Περιμένοντας τρία Λευκώματα για τα 200 Χρόνια

 Αρχές Ιανουαρίου θα είναι τελικά έτοιμο το επετειακό Λεύκωμα που ετοιμάζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για τα 200 Χρόνια από το 1821, με τίτλο «ΜΝΗΜΕΣ 1821 - Δυτική Ελλάδα - Η Γη της Φλόγας»

Μετά τα γνωστά προβλήματα και τις αντιδράσεις σχετικά με ορισμένα κείμενα και την ανάγκη διορθώσεων και επαναδιατυπώσεων  που προέκυψαν, ο προγραμματισμός ανετράπη. Ετσι η ολοκλήρωση δεν θα είναι δυνατή μέσα στο 2021, όπως κανονικά αναμενόταν  και η παρουσίαση τελικά  θα γίνει, σε συνδυασμό και με άλλη εκδήλωση της Περιφέρειας, περί τα μέσα Ιανουαρίου.

Στο μεταξύ  την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου και μέσα από ειδική εκπομπή του  τηλεοπτικού σταθμού Λύχνος, με τον πατέρα Νικόλαο Μεσσαλά, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του επετειακού Λευκώματος,  που ετοίμασε, από την πλευρά της,  η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου. Ο τίτλος του είναι  «Ψηφίδες Παλιγγενεσίας» και η  δημιουργία του ήταν αποτέλεσμα  συνεργασίας της Εταιρίας   κυρίως με το Μουσείο Τύπου της  Ενωσης  Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου και το Μουσείο της,  στεγάζεται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης , 6ος όροφος) και έχει πρόεδρο τον διακεκριμένο  έγκριτο δικηγόρο και πολυγραφότατο συγγραφέα / ιστορικό Χρήστο Μούλια ο οποίος θα κάνει και την παρουσίαση.

Εξάλλου μέχρι το τέλος του μηνός αναμένεται και  το ιστορικό Λεύκωμα με το οποίο θα έχει τη δική του παρουσία  στον εορτασμό της μεγάλης επετείου  των 200 χρόνων από την Επανάσταση του  1821 ο Δήμος Ερυμάνθου Αχαϊας.

Το Λεύκωμα  φέρει επίσης την υπογραφή του κ. Χρήστου Μούλια (φωτο) μέσα από τα κείμενα του οποίου αναδεικνύεται  η συμβολή  και της περιοχής  Ερυμάνθου στον Αγώνα κατά των Τούρκων.

ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΒΡΗΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου