ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΩΝ ΑΧΑΙΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ


 
Την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τακτική και εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας 

Στη Συνέλευση αυτή το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο έκανε απολογισμό και ενημέρωσε τους παριστάμενους μεριδιούχους για την πορεία και την εξέλιξη της υπόθεσης της Αχαϊκής Τράπεζας, της οποίας αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας το 2012 από την Τράπεζα της Ελλάδος λόγω οικονομικής κατάρρευσης και της απώλειας μεγάλου ύψους κεφαλαίων. Αναφέρθηκαν, επίσης, οι πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν από τη διοίκηση του Συλλόγου το προηγούμενο χρονικό διάστημα, όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών βουλευτών και άλλων παραγόντων του δημόσιου τομέα, καθώς και τη συνεργασία  με  συλλόγους μεριδιούχων συνεταιριστικών τραπεζών άλλων πόλεων για τη αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων. 

Κατά τη διάρκεια τς συνέλευσης εκφράστηκε βαθύτατη δυσαρέσκεια σχετικά με την έκδοση του βουλεύματος της Εισαγγελίας Πατρών, το οποίο εκκρεμεί επί δύο σχεδόν χρόνια και δεν έχει οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα λόγω και των ενστάσεων τις οποίες έχουν καταθέσει αρκετοί από τους 83 εμπλεκόμενους, πρώην κορυφαία μέλη της διοίκησης της Τράπεζας και υπεύθυνα στελέχη.

Επισημάνθηκε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε από την πρώτη στιγμή εμπλοκή της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος το 2012, για κακοδιαχείριση από πλευράς διοίκησης της τράπεζας, βρισκόμαστε 10 χρόνια μετά και υπάρχει μεγάλη εκκρεμότητα με τη μη απόδοση ευθυνών για τις τεράστιες ζημιές της τράπεζας και την επιβάρυνση του συνόλου των μεριδιούχων με εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερο προβληματισμό δε προκαλεί η πολύ μεγάλη καθυστέρηση της όλης διαδικασίας του ποινικού σκέλους της υπόθεσης.

Tέλος επισημάνθηκε ότι από την αναζήτηση που έκανε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου δε βρέθηκαν από το 2016 μέχρι σήμερα δημοσιοποιημένοι οι ισολογισμοί ανά τράπεζα από πλευράς της Εταιρίας PQH, που έχει οριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας ως εκκαθαριστής της Αχαϊκής.  Το θέμα έχει προκύψει πιθανά από το γεγονός ότι η PQH είναι ταυτόχρονα εκκαθαριστής και σε πλειάδα άλλων υπό εκκαθάριση τραπεζών (Αγροτική, Proton Bank, άλλες συνεταιριστικές τράπεζες). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αμφιβολιών σχετικά με το κατά πόσο γίνεται σωστή και ορθολογική διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας και των άλλων ρευστοποιούμενων στοιχείων της. Διευκρινίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας είναι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο υπεύθυνη για την άσκηση εποπτείας και ελέγχου ως προς την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του εκκαθαριστή. Η διοίκηση του Συλλόγου ανακοίνωσε ότι μελετά το όλο θέμα από καιρό και θα πράξει τα δέοντα, ακόμη και σε νομικό επίπεδο, αν χρειαστεί.

Ο Σύλλογος των Μεριδιούχων παρακολουθεί άοκνα την εξέλιξη της υπόθεσης της Αχαϊκής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ίσως οικονομική καταστροφή στην πόλη των Πατρών και την ευρύτερη περιοχή, παρεμβαίνοντας με συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες, τόσο στο αστικό όσο και στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Ιδιαίτερη δράση έχει αναλάβει, σε συνεργασία και με άλλους συναφείς συλλόγους ανά την Ελλάδα, για την κατάργηση με νομοθετική ρύθμιση της ευθύνης του πολλαπλασίου των μερίδων, που αποτελεί πραγματική απειλή να υποστούν  οι μεριδιούχοι, πρόσθετες απώλειες συνολικά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αποδόθηκε στον κ. Παύλο Χαλκιόπουλο, πρωτεργάτη της δημιουργίας του Συλλόγου, τιμητική πλακέτα για την τεράστια συμβολή του στο έργο του Συλλόγου.

Στο τέλος της συνέλευσης έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου το οποίο θα ανακοινωθεί μετά τη συγκρότησή του σε σώμα. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου