Η γραφική οδός Τζούρτζ της Πάτρας έχει την δική της αξιόλογη ιστορία καθώς συγκεντρώνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά νεοκλασικά- αρχοντικά της πόλης.
Δύο από αυτά, σήμερα είναι από τα πλέον καλά συντηρημένα, (που έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα) και χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το ένα κατοικήθηκε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα από ξένο στρατιωτικό ( ναύαρχο ) του οποίου τα αρχικά του ονόματος υπάρχουν στην περίτεχνη εξωτερική καγκελόπορτα. Η αρχιτέκτων Χαρα Παπαδάτου- Γιαννοπούλου στο βιβλίο της Πατρώ – Η πόλις των πολλαλών ιστορικών επιπέδων-μια πολεοδομική και αρχιτεκτονική προσέγγιση- Πάτρα 2017, αναφέρει στη σχετική φωτογραφία ότι πρόκειται για «Μια εξαιρετικής επεξεργασίας σιδηρά είσοδο τεχνοτροπίας art nuveau με το μονόγραμμα του (τότε) ιδιοκτήτη στα δύο φύλλα της θύρας». Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε η οικογένεια Ανδρουτσέλη και περί το 1970 χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει προσωρινά το 11ο Δημοτικό Σχολείο.
Το 1990 αγοράστηκε από ένα Ζακυνθινό την καταγωγή, ο οποίος σκόπευε να κτίσει πολυκατοικία και γι΄ αυτό το γκρέμισε ολοσχερώς εσωτερικά αφήνοντας μόνο την πρόσοψη όπως όριζε η νομοθεσία, αλλά τελικά εγκατέλειψε το σχέδιό του. Ετσι όπως είχε απομείνει με την πρόσοψη μόνο και το οικόπεδο γεμάτο μπάζα το απέκτησε γνωστός Πατρινός γιά να το ανακαινίσει, μέχρι που το 1993 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες και έγινε κατοικήσιμο, όπως είναι μέχρι σήμερα, από μέλη της οικογενείας του.
Στην μικρή οδό Τζούρτζ, που έχει μήκος ενός οικοδομικού τετραγώνου και εκτείνεται από την Καρόλου μέχρι την Σατωβριάνδου, υπάρχουν και άλλα παρόμοια κτίρια που συνολικά συνθέτουν την εικόνα μιας Πάτρας άλλης εποχής, σε συνδυασμό και με την παρακείμενο μνημείο της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Ένα άλλο νεοκλασικό ήταν η κατοικία του σταφιδέμπορου και ευεργέτη Γ. Τριάντη που τώρα αποτελεί την έδρα του ιστορικού 2ου Συστήματος Προσκόπων Πατρών και δίπλα του αυτό που κατοικούσε ο Πατρινός πρωταθλητής και Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Δημήτρης Τόφαλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου