«Καλάβρυτα : Φλόγα Ελευθερίας-200 χρόνια παλιγγενεσίας»

Ανεκτίμητη καταγραφή και ντοκουμέντα

Ιστορικό επετειακό Λεύκωμα

Μεγάλης πολιτιστικής, λαογραφικής, επιστημονικής και συλλεκτικής αξίας είναι το ιστορικό επετειακό Λεύκωμα, με τίτλο «Καλάβρυτα : Φλόγα Ελευθερίας-200 χρόνια παλιγγενεσίας», που κυκλοφόρησε, Ο Δήμος Καλαβρύτων ( πρώτη έκδοση Μάρτιος 2021 ), με τη συνεργασία και την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Πολεμικού Μουσείου, συμμετέχοντας και τιμώντας και με αυτό τον τρόπο, την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

 


Την σύνταξη επιμελήθηκε, αφιλοκερδώς,  ο Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος Δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας ( οθωμανικής Περιόδου )  του Παντείου Πανεπιστημίου ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει καταθέσει και κατοχυρώσει και την ιδέα ίδρυσης θεματικού χωριού για το 1821 στα Καλάβρυτα

Το Λεύκωμα προλογίζουν  ο δήμαρχος της Μαρτυρικής πόλης Αθανάσιος Παπαδόπουλος  και ο συντάκτης, ενώ  χαιρετίζουν ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστ. Λιάσκος.

Ο δήμαρχος των Καλαβρύτων μεταξύ άλλων σημειώνει : «…αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε σ΄ένα τόμο καταγραφές και ντοκουμέντα που υπηρετούν το σημερινό χρέος μας στην ιστορική μνήμη. Να φέρουμε στο φώς μικρά ψηφιδωτά – άγνωστα ορισμένα εξ αυτών – που όλα μαζί συναθροίζονται στη μεγάλη εικόνα της λάμψης αυτών των βουνών που δεσπόζουν γύρω μας, και σε κάθε κορυφή τους κρύβουν την αναστάσιμη , αναγεννητική και λυτρωτική προβολή του 21…»

Από την πλευρά του ο Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος αναφέρει : «…παραδίδεται ως κάψουλα / κιβωτός ενός τμήματος της ιστορίας και της συμβολής των Καλαβρυτοχωρίων στο 1821…προσδοκώντας στην συμπληρωματική – πληρέστερη στο μέλλον …»

Το Λεύκωμα, είναι υψηλής αισθητικής όπως αρμόζει στο θέμα του και περιέχει  πολλές  ασπρόμαυρες φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες, αποσπάσματα απομνημονευμάτων αγωνιστών, πλήθος ιστορικών στοιχείων, ημερολόγιο γεγονότων της περιόδου 1821-1832, αναλυτικό κατάλογο πηγών- βιβλιογραφία και το κυριότερο ονομαστική καταγραφή ( ανά χωριό )των Καλαβρυτινών Αγωνιστών του 1821 από τα Γενικά και άλλα Αρχεία που επιμελήθηκε ο Ανδρέας Φούρας ( ενώ όπως αναφέρεται η πλήρης παρουσίασή τους υπάρχει στο Ιστορικό Λεξικό της Επαρχίας Καλαβρύτων του ΑΘ. Τζώρτζη ).

Τα εξαιρετικά περιεχόμενα κατανέμονται σε κεφάλαια που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη,  το ένα περισσότερο από το άλλο. Αναφέρουμε ωρισμένα :

Καλαβρυτινοί μέλη της Φιλικής Εταιρίας /  Καλαβρυτινοί Οπλαρχηγοί /  Οθωμανικά Αρχεία /  Οι κύριες εξεγέρσεις /  Αγία Λαύρα, Μεγα Σπήλαιο, Πάτρα, Αίγιον, Καλαμάτα, Ρούμελη. Υδρα , Σπέτσες /  Οι Επιδημίες στον Ελλαδικό χώρο του 19ου αιώνα – ο ρόλος τους στην ιστορία τουτόπου /  Η δημόσια υγεία και η περίθαλψη των Αγωνιστών / Ο καθημερινός βίος των Αγωνιστών / η εμφάνιση / τα όπλα / Ερωτες / Μουσικά όργανα / Δημοτικά τραγούδια / Το 1821 στη σύγχρονη τουρκική εκπαίδευση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

 

Η ταυτότητα του Λευκώματος :

Επιμέλεια  Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα – Γιώργος Δαμιανός ( Κεντρική διάθεση Λεωφόρος Πεντέλης 77 Χαλάνδρι )

Συντονίστρια Καλλιόπη Αγραφιώτη, Σελίδες340, διάσταση 25χ30 σε χαρτί velvet 120 gr

Υπεύθυνη ψηφιακής σελιδοποίησης και δημιουργία εξωφύλλου Κατερίνα Μηνογιάννη, Διόρθωση Ειρήνη Κοζανίτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου