«Λες να ρίξουμε τη χούντα;»


 Μαρτυρίες, τεκμήρια και σχόλια για το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα Πάτρας και τα γεγονότα του Πολυτεχνείου στην πόλη

Το βιβλίο της Μαρίας Κατσιγιάννη«Λες να ρίξουμε τη χούντα;»παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Το Δόντι», στον χώρο του Mosaic(Ερμού 112, Μαρκάτο, Πάτρα), την Τρίτη16 Νοεμβρίου 2021, 8.30 μ.μ.

 

 

 

 

 

 

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδεται μία επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για το Αντιδικτατορικό Φοιτητικό Κίνημα της Πάτρας, με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και συνολικά της περιόδου 1967-1974 να προσεγγίζονται με ερευνητικό κι όχι με βιωματικό τρόπο.

Μαζί με τη συγγραφέα, για το βιβλίο θα μιλήσουν πρωταγωνιστές των όσων συνέβησαν στην Πάτρα την περίοδο της χούντα και του Πολυτεχνείου:

- Δημήτρης Βεργίδης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

- Κώστας Βογιατζής, μαθηματικός, συνταξιούχος εκπαιδευτικός

- Τζόγια Καππάτου, συνταξιούχος καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

- Άκης Ταγκαλάκης, συνταξιούχος μηχανικός

Το βιβλίο, αποτέλεσμα επεξεργασίας διδακτορικής διατριβής που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν διαβάζεται ως μία καθαρή ιστοριογραφική καταγραφή. Ασχολείται περισσότερο με το πώς μπορούμε να ξαναδούμε τα ιστορικά γεγονότα μέσω της μελέτης των προφορικών μαρτυριών και των γραπτών τεκμηρίων.

Eπανεξετάζεται ο ρόλος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις εξελίξεις εκείνης της περιόδου, μελετάται η δράση του Αντιδικτατορικού Φοιτητικού Κινήματος της Πάτρας ως κοινωνικό κίνημα και σκιαγραφείται το κλίμα και οι ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη την περίοδο 1967-1974.

 

Η Μαρία Κατσιγιάννη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1974 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον τομέα της Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Διοίκησης. Ολοκλήρωσε τη διατριβή της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών. Από το 1998 ασχολείται ερευνητικά στο πεδίο της κοινωνιολογίας, της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής. Σήμερα εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Η είσοδος στον χώρο της παρουσίασης θα γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης για covid-19 και αποδεικτικού ταυτοπροσωπίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου