Το όραμα του σπιράλ για μια Πάτρα, πόλη ποδηλάτου

 

«Θα είναι έτοιμος ο ποδηλατόδρομος εντός χρονοδιαγράμματος (28/7/21);»

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες, το ποδήλατο και όλες οι εναλλακτικές μορφές του είναι αυτές που θα κυριαρχήσουν στην αστική μετακίνηση μέχρι το 2030.Υπάρχουν πόλεις αλλά και ολόκληρες χώρες που το έχουν ήδη καταφέρει.

Στην Ελλάδα κάποιες πόλεις εδώ και λίγα χρόνια έχουνεπιτύχει να βάλουν το ποδήλατο στην καθημερινότητα των πολιτών τους. Τρίκαλα, Λάρισα, Μεσολόγγι, Καλαμάτα και σιγά σιγά και η πρωτεύουσα και άλλα αστικά κέντρα διαθέτουν τοπικούς άρχοντες και δημότες που έχουν συνειδητοποιήσει τα οφέλη της χρήσης του ποδήλατου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Με συνέπεια, δουλειά, μεθοδικότητα, καλό προγραμματισμό και πάνω από όλα «συνέχεια στη διοίκηση και τις αποφάσεις» αυτοί οι δήμοι έχουν καταφέρει κάτι που, δυστυχώς, στην Πάτρα φαίνεται ακόμα μακρινό όνειρο: Να απεξαρτηθούν, σε μεγάλο βαθμό, από το αυτοκίνητο και την ανάγκη μετακίνησης με αυτό.

 

Στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε πρόσφατα το σπιράλ, με ένα εκλεκτό πάνελ καλεσμένων, ακούστηκαν αλήθειες που θα μας απασχολήσουν πολύ στο άμεσο μέλλον: Για βιώσιμη μετακίνηση, μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και του ενεργειακού αποτυπώματος, χρήση ηλεκτρικών μέσων μετακίνησης, σταθμούς φόρτωσης, κοινόχρηστα ποδήλατα, ποδηλατόδρομους σε όλα τα μήκη και πλάτη μιας πόλης κ.α.

Σαν δημοτική παράταξη ευθύνης έχουμε ως στόχο μια Πάτρα με δημότες που θα χρησιμοποιούνόλο και περισσότερο το ποδήλατο ως μέσω μετακίνησης, ως μέσο αναψυχής, αλλά και ως μέσο αθλητισμού. Θέλουμε να δούμε τους φοιτητές της πόλης να έχουν την δυνατότητα να πηγαίνουν στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με το ποδήλατο τους και τους πατρινούς να μετακινούνται με ποδήλατα προς τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους.Όλα αυτά βέβαια με ασφάλεια, δηλαδή μέσα από ειδικά διαμορφωμένους ποδηλατοδρόμους.

ΥΓ1. Συνοδεύουμε το παρόν με ένα videoμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συζήτηση για το ποδήλατο: https://youtu.be/bdMgE98VIKU

ΥΓ2. Σε δεκαπέντε μέρες (στις 28/7/21) είναι η ημερομηνία παράδοσης του περίφημου ποδηλατόδρομου που έταξε στην πόλη η δημοτική αρχή και θα συνδέει την Αγυιά και το Νότιο Πάρκο. Αναρωτιόμαστε: Θα είναι έτοιμος; Δεσμευόμαστε: Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου