Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα "Υγεία στα Αθλήματα Νόησης" από την PatrasStrategoTeam σεσυνεργασία με την Περιφέρεια Δ. Ελλάδος, το Σάββατο 12 Μαρτίου, στο Συνεδριακό Κέντροτης Αγοράς Αργύρη που ευγενώς παραχώρησε ο ΔήμοςΠατρέων.

Ήταν  η πρώτη φορά που οργανώθηκε τέτοιας θεματολογίας ημερίδα και σε συνδυασμό με την συμμετοχή κορυφαίων - στον τομέα τους - ομιλητών, παρουσιάστηκαν και αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την απόκτηση, βελτίωση και διατήρηση της υγείας των αθλητών που συμμετέχουν στα αθλήματα νόησης.











Σε ζωντανή αναμετάδοση μέσω του καναλιού της PatrasStrategoTeamστο YouTube, μπορούσε να παρακολουθήσειτην εκδήλωση, όποιος δεν είχε την δυνατότητα να παρευρεθεί δια ζώσης. Ενώ στο συγκεκριμένοlinkhttps://youtu.be/JiIG0P8J8ro, έχει αποθηκευτεί το βίντεο. Στην ιστοσελίδα της Ημερίδαςhttps://patrasstratego.gr/ygeia-sta-athlimata-noisis/, θα αναρτηθούν παρουσιάσεις από τις ομιλίες.








 

Η συντονίστρια των εργασιών Ελένη Βαμβάτσικου προλόγισε την Ημερίδα και ακολούθως σύντομο χαιρετισμό απεύθυνανεκ μέρους του Δήμου Πατρέων, ο ΑντιδήμαρχοςΠαιδείας&Αθλητισμού Τ. Πετρόπουλος και για την Περιφέρεια Δ.Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας επί  θεμάτων Υγείας Χ. Μπονάνος.

Συγκεκριμένα ο κ. Πετρόπουλοςτόνισε, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του, πως το παιχνίδι αποτελεί μια εγγενή επιθυμία που έρχεται να καλύψει ψυχοβιολογικές ανάγκες των ανώτερων όντων.Μετά την ανακάλυψη των παιχνιδιών από τον άνθρωπο, διαμορφώθηκαν οι συνθήκες ασφάλειας και ισονομίας για την ομαλή διεξαγωγή τους, με στόχο την πρόκληση ισχυρών, ευχάριστων συναισθημάτων. Η διοργάνωση ημερίδων όπως η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική καθώς μέσα από την γνώση και την πληροφόρηση θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των παιχνιδιών νόησης, τα οποία αναπτύσσουν πολλές ψυχικές και πνευματικές ικανότητες.

Ο κ. Μπονάνοςανέφερε πως το θέμα της Υγείας είναι αυτονόητο στα πνευματικά αθλήματα, ειδικά στην σύγχρονη εποχή όπου τα νοσήματα πνευματικής και ψυχικής Υγείας είναι αυξημένα. Παράλληλα εξέφρασε την θετική του έκπληξη για την δραστηριότητα της PatrasStrategoTeam και πως ο ίδιος και η Περιφέρεια Δ.Ελλάδος θα υποστηρίζει εμπράκτως κάθε περαιτέρω δράση για το Strategoκαι γενικότερα τα Αθλήματα Νόησης.

Ξεκινώντας το κύριο μέρος της Ημερίδας, στην πρώτη ενότητατοποθετήθηκαν εκπρόσωποι των Αθλημάτων Νόησης και των ΑΜΕΑ. Για το Σκάκι μίλησε ο Ιωάννης Σπυρακόπουλος, Ιατρός Παθολόγος και πρώην μέλους του ΔΣ Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.Εξέθεσε τις ιδιαιτερότητες του αθλήματος και ανέλυσε περιπτώσεις όπου αθλητές έχασαν την ζωή τους ξαφνικά σε αγώνες Σκακιού εξαιτίας μη ορθής προετοιμασίας τους, σημειώνοντας πως οφείλουμε να παρέμβουμε σε τέτοια περιστατικά. Ενώ τόνισε και το γεγονός πως εμφανίζεται συχνά το φαινόμενο ChessAddiction (εξάρτηση από το Σκάκι).

Στην συνέχεια, η Λυδία Μανούση, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπριτζ θα παρουσίασε το άθλημακαι ανέδειξε στο πόσο θετικά συμβάλλει στις νοητικές παθήσεις και στην αύξηση της κοινωνικότητας. Και ολοκλήρωσε, λέγοντας για την προσπάθεια που γίνεται από την ΕΟΜ να αγκαλιάσουν στον χώρο του Μπριτζ ομάδες ΑΜΕΑ, όπως κωφών ή ατόμων με προβλήματα όρασης, με την χρήση ειδικών τεχνικών και καρτών.

Στην επόμενη παρουσίαση, οπρόεδρος της PatrasStrategoTeamκαι μέλος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Stratego Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος μίλησε για τοStratego, αναφέροντας τα αγωνιστικά  του στοιχεία καθώς και στην μεγάλη φετινή διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Stratego, τον Αύγουστο στα Καλάβρυτα.

Κλείνοντας την ενότητα, ο Αντώνης Χαροκόπος, Γ’ Αντιπρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), ανέπτυξε την συμβολή των πνευματικών παιχνιδιών στην συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στα κοινωνικά δρώμενα.

Η δεύτερη και τρίτη ενότητα εστίασαν ειδικότερα στα θέματα υγείας. Ο Γιώργος Τσικούρης, Ορθοπαιδικός – Ειδικός Αθλητίατρος, MD, Ιατρός Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, καθόρισε τις γραμμές στην διαχείριση και οργάνωση του τομέα Υγείας μιας Ομοσπονδίας, αναφέροντας και πληθώρα παραδειγμάτων από την μέχρι σήμερα εμπειρία του.

Η επόμενη εισήγηση παρουσιάστηκε από τον Ιωάννη Χριστοδούλου, Καρδιολόγο, PhD, Διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας».Μέσα από μία εκτενή ανάλυσηστην σχέση της επίδρασης των Αθλημάτων Νόησης με την Καρδιά παρουσίασε πολύπλευρα έρευνες και συγκεκριμένες εκθέσεις που καταδεικνύουν την αναγκαιότητα στην παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς των αθλητών νόησης, καθώς και την βελτίωση μέσω της φυσικής άσκησης και της σωστής διατροφής.

Δύο σημαντικές επίσης παρουσιάσεις στον τομέα της Ψυχολογίας είχε υπό την ευθύνη της η Δήμητρα Ελένη Δούρου, Ψυχολόγος – Αθλητικός Ψυχολόγος, MSc. Στην πρώτη αναφέρθηκε στην Ψυχολογική ετοιμότητα αθλητών κατά την περίοδο της προετοιμασίας πριν από αγώνες, σημειώνοντας αρκετές παρεμβάσεις που ανακαθορίζουν τον τρόπο που ο αθλητής βλέπει και προσεγγίζει το ζήτημα προετοιμασία. Στην δεύτερη εμβάθυνε στην Ψυχολογική διαχείριση των αθλητών κατά τους αγώνες και πρότεινε μεγάλο αριθμό τρόπων για να τεθεί ο αθλητής σε θέση ισχύος από τον αντίπαλό του.

Το θέμα της Διατροφής στα Αθλήματα Νόησης ανέλυσε η Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου, Διαιτολόγος, MSc-Αθλητική Διατροφολόγο, και Διαιτολόγος της ΚΑΕ Προμηθέας. Τροφές που βελτιώνουν τις νοητικές αλλά και αθλητικές ικανότητες, βελτιώνουν την ψυχική υγεία και προσφέρουν στην συνολική υγεία του σώματος, αναφέρθηκαν, ενώ δόθηκαν και λύσεις για διατροφικά προγράμματα κατά την διάρκεια αγώνων.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εκπροσωπήθηκε από τον Διονύση Αυγουστάτο, Εκπαιδευτή Α’ Βοηθειών CPR/AED, όπου εξήγησε πως οργανώνεται με ασφάλεια μία εκδήλωσημέσα από τους 7 κανόνες ασφαλείας και προέβαλε τακτικές που οφείλουμε να ακολουθούμε ως διοργανωτές και ως συμμετέχοντες.

Ο Τάκης Γεωργακόπουλος, Πνευμονολόγος, PhD, Διευθυντής ΕΣΥ στην ΜΕΘ του ΓΝΠ «Άγιος Ανδρέας», πρώην πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης Ντόπινγκ, εξήγησε πως λειτουργούν οι μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος ως «συγχορδία οργάνων» στα αθλήματα νόησης. Κατέδειξε την αναγκαιότητα ορθών μέτρων υγειονομικής προφύλαξης και ανέδειξε τον ρόλο που διαδραματίζει η χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές, με διάφορα παραδείγματα ουσιών.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την επίδειξη βασικής υποστήριξης ζωής σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής, με την χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή. Η επίδειξη πραγματοποιήθηκε από την Αναστασία Σολωμού, Καρδιολόγο-Εντατικολόγο, MSc, επιμελήτρια Β’ ΕΚΑΒ Πάτρας, Εκπαιδεύτρια ERC (Europeanresuscitationcouncil) και τονΑριστογείτων Αλεξανδρόπουλο,διάσωση και εκπαιδευτή ΕΚΑΒ, όπου πέραν της μεγάλης σημασίας της, κράτησε σε εγρήγορση ολόκληρο το ακροατήριο.

Τέλος κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ημερίδες με ανάλογο περιεχόμενο θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ώστε να γίνονται κτήμα ακόμα ευρύτερου και ιδιαίτερα εξειδικευμένου κοινού.

Σημειώνεται ότι η LeonilHellasLpc συνέβαλλε για την καλύτερη οργάνωση της Ημερίδας, όπως και η DigitanWarrantyστην γενική υποστήριξη συντονισμού.

Οι δραστηριότητες της PatrasStrategoTeam, συνεχίζονται πλέον σε αγωνιστικό επίπεδο με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση της σεζόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego, στις 25-28 Αυγούστου, στα Καλάβρυτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου