Στην Πάτρα «ταξίδεψε» η «ΑΠΟΔΕΛΤΙΩΣΗ»

«Σε ευχαριστούμε Σεμίνα, γιατί αναζητούσες και αναζητάς την αλήθεια. Το βιβλίο σου θα κερδίσει την αγάπη του κόσμου, θα έχει ένα δημιουργικό και ενδιαφέρον ταξίδι», με αυτά τα λόγια έκλεισε την παρέμβασή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Σεμίνας Διγενή«Αποδελτίωση», που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο αίθριο του βιβλιοπωλείου της Σύγχρονης Εποχής στην Πάτρα. 


 

Σε μια όμορφη, ξεχωριστή βραδιά, η παρουσίαση του βιβλίου από την ίδια τη συγγραφέα, κέντρισε το ενδιαφέρον, ενώ δίπλα της, εκτός του Δημάρχου, βρισκόταν και ο συνθέτης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Λουκάς Θάνος.

«Τσίνησε η δημοσιογράφος…»

«Όταν έγραψα τα δύο προηγούμενά μου λογοτεχνικά βιβλία, η δημοσιογράφος μέσα μου τσίνησε», σημείωσε στο άνοιγμά της η Σεμίνα Διγενή, λέγοντας ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς βιβλίων στην έως και σήμερα καριέρα της.

Στάθηκε, στις προσωπικότητες που φιλοξενούνται μέσα από τις απομαγνητοφωνήσεις των εκπομπών της στο βιβλίο, του οποίου το προλογικό σημείωμα έγραψε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας, σε άλλο σημείο, πως «πολλά απ’ όσα έγιναν κανείς δεν τα εκτίμησε κανείς στην ώρα τους».

Στις σελίδες του βιβλίου, μπορεί να βρει κάποιος δημοσιογραφικές έρευνες και συνεντεύξεις, μεταξύ των οποίων της 97χρονης σήμερα κομμουνίστριας, με μια ζωή στα ξερονήσια, Πότας Κακκαβά, της Αλέιδα και του Καμίλο Γκεβάρα, που η συγγραφέας διατηρεί ως και σήμερα επαφή μαζί τους, της Αλέκας Παπαρήγα και άλλων προσωπικοτήτων.

«Στην εποχή μας που το επάγγελμα της δημοσιογραφίας έχει απαξιωθεί, όχι αδίκως, είναι ωραίο να ανατρέχεις σε στιγμές που η δημοσιογραφία κάτι έκανε»,είπε, η Σεμίνα Διγενή, υπογραμμίζοντας τη θέλησή της μέσα από το βιβλίο, «με κάποιο τρόπο, όλα αυτά τα πράγματα να ξανα-κοινοποιηθούν, να τα δούνε κάποιοι που δεν τα ξέρουν, να φανεί και η πίσω πλευρά κάποιον ανθρώπων».

 

«Βοηθά να μεταλαμπαδεύεται η εμπειρία»

«Το νέο της βιβλίο, η «Αποδελτίωση», μέσα από τα κείμενα, τις συνεντεύξεις, σε φέρνει σε επαφή με το σήμερα, μ’ αυτά που ζούμε, αναδεικνύει ότι το χθες  έχει συνέχεια, ενώνεται με το αύριο»,ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πελετίδης, επισημαίνοντας:

«Βοηθά να μεταλαμπαδευτείαυτή η εμπειρία. Δεν έχει μόνο ιστορίες αγωνιστών, αλλά και ανθρώπων του πνεύματος, των τεχνών. Βγάζει στην επιφάνεια μία σειρά ζητήματα. Μας θυμίζει πώς γράφτηκε η ιστορία, ποιοι ήταν οι αγωνιστές και ποιοι αυτοί που τους πολέμησαν, τους βασάνισαν, τους σκότωσαν, ανάμεσά τους και ο πατρινός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που δήλωνε ότι «Η ιστορία θα γράψει πως η στροφή της παγκοσμίου καταστάσεως εδώ άρχισε, στη Μακρόνησο. Στο ξερονήσι αυτό, υπέροχον σχολείον αναβαπτίσεως των ασώτων υιών του έθνους, εβλάστησεν σήμερον η Ελλάς, ωραιοτέρα παρά ποτέ».

Τόνισε, πως μέσα στις σελίδες, θα «βρούμε αναφορές, που μας δίνουν τροφή για σκέψη», καθώς «ως σύνολο, μας δίνει το έναυσμα να προβληματιστούμε, οι παλιότεροι να θυμηθούμε, οι νέοι να γνωρίσουν και να οραματιστούν».

«Θα συμφιλιωθούν στην Πάτρα»

Από την πλευρά του, ο Λουκάς Θάνος, αφού ανακοίνωσε πως η «συμφιλίωση» του Απόλλωνα με τον Διόνυσο, που αναφέρεται και στο βιβλίο, θα γίνει μέσα από τη δουλειά του στο ΔΗΠΕΘΕ, δήλωσε πως «η «Αποδελτίωση», αποτελεί έναν πλούτο», αναφερόμενη σε μια εποχή που οι εκπομπές δεν είχαν την προβολή που έχουν σήμερα με το διαδίκτυο.

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση της συγγραφέως – δημοσιογράφου με τους παρευρισκόμενους, ενώ σήμερα η Σεμίνα Διγενή θα βρίσκεται από τη 1μμ έως τις 3μμ στο βιβλιοπωλείο της Σύγχρονη Εποχής υπογράφοντας το βιβλίο της. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου