ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ Α. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ : Ζητείται σεβασμός και φροντίδα

Ας ρίξει  κάποιος μια ματιά εκεί στην Πλατεία Βασιλίσσης Ολγας όπου εκτός από το Αγαλμα της Ελευθερίας υπάρχει και  ο ανδριάντας  του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου στην κάτω πλευρά,  ο  οποίος επίσης συχνά –πυκνά γίνεται στόχος … ζωηρών καλλιτεχνών. Την τελευταία φορά το δημιούργημα του ανώνυμου ζωγράφου ήταν ασυνήθιστα τολμηρό και μάλλον ακατάλληλο για ανηλίκους.

Το χειρότερο όμως είναι πως η κατασκευή βρίσκεται σε ασταθή βάση με σοβαρό τον κίνδυνο να αποκολληθεί και να έχουμε απρόοπτα. Στο σημείο υπ’ όψιν ότι κυκλοφορούν και πολλά παιδιά.

Τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί γύρω – γύρω δεν αποτελούν ασφαλή λύση

Επείγει κάποια παρέμβαση υπηρεσιών  του Δήμου πριν είναι αργά. Οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες όσων συχνάζουν στην όμορφη  Πλατεία δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ισως γιατί όπως υποστηρίζουν δεν θεωρείται …«ορίτζιναλ» λαϊκή περιοχή όπως θέλουν ωρισμένοι να το καταλαβαίνουν.

Το επείγον επιβάλει και ο επικείμενος εορτασμός της εθνικής επετείου.

Θα είναι ανεπίτρεπτη παραφωνία ένα τέτοιο θέαμα τέτοια μέρα αλλά Κι πέραν αυτής.

Ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος γεννήθηκε το 1875 στην Πάτρα όπου τελείωσε το Α' Γυμνάσιο . Εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων πρώτος με βαθμό άριστα μεταξύ 100 υποψηφίων το 1892 και διακρινόταν για τον χαρακτήρα του, την ευφυΐα και τις γνώσεις του. Ταυτόχρονα ήταν γραμμένος και στην Νομική Σχολή . Παραιτήθηκε στις  το 1894 ως αρχηγός της δεύτερης τάξης της σχολής λόγω του αιφνίδιου θανάτου του πατέρα του Σπήλιου Μιχαλακόπουλου και παρά την επίπονη προσπάθεια του βασιλέα Γεωργίου Α' να του πληρώσει τα δίδακτρα. Τελικά ως μοναδικός προστάτης της οικογένειάς του συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο. Αργότερα σπούδασε Νομική στην Γαλλία, την Γερμανία και την Αθήνα.

Εντάχθηκε στο Κόμμα των Φιλελευθέρων και εξελέγη βουλευτής Αχαΐας πρώτη φορά το 1911. Διετέλεσε πολλές φορές υπουργός και ήταν από τους πρωτοστάτες στο κίνημα του 1916. Το 1924 ηγήθηκε της πτέρυγας των Συντηρητικών Φιλελευθέρων. Η παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της χώρας ήταν βραχύβια. Στις 7 Οκτωβρίου 1924  σχημάτισε κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Γεώργιου Κονδύλη η οποία ανετράπη στις 26 Ιουνίου 1925 από τη δικτατορία Παγκάλου. Επανήλθε το 1926 ως υπουργός εξωτερικών με την Κυβέρνηση Αλέξανδρου Ζαΐμη και το 1928 ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Έγινε ξανά υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου τον Ιούνιο του 1929, εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Κοινωνία των Εθνών και έλαβε μέρος σε πολλές διασκέψεις. Συμμετείχε μαζί με τον Βενιζέλο στις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη της Λωζάνης και συνυπέγραψε το Σύμφωνο Ειρήνης και Φιλίας Ελλάδος Τουρκίας στην Άγκυρα το 1930. Εξορίστηκε από την δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά στην Πάρο όπου αρρώστησε και πέθανε στην Αθήνα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός  το 1938. Υπήρξε εξαιρετικός κοινοβουλευτικός ρήτορας και πολιτικός με σπάνια χαρίσματα. Ήταν φανατικός βιβλιόφιλος έχοντας βιβλιοθήκη 30.000 τόμων. Η οικία του σώζεται ακόμα και σήμερα στην Πάτρα πολύ κοντά στην Πλατεία Όλγας και συγκεκριμένα επί της οδού Ρήγα Φεραιου (μεταξύ Αγ. Νικολάου και Κολοκοτρώνη - πρώην κτίριο Αχαικής Τράπεζας,  που αγοράστηκε από την οικογένεια Ανδρικόπουλου της γνωστής τοπικής αλυσίδας σούπερ μαρκετ.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

 (πηγή : kirix.gr)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου