Εκδήλωση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου 1821, διοργανώνουν στη 1.00 μετά το μεσημέρι την Τετάρτη 23 Μαρτίου στην πλατεία Ομονοίας, ο Δήμος της Πάτρας και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός.Στην εκδήλωση συμμετέχουν η Δημοτική Μπάντα και το Χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού. Η δραματική σχολή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της Πάτρας, προχώρησε σε παραγωγή θεατρικού δρώμενου, για τη ζωή και τη δράση  του πατρινού αγωνιστή του 1821 Παναγιώτη Καρατζά, το οποίο και θα παρουσιάσει.Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών”Παράληλα είναι σε εξέλιξη και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 31 Μαρτίου η έκθεση “Η Αχαΐα στην Επανάσταση του 1821 – Διήγηση συμβάντων μέσα από τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών”, η οποία φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών.

Η έκθεση μέχρι σήμερα έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και εκατοντάδες συμπολίτες έχουν δει τα εκθέματα. Στο χώρο ξεναγήθηκαν περισσότεροι από 1000 μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής.

Δύο εκδόσεις για την επανάσταση του 1821

Από τον Πολιτιστικό Οργανισμό βρίσκονται επίσης στο τελικό στάδιο οι εργασίες για την κατάρτιση και εκτύπωση δύο ειδικών εκδόσεων που αφορούν στην επανάσταση του 1821.

Η μία περιέχει το υλικό της έκθεσης με τα τεκμήρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (πίνακες ζωγραφικής, πορτραίτα αγωνιστών, γκραβούρες και αρχειακό υλικό) από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο καθώς και βιβλία (λευκώματα, απομνημονεύματα αγωνιστών), τα οποία αφορούν κυρίως στην τοπική εκδοτική παραγωγή. Ο δεύτερη έκδοση περιλαμβάνει τις σχετικές εισηγητικές παρεμβάσεις από τις εργασίες της ημερίδας με θέμα «Το αποτύπωμα της επανάστασης του 1821 στην Κοινωνία, την Τέχνη και τον Πολιτισμό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ‘21. Οι εκδόσεις θα παρουσιαστούν στο κοινό το αμέσως επόμενο διάστημα στη διάρκεια εκδήλωσης.

Προσβάσιμο για όλους πλούσιο Οπτικοακουστικό υλικό

·       Ο Πολιτιστικός Οργανισμός έχει επίσης προχωρήσει στην παραγωγή  οπτικοακουστικού υλικού (video), το οποίο είναι αναρτημένο στο youtube, στη διεύθυνση https://youtu.be/2O5P-JqAw50 , στο site του Οργανισμού patrasculture.gr, στην αντίστοιχη σελίδα του στο facebook και τις αντίστοιχες σελίδες του δήμου της Πάτρας και των Νομικών του Προσώπων.

·       Στη διάθεση του κοινού είναι επίσης και η παραγωγή της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» η οποία είναι ελεύθερα προσβάσιμη μέσα από τη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=zj99Ek_o2W0&t=356s

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου