ΠΑΤΡΑ :

 H πλατεία των Υψηλών Αλωνίων, ήταν το κεντρικό σημείο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής  3 Οκτωβρίου ο Δήμος της Πάτρας, για τη συμπλήρωση 77 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, με την πραγματοποίηση ομιλίας και την κατάθεση στεφανιών.

Αμέσως μετά,  το χώρο του ιστορικού καταφυγίου (κάτω από την πλατεία), άνοιξε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, 

 

 


Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού στην ομιλία της  επεσήμανε ότι : «77 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας από τη ναζιστική, γερμανική κατοχή, είμαστε εδώ και τιμάμε τους  ήρωες , αυτούς που έδωσαν ακόμα και ζωή τους για να μείνει η φλόγα του αγώνα άσβεστη, για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

 Ένα κατόρθωμα του αγωνιζόμενου λαού, που δεν προσκύνησε, δεν τρομοκρατήθηκε από τον τότε συσχετισμό δύναμης.

Αποτίουμε φόρο τιμής στους νεκρούς από την πείνα, στα εκατομμύρια θύματα των φοβερών στρατοπέδων θανάτου, κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα ως δημοτική αρχή, αναδείξαμε τη μέρα απελευθέρωσης της πόλης από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Αναδείξαμε ιστορικές διαδρομές στις γειτονιές της Πάτρας μέσα από το παρελθόν και το παρόν τους. Οργανώσαμε, επίσης, πολύπλευρες εκδηλώσεις, εμπλέκοντας την τέχνη και τον πολιτισμό. Από πέρυσι αποδώσαμε στον πατραϊκό λαό,  ένα νέο χώρο ιστορικής μνήμης, το καταφύγιο των Υψηλών Αλωνίων. Ένα χώρο, που από σήμερα  θα είναι πάλι επισκέψιμος και φιλοξενεί την έκθεση αρχειακού υλικού της περιόδου ’40-’44.


Σε άλλο σημείο η κ. Γεροπαναγιώτη τόνισε: «Η ιστορία δεν είναι μόνο γεγονότα, είναι τα διδάγματα και τα συμπεράσματα για το τότε και το σήμερα. Έχουμε χρέος να γνωρίζει την πραγματική ιστορία και τους αγώνες του λαού μας η νέα γενιά, γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον…», «



Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Πάτρας, οι προσκεκλημένοι και οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, συνοδεία των ήχων της μπάντας του Δήμου, κατευθύνθηκαν στο χώρο του καταφυγίου, όπου άνοιξε τις πύλες της η έκθεση ιστορικού και αρχειακού υλικού. Ο χώρος με το άνοιγμα του «πλημμύρησε» από τους ήχους της μπάντας.

Φέτος, η έκθεση στο χώρο του καταφυγίου συνοδεύεται από αντίστοιχη εικαστική διαδρομή στις ενότητες βομβαρδισμοί, κατοχή, απελευθέρωση. Τα έργα που επιμελήθηκαν οι εικαστικοί από το Εργαστήρι του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων είναι εμπνευσμένα από την αντιφασιστική πάλη του λαού μας. Πρόκειται για έργα των εικαστικών Αγάθη Χρύσα, Bressoud Ganaelle, Καννελοπούλου Μαρίας, Κοντόγεωργα Τότας, Μεθενίτη Σπύρου, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου, οι οποίοι και πραγματοποίησαν ξεναγήσεις στο χώρο του καταφυγίου. Την επιμέλεια έχει η ιστορικό τέχνης Ξένια Γιαννούλη.

Παράλληλα στην πλατεία των υψηλών Αλωνίων λειτοργεί υπαίθρια έκθεση εκθέτουμε από αρχειακό υλικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα 7 έργα που έχουν δοθεί από τον  Ιταλό ζωγράφο Ivo Dalla Costa και αφορούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Σε αυτά αποτύπωσε τη βιαιότητα των ταγματασφαλιτών και των ναζιστών, τα βάσανα του λαού μας, την πείνα, την κατοχή, τους απαγχονισμένους στα Ψηλά Αλώνια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης , Το παρών έδωσαν επίσης ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Παπαδόπουλος Τάκης,. Παραβρέθηκαν επίσης αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών του Δήμου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, διαμερισματικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου