Ακρίβεια στην αγορά και πανδημία δυναμιτίζουν το κλίμα

Στο μείζον ζήτημα της οικονομίας αναμένεται να επικεντρωθούν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας στις ομιλίες τους στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτεμβρίου.

Στο γενικότερο πρόβλημα προστίθεται αυτό της ακρίβειας, που σε συνδυασμό με την ανεργία, αναμένεται να πλήξει τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αυξάνοντας την πίεση προς την κυβέρνηση.

Ωστόσο, από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά, ενώ αναγνωρίζουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή επεξεργάζεται δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, «η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και στη ΔΕΘ θα έχουμε από τον πρωθυπουργό ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να ελέγξουμε αυτό το κύμα στο μέτρο του εφικτού».

Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την εν γένει οικονομική κατάσταση της χώρας, πρόσθεσε ότι «η οικονομία, αν και πηγαίνει πάρα πολύ καλά και πιστεύουμε ότι μεθαύριο που η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τους αριθμούς, θα διαπιστώσετε ότι είναι εξαιρετικά καλά τα αποτελέσματα, εν τούτοις, πράγματι υπάρχει παγκοσμίως μία πολύ μεγάλη αύξηση των τιμών και στην ενέργεια, και στις πρώτες ύλες και στα ναύλα».

Ήδη, εξάλλου, έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25%, ενώ οι λογαριασμοί του ρεύματος ενδέχεται να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου