Pick Patras: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος

Pick Πάτρας

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα επικίνδυνο σπορ, το οποίο αυτομάτως αναβαθμίζεται σε... θανάσιμο, αν σε ένα ήδη εκρηκτικό μείγμα προσθέσει κανείς λίγη από την αβάσταχτη ελληνική προχειρότητα.

Το Pick Patras αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα από τα πλέον επιτυχημένα αγωνιστικά events που πραγματοποιούνται στη χώρα μας. Μια «γιορτή» για το ελληνικό καρτ, η οποία λαμβάνει χώρα στη καρδιά της Πάτρας, έχοντας την απόλυτη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και της τοπικής κοινωνίας.


 

Για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο το κέντρο της τρίτης μεγαλύτερης πόλης στην Ελλάδα μετατρέπεται σε μια στενή, εξαιρετικά απαιτητική πίστα, στην οποία η πρόσφυση σπανίζει και το παραμικρό λάθος μπορεί να σου κοστίσει κάτι περισσότερο από την αυτοπεποίθησή σου και το... παράβολο της συμμετοχής.

Το ίδιο το παρελθόν του αγώνα είχε αναδείξει τα κενά ασφαλείας ενός πρόχειρα στημένου street circuit, με ανύπαρκτες εξόδους διαφυγής και μοναδική δικλίδα ασφαλείας τα πλαστικά προστατευτικά και τα μεταλλικά κιγκλιδώματα που κρατούν τον κόσμο μακριά. Το πόσο μακριά έγκειται στην κρίση… των διοργανωτών, κρίνοντας παρ’ όλα αυτά από το σημερινό συμβάν το οποίο προκάλεσε τον σοβαρό τραυματισμό ενός μικρού αγοριού, όχι αρκετά μακριά.

Δεν είναι, όμως, μόνο η ανεπαρκής απόσταση των θεατών από τα αγωνιστικά δρώμενα η οποία ευθύνεται για το «ατυχές» γεγονός, αλλά και το πάρτι διασημοτήτων το οποίο οι διοργανωτές έστησαν, αψηφώντας τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η είσοδος κακών ερασιτεχνών σε ένα street circuit γεμάτο από ανυποψίαστους θεατές.

Ένα ηλεκτρικό καρτ με απόδοση ανάλογη ενός αγωνιστικού στα χέρια ενός οδηγού, το μοναδικό «αγωνιστικό» προσόν του οποίου είναι το… διάσημο επώνυμο.

Η κακή στιγμή θα πουν πολλοί ή τουλάχιστον εκείνοι που θα θελήσουν να υποβαθμίσουν την εγκληματική προχειρότητα με την οποία στήθηκε ένας αγώνας διασημοτήτων λες και ήταν ποδοσφαιρικός, ωστόσο,  εκείνη η «στιγμή» -η οποία στο παρελθόν έχει στοιχήσει ανθρώπινες ζωές- θα πρέπει να σταματήσει να είναι κακή.

Το σημερινό ατύχημα αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι οι ιθύνοντες του ελληνικού motorsport -αν υφίσταται κάτι τέτοιο- δεν έμαθαν τίποτα από τον άδικο χαμό ενός μικρού παιδιού το 2010 σε μια πίστα -τρόπος του λέγειν- ανάλογων προδιαγραφών.

Και πώς να διδάχθηκαν κάτι, όταν λίγα χρόνια αργότερα οι διοργανωτές του αιματοβαμμένου Auto Festival φιγουράρουν στις ακριβοθώρητες σελίδες του Ειδικού Τύπου ως άλλοι Μεσσίες του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. 

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΔΑΝΑΛΗΣ  carandmotor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου