Η Μέρκελ αποχαιρετά την Ευρώπη μετά από 107 Συνόδους Κορυφής

Η Μέρκελ αποχαιρετά την Ευρώπη μετά από 107 Συνόδους Κορυφής

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη, εκφράζοντας ανησυχίες για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, μεταναστευτικές και οικονομικές προκλήσεις της, με την ευκαιρία της 107ης και τελευταίας συνόδου κορυφής των «27» στην οποία συμμετείχε στις Βρυξέλλες.

«Αποχωρώ τώρα από αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κατάσταση που με ανησυχεί. Ξεπεράσαμε πολλές κρίσεις, με προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών λύσεων, όμως έχουμε μια σειρά άλυτων προβλημάτων», σημείωσε.

Όσον αφορά το κράτος δικαίου (ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης), ένα θέμα για το οποίο η Πολωνία βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο της ΕΕ, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι, ζητώντας διάλογο και μεγαλύτερη κατανόηση για την ιστορία της χώρας αυτή. «Πρέπει να έχουμε αλληλοσεβασμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό», επέμεινε.

Για το μεταναστευτικό, η ΕΕ «παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό», προειδοποίησε, σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι οδηγεί πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορά της με την Ευρώπη, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου, ιδίως στις νέες τεχνολογίες, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η Ευρώπη δεν είναι η πιο καινοτόμα ήπειρος», είπε, εκτιμώντας ότι οι διάδοχοί της θα έχουν «μεγάλα έργα» να κάνουν.

Αποχαιρετισμός με χειροκροτήματα

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής βρέθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, με τους ευρωπαίους ηγέτες να την αποχαιρετούν όρθιοι και με χειροκροτήματα.

Οι συνεδριάσεις των 27 «χωρίς την Άνγκελα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του.


 

Στον ίδιο τόνο κινήθηκαν και οι δηλώσεις των υπόλοιπων ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι επαίνεσαν την συμβολή της Άνγκελα Μέρκελ στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 16 χρόνια.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τίμησαν την Γερμανίδα καγκελάριο, προσφέροντας της ένα αποχαιρετιστήριο δώρο.

Η Μέρκελ, όπως και ο Σουηδός πρωθυπουργός, Στέφαν Λεβέν, του οποίου ομοίως είναι η τελευταία Σύνοδος, έλαβαν ένα γυάλινο αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον David M. Herszenhorn του Politico πρόκειται για μια καλλιτεχνική απεικόνιση του κτιρίου Europa.

Η ανταποκρίτρια των FT, Mehreen Khan, σχολίασε με περίσσιο χιούμορ ότι το δώρο μοιάζει με διαλυμένη πόκεμπολ σε γυαλί, ενώ σε μια δεύτερη ματιά παρομοίωσε το γυάλινο αντικείμενο ως μια γυάλινη απεικόνιση του κορωνοϊού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου