ΠΑΤΡΑ : Παρέμβαση του Γιώργου Ρώρου για τις γυναικοκτονίες

Το τελευταίο διάστημα της πανδημίας  το φαινόμενο γυναικοκτονιών έχει λάβει ανησυχητική διάσταση στη χώρα μας. Ο εγκλεισμός ήρθε, να επιτείνει αρνητικές καταστάσεις συνάμα με  συντηρητικές αντιλήψεις ανδρών που αντιλαμβάνονται τη γυναίκα ως «κτήμα» που μπορεί να «ελέγχει», να αποφασίζει για τη ζωή της έως και να τη σκοτώσει…

Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι έμφυλες κοινωνικές ανισότητες που παραμένουν ακόμα στη χώρα μας.

Η σημερινή κυβέρνηση παρακολουθεί ανίκανη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, να το ερμηνεύσει, να βρει τα αίτια και βολεύεται στην εύκολη απάντηση φταίει η κακιά στιγμή..

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα:

 -Στη νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και στην εισαγωγή του στον ποινικό μας κώδικα ως ιδιαίτερο έγκλημα με αυστηρότερη τιμωρία για τον θύτη καθώς εμπεριέχει το έμφυλο και σεξιστικό στοιχείο.

-Να συγκροτήσει τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία σε όλη την επικράτεια με λειτουργία σε 24ωρη βάση.

-Να μεριμνήσει ώστε να εμπεδωθεί από την κοινωνία η κουλτούρα του σεβασμού και της ισότητας ανάμεσα στα φύλα.

Η δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη οφείλει αντί να προτείνει οργάνωση «μαθημάτων αυτοάμυνας», που μόνο ως πρωταπριλιάτικο αστείο μπορούμε να το εκλάβουμε (αντιμετωπίζοντας τη βία με βία), επιβάλλεται  να ενεργοποιήσει την Επιτροπή Ισότητας που ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόταση που κατέθεσε η παράταξή μας, ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ την άνοιξη. Είναι  άξιο απορίας, ότι έπειτα  από επτά χρόνια  Δημοτικής Αρχής δεν έχει συγκροτήσει την Επιτροπή Ισότητας. Η Επιτροπή οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες συν διοργάνωσης ενημερωτικών εκδηλώσεων, ημερίδων, συνεδρίων, επιμορφωτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων, σε θέματα κακοποίησης, πρόληψης βίας, υγείας, γυναικείας απασχόλησης και ίσων πολιτικών ευκαιριών, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών σε δημόσιες θέσεις και θέσεις ευθύνης κ.α. 

Έτσι αντιμετωπίζεται η έμφυλη βία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου