Στην Οδησσό κύριε Νταλάρα, στην Οδησσό

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου*

Για τη συναυλία ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί από διάφορους καλλιτέχνες στις 29 Μαρτίου 2022 στην Αθήνα, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Το πρόσωπο του τέρατος» με τον δημοσιογράφο Θανάση Λάλα, ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Γιώργος Νταλάρας επανέλαβε όσα είχε γράψει σε σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο και απέφυγε – και πάλι – επιμελέστατα να αναφερθεί στην Ρωσία ως εισβολέα και στην Ουκρανία ως μια αδύναμη – σε σχέση με την υπερδύναμη – χώρα, η οποία αγωνίζεται για την ελευθερία της.

Παρ’ ότι κατά τη ροή του λόγου του κάνει αναφορές σε ηγέτες του παρελθόντος που σημάδεψαν την ιστορία του 20ού αιώνα (Χίτλερ, Στάλιν), αλλά και σε σημερινούς που κατά τη γνώμη του δεν θα έπρεπε να ασχολούνται με την πολιτική (Μπερλουσκόνι, Τζόνσον, Τράμπ κ.α.), το όνομα του Πούτιν δεν αγγίζεται!

Είναι απορίας άξιον πώς ο κ. Νταλάρας δεν τολμά να κατονομάσει τον άνθρωπο που βομβαρδίζει νυχθημερόν τους αμάχους, για τους οποίους κόπτεται…

«Θα πάω λοιπόν παντού… Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο, οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι μπροστά. Δεν έχει σημασία σε ποιο κόμμα ανήκουμε, τι ιδεολογία έχουμε το αίτημά μας είναι να μαζευτεί υλικό να προστατευτούν οι άνθρωποι που καίγονται», είπε κλείνοντας ο Γιώργος Νταλάρας.

Θα πάει παντού (!) μας δήλωσε κατηγορηματικά, αλλά μου κάνει μεγάλη εντύπωση που δεν βρήκε μία λέξη να πει για τις αρκετές εμφανίσεις του στην Ουκρανία – τουλάχιστον από το 1995 – όπου οι έλληνες ομογενείς τον περίμεναν σαν …μεσσία!

Η πιο πρόσφατη εμφάνιση του στην Οδησσό της Ουκρανίας ήταν το 2018. Στο ιστορικό, κατάμεστο κτίριο της Κρατικής Φιλαρμονικής έδωσε δυο συναυλίες (13 και 26 Μαρτίου αντίστοιχα).

Η παρουσία του Γιώργου Νταλάρα και της γυναίκας του Άννας στην Ουκρανία, συνδέθηκε με τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Τότε, πριν τέσσερα ακριβώς χρόνια,  οκτακόσιοι μαθητές από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Ζαπορίζια, Μελιτούπολη, Τσερμαλίκ – πόλεις που σήμερα βομβαρδίζονται ανηλεώς από τους Ρώσους – συμμετείχαν στην πρώτη ελληνική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό για την επέτειο της 25ης Μαρτίου με πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μπούμπουρα. Το γαλανόλευκο ποτάμι ξεκίνησε από την ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Τριάδας και κατέληξε στην πλατεία Ελλήνων και το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, όπου κατατέθηκαν στεφάνια. Ο Γιώργος Νταλάρας ήταν εκεί, αλλά στις πρόσφατες δηλώσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν έκανε την παραμικρή αναφορά σ’ αυτή την πρόσφατη εμπειρία του από τον ελληνισμό της Ουκρανίας. Γιατί άραγε; Φαίνεται πως ήταν πιο σημαντικό γι’ αυτόν να αναφερθεί στο …σκοτεινό διαδίκτυο και στον κάθε πικραμένο που εκτονώνεται εκεί – ασκώντας κριτική και στον Γ. Νταλάρα! – παρά να πει δυο λέξεις για τους εμπερίστατους ομογενείς, στους οποίους επανειλημμένως τραγούδησε.

Επομένως, κύριε Νταλάρα. Αφού δηλώνετε πως θα πάτε παντού, προτεραιότητα έχει η Οδησσός, η οποία πολιορκείται από τους Ρώσους.

Πηγαίνετε εκεί να κάνετε μια αντιπολεμική συναυλία, στο γνώριμο σε σας κτίριο της Φιλαρμονικής, πριν το κατεδαφίσουν και αυτό οι Ρώσοι.

Αλλιώς δεν έχουν νόημα τα λεγόμενά σας.

 ,

*Tα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου