ΠΑΤΡΑ : ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΑΝΘΙΝΟ ΡΟΛΟΪ , ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΡΕΙΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ

 

Οι δείκτες του ιστορικού, άνθινου ρολογιού στην πλατεία Τριών Συμμάχων της Πάτρας, σταμάτησαν πριν λίγες μέρες, για άγνωστους λόγους. Από την πρώτη σχεδόν στιγμή, οι εργαζόμενοι του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, έσπευσαν να αναζητήσουν  την αιτία και να το επιδιορθώσουν.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση το ρολόι, αποτελεί προτεραιότητα του Δήμου, σε ό,τι αφορά την λειτουργία του, του πρασίνου και των λουλουδιών που το περιβάλουν, αλλά και συνολικά της πλατείας Τριών Συμμάχων.

Μέσα στο 2020, το ρολόι είχε γίνει στόχος βανδάλων δύο φορές, αλλά επιδιορθώθηκε παρά τις μεγάλες φθορές που υπέστη.

Έργο του ωρολογοποιού Δημήτρη Δρακόπουλου, το άνθινο ρολόι συνδέεται για περισσότερο από μισό αιώνα άρρηκτα με την πλατεία, κυριαρχώντας στις περισσότερες καρτ ποστάλ των δεκαετιών του 1970 και του 1980. Παλαιότερα βρισκόταν στην πλευρά του κτιρίου της Εθνικής Τράπεζας, αλλά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ανακατασκευής της πλατείας, στις αρχές του 21ου αιώνα, μετακινήθηκε στο αριστερό τμήμα της  (όπως ο παρατηρητής κοιτάζει τη θάλασσα)  όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Τα προηγούμενα χρόνια, εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και του Τμήματος Πρασίνου αντιμετώπιζαν αυτά τα θέματα και το επανέφεραν στη λειτουργία κατά καιρούς, ώσπου το 2020, δρομολόγησαν μια πιο μόνιμη ολοκληρωμένη επιστημονική  επισκευή και τη συντήρησή του με ανάθεση, μετά από σύνταξη τεχνικής μελέτης. Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία από τον συμπολίτη μας με ειδικές γνώσεις Λεωνίδα Σκούτα, αφορούσαν στην κατασκευή βάσης για τον μηχανισμό, στην ανακατασκευή του μηχανισμού (αντικατάσταση καταστραμμένων γραναζιών, επισκευή λοιπών γραναζιών, επισκευή των εδράνων, αντικατάσταση όλων των ρουλεμάν και επιπλέον βελτιωτικές τροποποιήσεις όπως αντικατάσταση αξόνων και τοποθέτηση ρουλεμάν), του ηλεκτρικού μοτέρ και όλων των ηλεκτρολογικών, αλλαγή των λιπαντικών και επισκευή και επίστρωση με ηλεκτροστατική βαφή των δεικτών, του κουβουκλίου,  του μηχανισμού και της βάσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου