Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας

Σαν σήμερα 12 Σεπτεμβρίου 2021

490 π.Χ: Ολοκληρώνεται η Μάχη του Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.

1185: Ο αυτοκράτορας Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός θανατώνεται βάναυσα στην Κωνσταντινούπολη.

1213: Ο Σιμόν ντε Μονφόρ νικά τον Πέτρο Β’ της Αραγωνίας στη μάχη του Μιρέ.

1609: Ο Βρετανός εξερευνητής και θαλασσοπόρος, Χένρι Χάντσον, ανακαλύπτει τον ποταμό που αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσι, στον οποίο δίνει το όνομά του.

1683: Συνασπισμός ευρωπαϊκών δυνάμεων νικά τον Οθωμανικό Στρατό στη μάχη της Βιέννης.

1829: Διεξάγεται η μάχη στο στενό Πέτρας ανάμεσα στη Θήβα και τη Λιβαδειά, με περήφανη νίκη των Ελλήνων, η οποία ήταν και η τελευταία της Επανάστασης. Την εποχή εκείνη ήταν μία στενή δίοδος, που σχημάτιζαν οι όχθες της Λίμνης Κωπαΐδας και το βουνό Ζαγαρά. Ήταν η πρώτη και μοναδική φορά κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας, που μία επίλεκτη τουρκική στρατιά συνθηκολόγησε επί του πεδίου της μάχης.

1848: Η Ελβετία γίνεται ομοσπονδιακό κράτος.

1906: Παραιτείται ο αρμοστής της Κρήτης, πρίγκιπας Γεώργιος, και αντικαταστάτης του αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.

1921: Η Τουρκία ζητά να της δοθούν η Σμύρνη και η Αδριανούπολη. Η Ελλάδα απορρίπτει κάθε παρόμοια σκέψη.

1923: Η Νότια Ροδεσία, το σημερινό Ζιμπάμπουε, προσαρτάται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1943: Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιείται η Επιχείρηση Δρυς. Ο Μπενίτο Μουσολίνι, δικτάτορας της Ιταλίας, διασώζεται από τον κατ’ οίκον περιορισμό στο Γκραν Σάσο στο Αμπρούτσο, από Γερμανούς καταδρομείς υπό τον Ότο Σκορτσένι.

1944: Ο βασιλιάς Γεώργιος αναχωρεί για το Λονδίνο, όπου θα παραμείνει μέχρι ο ελληνικός λαός αποφασίσει με δημοψήφισμα, αν θα επανέλθει στον θρόνο του.

1944: Απελευθερώνεται η Λευκάδα από τον ΕΔΕΣ, ο οποίος εξόντωσε τη γερμανική φρουρά του νησιού.

1948: Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατείες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

1958: Ο Τζακ Κίλμπι παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο κύκλωμα, ενώ εργάζεται στην Texas Instruments.

1959: Αρχίζουν στις Βρυξέλλες συνομιλίες για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1959: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το «Luna 2» στη Σελήνη.

1966: Εκτοξεύεται το «Gemini 11», η προτελευταία αποστολή του ομώνυμου προγράμματος της NASA.

1967: Η Αστυνομία και ο δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.

1970: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες ανατινάζουν τρία αεροπλάνα στην Ιορδανία, συνεχίζοντας να κρατούν τους επιβάτες ομήρους σε διάφορες μη ανακοινωμένες θέσεις στο Αμάν.

1972: Ισλανδική κανονιοφόρος βυθίζει δυο βρετανικά ψαράδικα στη Βόρεια Θάλασσα. Πρόκειται για τις πρώτες εχθροπραξίες του λεγόμενου και «Πολέμου του Βακαλάου».

1974: Ο αυτοκράτορας της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Σελασιέ Α’, ο «Μεσσίας» του κινήματος των Ρασταφάρι, καθαιρείται μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, δίνοντας τέλος σε μία βασιλεία 58 ετών.

1977: Ο Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ, Στίβεν Μπίκο, πεθαίνει ενώ βρίσκεται υπό αστυνομική κράτηση.

1979: Η εθνική Ελλάδας νικά τη Σοβιετική Ένωση με 1-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου και προκρίνεται για πρώτη φορά στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

1980: Οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν με πραξικόπημα την εξουσία στην Τουρκία. Ο Κενάν Εβρέν ανατρέπει την κυβέρνηση του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και αναλαμβάνει επικεφαλής του «Εθνικού Συμβουλίου», που κυβερνά πλέον τη χώρα.

1981: Περίπου 40.000 θεατές συνωστίζονται στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας για να απολαύσουν το Ρόρι Γκάλαχερ, σε μία από τις πρώτες ροκ συναυλίες στην Ελλάδα, η οποία θα συνοδευτεί από σοβαρά επεισόδια, ενώ η όλη εκδήλωση έλαβε μυθικές διαστάσεις με το πέρασμα των χρόνων.

1995: Η Παγκόσμια Οργάνωση Μετεωρολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη ραγδαία μείωση του στρώματος του όζοντος, που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

2013: Επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη λεωφόρο Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου