«Με δική τους πρωτοβουλία»

 Άρθρο του Χρήστου Βασιλόπουλου, συντονιστή #Διοίκησης σπιράλ

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα ή απλά θεωρούμαστε πολιτικά όντα με νοημοσύνη, ιδιαίτερα νόστιμου κατά τη γνώμη μου, χορταρικού (βλίτο) και με μνήμη συμπαθούς κατοικίδιου που διαβιώνει σε γυάλα (χρυσόψαρο). Επίσης, τελικά αποδεικνύεται για άλλη μια φορά, ότι ερωτήματα που είναι εύστοχα τοποθετημένα, στοιχειθετημένα και σύμφωνα με τη νομοθεσία που καθορίζει τη λειτουργία του Δήμου Πατρέων (ΔΠ), αλλά και τη δημοκρατική λογική που πρέπει να διέπει τη δράση και τις ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου, παραμένουν ουσιαστικά αναπάντητα.

Παραμένουν αναπάντητα γιατί δεν υπάρχει απάντηση, απάντηση που εδράζεται στις παραπάνω αρχές, τη νομιμότητα και τη δημοκρατική λογική. Δεν είναι η πρώτη φορά -πολύ φοβάμαι ότι δεν θα είναι και η τελευταία- που πόροι του Δήμου Πατρέων χρησιμοποιούνται για σκοπούς άλλους από την εξυπηρέτηση των δημοτών. Οι πόροι αυτοί, είτε είναι ανθρώπινο δυναμικό είτε είναι μέσα και παροχή υπηρεσιών, αντί να υποστηρίζουν την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών, υποστηρίζουν τις κομματικές «μετοχές’» της δημοτικής αρχής.

Είναι πόροι που αποκτώνται ή συντηρούνται από την οικονομική εισφορά των δημοτών. Δημότες για τους οποίους τόσο πολύ κόπτεται επί επτά συναπτά έτη η δημοτική αρχή,  αλλά δημότες των οποίων το υστέρημα κατασπαταλά στο βωμό του κομματικού κέρδους. Μέχρι τώρα όλες αυτές οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργάνωσε ή στις οποίες συμμετείχε με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή εκμεταλλευόμενη το προσωπικό και τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, τι αποτέλεσμα είχαν για την πόλη μας; Πέρα από το να χαρακτηρίζονται πλέον στα όρια του γραφικού; Αυτό είναι που θέλουμε για την πόλη μας; Να μας θεωρούν όλοι γραφικούς; Μπορεί, μπορεί και όχι.

Αφορμή για αυτά ήταν η απάντηση της δημοτικής αρχής στις ερωτήσεις της Γραμματέως του σπιράλ για τη συμμετοχή του χορευτικού συγκροτήματος του Δήμου στη διαμαρτυρία των αγροτών. Άσχετα με το πόσο δίκαια και σημαντικά είναι τα αιτήματα των αγροτών μας, η απάντηση είναι τουλάχιστον αστεία («τα παιδιά του Χορευτικού, που με δική τους πρωτοβουλία βρέθηκαν στο μπλόκο στο Αίγιο, για να κρατήσουν ψηλά το ηθικό των αγωνιζόμενων αγροτών») και καταδεικνύει τα παρακάτω:

α. η δημοτική αρχή δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη της και προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από «άμαχο πληθυσμό». Και πώς να αναλάβει την ευθύνη για κάτι προφανώς παράνομο; Όταν όμως κρύβεται πίσω από την «πρωτοβουλία» των παιδιών δείχνει και το (μικρό) ηθικό ανάστημά της ως δημοτική αρχή σκεπτόμενη: «Κανείς δεν θα κατηγορήσει τα παιδιά του Χορευτικού, οπότε ας τα βάλουμε αυτά σαν ασπίδα».

β. η δημοτική αρχή δεν έχει να δώσει ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα ούτε από πλευράς νομιμότητας ούτε από πλευράς δημοκρατικής λογικής.

γ. η δημοτική αρχή θεωρεί τον Δήμο Πατρέων, τους εργαζομένους και τις υπηρεσίες του ως φέουδο, και τον διοικεί αναλόγως. Δεν δείχνει σεβασμό για βασικές δημοκρατικές διαδικασίες σε κανένα οργανισμό (πρόσφατα παραδείγματα έχουμε αναδείξει όχι μόνο εμείς αλλά και άλλες δημοτικές παρατάξεις).

δ. η δημοτική αρχή αδυνατεί να κατανοήσει, όχι την ακομμάτιστη ή «απολιτίκ», όπως κατηγορεί, σύνθεση του σπιράλ, αλλά την υπερκομματική σύνθεσή του («πλην Λακεδαιμονίων» βέβαια και με δική τους επιλογή). Αδυνατεί να δει μέσα από τις κομματικές παρωπίδες της το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που βάζουν το συμφέρον της Πάτρας και των δημοτών πάνω από το συμφέρον οποιουδήποτε κόμματος αυτοί υποστηρίζουν για την κεντρική πολιτική σκηνή.

ε. η δημοτική αρχή καταστρατηγεί ακόμα μια φορά κάθε έννοια δημοκρατικού διαλόγου καθώς στον ιστότοπο του Δήμου Πατρέων αναρτά την απάντησή της αλλά δεν αναρτά τα ερωτήματα που τέθηκαν. Ο ιστότοπος του Δήμουείναι και αυτός για όλους τους δημότες και όχι για την προβολή μόνο της άποψης της δημοτικής αρχής. Αν υπήρχε διαπαραταξιακή επιτροπή δεοντολογίας που θα ενέκρινε τις αναρτήσεις…

Με «δική μου πρωτοβουλία», λοιπόν, θα προσπαθήσω να βρεθώ και εγώ στο μπλόκο των σκεπτόμενων δημοτών που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα και δεν θεωρούν όλους τους υπόλοιπους -και τους εαυτούς τους- ιδιαίτερα νόστιμα χορταρικά με μνήμη συμπαθούς κατοικίδιου σε γυάλα.

 

Χρήστος Βασιλόπουλος

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου σπιράλ

Συντονιστής Ομάδας Εργασίας #Διοίκηση

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου