Αλλάζει σχήμα και μορφή μέχρι το 2024 το ευρώ

 Χαρτονομίσματα και κέρματα του ευρώ με νέα μορφή και σχέδιο, θα κυκλοφορούν στην Ευρώπη μέχρι το 2024. Μέλος της επιτροπής, που θα συμβουλεύσει την ΕΚΤ για τη νέα όψη των χαρτονομισμάτων είναι ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και γλύπτης Κώστας Βαρώτσος.

 

 

«Τα χαρτονομίσματα αντιπροσωπεύουν πάντα μια ιστορική στιγμή με όλα τα χαρακτηριστικά της. Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία θα δούμε πως τα εκάστοτε χαρτονομίσματα εξέφραζαν πάντα την ιστορική στιγμή του εκάστοτε παρόντος», ανέφερε ο Έλληνας γλύπτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε πως υπήρχαν λόγοι, για τους οποίους στην πρώτη τους εκδοχή οι εικονογραφήσεις στα νομίσματα, που τώρα θα αλλάξουν, ήταν συμβολικές, αφού στην εισαγωγή του στη ζωή μας, το νέο νόμισμα ήταν «ένα εντελώς καινούργιο εγχείρημα που στόχος ήταν και να μην δημιουργήσει “τριγμούς” εθνικιστικούς κ.ο.κ.».

Εστίασε, παράλληλα, και στην πολιτική- ιστορική σημασία του εγχειρήματος: «Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ήθη, έθιμα και ιστορικές στιγμές του κάθε λαού σε όλο τον πλανήτη με βάση τα νομίσματα: η οικονομία δεν είναι διαχωρισμένη από τον πολιτισμό», σχολίασε, ενώ περιέγραψε ως «ιδιαίτερο» το αίσθημα του να αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στη συγκεκριμένη επιτροπή.

Μαζί με τους συνομιλητές του, αυτές τις ημέρες ξεκινά άμεσα την «προσπάθεια να βρεθεί ένας νέος τόπος, μέσα από μια διαδικασία συνθετική, πολιτισμική, η οποία θα χαρακτηρίσει αυτή την ιδιαίτερη ήπειρο, η οποία ξεκίνησε τον δυτικό πολιτισμό, την Ευρώπη». Μια συνεργασία μέσα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, στο οποίο η Ελλάδα, όπως σημείωσε, πάντα είχε και έχει μια θέση ιδιαίτερη: «όταν μιλάμε για Ελλάδα, μιλάμε για Ευρώπη…», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Έλληνας γλύπτης με το διεθνές αποτύπωμα.

Η συνεργασία της ειδικής θεματικής συμβουλευτικής ομάδας που δημιουργήθηκε θα αφορά «τη στρατηγική πίσω από τα νέα ευρώ» και με την ολοκλήρωσή της, τον επόμενο Σεπτέμβριο, το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί ώστε στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και ακολούθως να ολοκληρωθούν τα τεχνικά στάδια και τα νέα ευρώ να κυκλοφορήσουν το 2024 «από ειδικούς γραφίστες, χαράκτες, κ.ά», εξηγεί ο εμβληματικός γλύπτης.

«Το εγχείρημα του να μπορέσεις να βρεις στοιχεία στην Ευρώπη, τα οποία να διαπερνούν πολιτισμικά όλα της τα κράτη, είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως δεν σημαίνει πως αυτά δεν υπάρχουν», σχολιάζει, αναφερόμενος στη γενική φιλοσοφία με την οποία θα εργαστεί η ομάδα.

Ο κ. Βαρώτσος τονίζει πως βασικός στόχος των μελών είναι να αποφασιστεί η φιλοσοφία- θεμέλιο πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν τα νέα ευρώ. «Αυτό που τώρα θα ακολουθήσει είναι μια συζήτηση με όλα τα μέλη αυτής της επιτροπής ώστε να προσδιοριστεί το πλαίσιο μαζί με τους στόχους για τα νέα νομίσματα. Έτσι, θα δούμε εάν θέλουμε να έχουμε κάθε νόμισμα να αποκτά μια πιο συγκεκριμένη εικόνα π.χ ενός τοπόσημου ή να ακολουθηθεί εκ νέου η προηγούμενη τακτική μιας “αφηρημένης” διάστασης και μιας λιγότερο συγκεκριμένης εικαστικής πρότασης για τα νέα ευρώ», εξηγεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου