ΚΙΝΑΛ: Ο ρόλος του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογή αρχηγού -Οι πιέσεις να κατέβει --«Κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές»

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κίνημα Αλλαγής, μετά το «μούδιασμα» από την αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά και την απόσυρσή της από την κούρσα της διαδοχής.

Οπως αποκάλυψε νωρίτερα το iefimerida.gr, οι τρεις υποψήφιοι, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χάρης Καστανίδης, μετά από συνεννόηση μεταξύ τους και με το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, συμφώνησαν να μην αναβληθούν οι διαδικασίες εκλογές νέου αρχηγού και να διεξαχθούν κανονικά 5 και 12 Δεκεμβρίου, όπως είχε συμφωνηθεί.

 «Εκλογές θα γίνουν 5 και 12 Δεκεμβρίου. Άλλωστε η ίδια η Γεννηματά είχε διαμηνύσει προ εβδομάδων ότι πάμε το συντομότερο δυνατόν στις διαδικασίες, για να μη συντηρείται η εσωστρέφεια» έλεγαν στενοί συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, άπαντες ομονόησαν να μην δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων, που λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται ωστόσο, με τους υποψηφίους να επιχειρούν να προσεταιριστούν το μπλοκ «Γεννηματά», για να ενισχύσουν τη θέση τους. Η ίδια η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ως ομαδάρχης και να δώσει κατεύθυνση στήριξης υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου. Ενώ από την πλευρά της κ. Γεννηματά, διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση να κατέβει νέος υποψήφιος από το μπλοκ των «προεδρικών».

Ετσι, νέες υποψηφιότητες δεν φαίνονται στον ορίζοντα, μέχρι στιγμής, καθώς ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης έκρινε ότι δεν επαρκεί ο χρόνος (ενάμισης μήνας) για να πλασαριστεί με αξιώσεις, ο δε Παύλος Γερουλάνος φέρεται να απέρριψε την σχετική πρόταση. Στο παρασκήνιο συζητήθηκε επίσης και το όνομα του εκπροσώπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλου Χρηστίδη.

Σε κάθε περίπτωση, το γεννηματικό μπλοκ δεν έχει σταματήσει να αναζητά πρόσωπο (ει δυνατόν κοινοβουλευτικό), πίσω από το οποίο θα συμπαρατάσσονταν το μεγαλύτερο μέρος των προεδρικών. Στις διάφορες συσκέψεις μάλιστα στη Χ. Τρικούπη, έπεσε και το όνομα ενός πρώην υπουργού, ο οποίος έχει χρηματίσει και τομεάρχης, αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από τα τεκταινόμενα, τελευταία. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με μεγάλη εμπειρία και θεωρητική κατάρτιση, ωστόσο δεν είναι βουλευτής. Ο ίδιος λέγεται ότι θα ενδιαφερόταν για μια τέτοια προοπτική, εφόσον προτείνονταν δημοσίως, ωστόσο το σενάριο δεν «περπάτησε».

Τα βλέμματα των περισσοτέρων πάντως στρέφονται στον «συνήθη ύποπτο», τον Γιώργο Παπανδρέου.

Σε μια από τις δεκάδες συσκέψεις μεταξύ στενών συνεργατών της Φώφης Γεννηματά, «έπεσε» το όνομα του Γ. Παπανδρέου στη λογική ότι είναι η μόνη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να συσπειρώσει όχι μόνο το γεννηματικό μπλοκ αλλά και να προσελκύσει ευρύτερες δυνάμεις, τόσο εντός όσο και εκτός Κινήματος Αλλαγής, δίνοντας νέα δυναμική στο εγχείρημα. Ακόμη και όσοι το προτείνουν, γνωρίζουν προκαταβολικώς τις ενστάσεις του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο επιχειρηματολογούν ότι η επιλογή Παπανδρέου εκτός του ότι θα μπορούσε να δώσει προοπτική στην παράταξη, έχει και ένα ιδεολογικό πρόσημο το οποίο ενδεχομένως θα γινόταν ορατό στις εθνικές εκλογές, εισπράττοντας και ένα κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος επέστρεψε χθες βράδυ στην Αθήνα, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Στις όποιες βολιδοσκοπήσεις του γίνονται αρνείται ευγενικά πλην κατηγορηματικά να εμπλακεί σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση με την Φώφη Γεννηματά να δίνει τη μάχη για την υγεία της. Πολλώ δε μάλλον να πάρει ο ίδιος σχετικές πρωτοβουλίες. Συνομιλητές του επεσήμαιναν προς το iefimerida.gr την πρόσφατη ομιλία του στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, όπου ο Γ. Παπανδρέου είχε επισημάνει πως «αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας έβλαψαν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε μεν για την παράταξή μας, αλλά ο καθένας μας να θέλει να τη φέρει στα μέτρα του» αλλά και ότι απαιτείται «ένας αξιόπιστος και αξιόμαχος φορέας για να οικοδομήσουμε μια νέα, προοδευτική συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και αποτελεσματική οργάνωση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για να κάνουν την παράταξή μας και πάλι μεγάλη, για να οικοδομήσουμε μια αξιόμαχη προοδευτική παράταξη».

Ο κ. Παπανδρέου πάντως θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα σε συσκέψεις που θα έχει με στενούς του συνεργάτες και απόψε αλλά και τις επόμενες ημέρες. Οριμένοι μάλιστα εκτιμούν ότι ίσως υπάρξει «λευκός καπνός» ακόμη και τις επόμενες ώρες.

Ενα δεύτερο εναλλακτικό σενάριο που συζητούν ορισμένοι, εφόσον ναυαγήσει αυτό της υποψηφιότητάς του, είναι να αναλάβει ο Γιώργος Παπανδρέου – με υπόδειξη Γενηματά – επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για το μεταβατικό διάστημα του ενάμιση μήνα, μέχρι την εκλογή νέας ηγεσίας. Υπενθυμίζουν όσοι το καλλιεργούν ότι μεσολαβούν συζητήσεις σημαντικές σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων στη Βουλή, όπως ο προϋπολογισμός και ο Γ. Παπανδρέου με το ειδικό βάρος του, θα ήταν ο καταλληλότερος για να εκπροσωπήσει επαρκώς το ΚΙΝΑΛ. Δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι βουλευτές θα αποδέχονταν την επιλογή αυτή, αλλά εκτιμάται ότι οι περισσότεροι θα συναινούσαν. Ολα θα ξεκαθαρίσουν πάντως τα επόμενα 24ωρα με τον ένα ή τον άλλον τρόπο.

«Κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου οι εκλογές», λένε στη Χαρ. Τρικούπη

Προς τήρηση των ημερομηνιών διεξαγωγής των εκλογών του ΚΙΝΑΛ παραπέμπουν όλες οι ενδείξεις, μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας.

Το ερωτηματικό της αναβολής είχε αρχίσει να τίθεται από χθες το βράδυ, όταν έγινε γνωστό ότι η πρόεδρος της παράταξης δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή της.

Σενάριο το οποίο, πάντως, εξαρχής δεν φαινόταν να επιβεβαιώνεται, τόσο από τις πλευρές Ανδρουλάκη, Λοβέρδου και Καστανίδη, όσο και από την ηγεσία. 

Όπως ανέφερε στην «Κ» κορυφαίο στέλεχος του ηγετικού πυρήνα, οι διαδικασίες θα προχωρήσουν κανονικά και θα τηρηθεί η 5η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία των εκλογών, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει και μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης των υπογραφών, που παραμένει η ερχόμενη Παρασκευή.

Δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξει νέα συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ), που «τρέχει» τα διαδικαστικά.  

Οι ίδιες πηγές, παράλληλα, τόνιζαν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται ζήτημα τέταρτης υποψηφιότητας, από κάποιο στέλεχος του «προεδρικού» περιβάλλοντος, σημειώνοντας, επιπλέον, πως – εφόσον φυσικά χρειαστεί – η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του κόμματος θα αναληφθεί, όπως προβλέπεται, από τους δύο εκπροσώπους στη Βουλή, Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου