11η Σεπτεμβρίου: 20 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

 Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται από τις φονικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Δύσης συγκλόνισε την ανθρωπότητα και άλλαξε τον ρου της ιστορίας.

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, όταν 19 αεροπειρατές κατέλαβαν τέσσερα αεροσκάφη και κατάφεραν να συντρίψουν τρία εξ αυτών σε εμβληματικά κτίρια.

Η τρομοκρατική επίθεση, που συγκλόνισε ολόκληρη την ανθρωπότητα και άλλαξε τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο, προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 3.000 πολιτών, τον τραυματισμό πολύ περισσότερων, ενώ ανυπολόγιστος είναι ο αριθμός εκείνων που πάσχουν από χρόνια προβλήματα υγείας εξ αυτού του γεγονότος.

Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό στην προσπάθειά τους να σωθούν.

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος στη Νέα Υόρκη εκείνη την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2001. Μία υπέροχη ημέρα του αποκαλόκαιρου, που έμελλε να γίνει μία από τις πιο μαύρες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Γύρω στις 8:00 π.μ., ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν προς τα γραφεία τους στη συνοικία της Γουόλ Στριτ, στην οποία δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, 19 τζιχαντιστές της Αλ-Κάιντα, οι περισσότεροι Σαουδάραβες, έχουν ήδη περάσει τους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων της Βοστώνης, της Ουάσινγκτον και του Νιούαρκ. Ήταν οπλισμένοι με μικρά μαχαίρια και κοπίδια. Επιβιβάζονται σε τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που αναχωρούν από την Καλιφόρνια, με αποστολή να πλήξουν την καρδιά της παγκόσμιας υπερδύναμης.

Το πρώτο χτύπημα σημειώθηκε στις 8:45 π.μ. της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 όταν αεροσκάφος της American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας μία καταστροφική έκρηξη.

Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες, εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό στην προσπάθειά τους να σωθούν. Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολουθούν σε απευθείας μετάδοση να χτυπάει τον νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ένα δεύτερο αεροσκάφος, της United Airlines, με 64 επιβαίνοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου