ΠΑΤΡΑ: 31 χρόνια από τη φονική έκρηξη στην οδό Βότση -- Ξεθωριάζουν οι μνήμες της πόλης

Συμπληρώνονται  σήμερα  19 Απριλίου 2022,  31 χρόνια από τη φονική έκρηξη της βόμβας στην οδό Βότση 14, στις 19 Απριλίου του 1991. Κάθε χρόνο   τελείται , ετήσιο μνημόσυνο ( με φροντίδα της εκάστοτε δημοτικής Αρχής) στη διασταύρωση των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας, απέναντι από το κτίριο του Βρετανικού υποπροξενείου, στο σημείο όπου ο Δήμος ( επί δημάρχου Ευαγγέλου Φλωράτου το 2000) έχει ανήγειρε  μνημείο για τα έξι θύματα της βομβιστικής ενέργειας. Το ίδιο  , θα συμβεί και  σήμερα  ώρα 11 πμ .

Τα  αθώα θύματα ήταν οι Πατρινοί Γιώργος Παπασωτηρόπουλος, 58 χρόνων,  Βασίλης Κυριακόπουλος, 53 χρόνων,  Γιάννης Καυκάς, 25 χρόνων,  Όλγα Στραγγαλινού, 25 χρόνων,  Δημήτρης Σεϊτανίδης, 23 χρόνων και  Γεωργία Βέρρα, 24 χρόνων που  είχαν την ατυχία να βρίσκοντο στο εκεί ισόγειο κατάστημα ταχυμεταφορών το οποίο ισοπεδώθηκε.

Όπως έχουμε με κάθε ευκαιρία και τα προηγούμενα χρόνια  επισημάνει δυστυχώς  οι μνήμες φαίνεται ότι ξεθωριάζουν και η πόλη έχει αρχίσει να ξεχνά. Κάθε χρόνο όλο και πιο λίγοι δίνουν  το παρόν στο μνημόσυνο με εξαίρεση βέβαια  τα περασμένα δύο  χρόνια 2020 και 2021 οπότε υπήρχε η δικαιολογία της πανδημίας.

Για τον ίδιο λόγο περιορισμένη συμμετοχή αναμένεται πιθανότατα και φέτος. Ο Δήμος βέβαια εξέδωσε την καθιερωμένη τυπική λιτή ανακοίνωση.

ΑΝΔΡΕΑΣ Α. ΒΡΗΣ

Ένα συντομο ιστορικό όσων συνέβησαν εκείνη την τραγική ημέρα και όσων ακολούθησαν  :

Η βόμβα εξερράγη στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Βότση 14, στο κέντρο της Πάτρας. Τη βόμβα μετέφερε ένας Παλαιστίνιος τρομοκράτης, ο 26χρονος Ιμπραχήμ Χασικέχ, ο οποίος φέρεται να ανήκε σε ομάδα που σχετιζόταν με το δίκτυο του Αμπού Νιντάλ. Η βόμβα πιθανότατα  προοριζόταν για το βρετανικό προξενείο, στη συμβολή των οδών Βότση και Όθωνος Αμαλίας. Τότε όμως ο Χασικέχ είτε επειδή ήθελε να κάνει ένα τελευταίο έλεγχο του εκρηκτικού μηχανισμού, είτε επειδή υπήρχε κόσμος στο προξενείο που ενδεχομένως θα τον υποψιαζόταν , μπήκε  τυχαία στην κοντινή πολυκατοικία της οδού Βότση και κατευθύνθηκε στο ασανσέρ. Εκεί πιθανώς προσπαθώντας να αλλάξει την ώρα έκρηξης της βόμβας, ή από κάποιο λάθος χειρισμό,  εξερράγη η βόμβα, που περιείχε  11 κιλά δυναμίτη, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί ο ίδιος και να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι που ευρίσκοντο ακριβώς στη διπλανή  εταιρεία κούριερ, (μεσολαβούσε δηλαδή μόνο ένας συνηθισμένος τοίχος ) στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Ξαφνικά και μέσα σε λίγες ώρες η Πάτρα είχε γίνει ειδησεογραφικά το επίκεντρο όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και διεθνώς.

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας, εντοπίζουν ό,τι έχει απομείνει από το σώμα του βομβιστή.

Στην ουσία μόνο ένα αθλητικό παπούτσι και ένα κομμάτι φοιτητικής ταυτότητας ( που εντόπισε και πρόσεξε γυναίκα αστυνομικός), ήταν  η αρχή του νήματος. Μερικές ώρες αργότερα, η Αστυνομία είχε στη διάθεσή της τα πλήρη στοιχεία του βομβιστή. Τα δύο τελευταία νούμερα από τον αριθμό του φοιτητικού του πάσου, καθώς και οι μαρτυρίες για τα παπούτσια του θύματος-βομβιστή, οδηγούσαν σε ασφαλές συμπέρασμα για τα πραγματικά του στοιχεία.

Και σε λίγα 24ωρα είχε συλληφθεί στην Αθήνα, με την βοήθεια μελών του Συλλόγου Παλαιστινίων φοιτητών της Ελλάδος (σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης, αείμνηστου, Γιάννη Βασιλειάδη) και ο εγκέφαλος της ομάδας Νομπάνι, καθώς και δύο ακόμη συνεργοί του. Οι Μπαϊκαράτ και Αουάντ Καλίλ.

Ο πρώτος φέρεται να ήταν σε πολύ μικρή απόσταση από τον Χασικέχ την ώρα που ο μεταφορέας μπήκε στην είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Βότση 14 και μετά την έκρηξη, εξαφανίστηκε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τέσσερα χρόνια και έξι μήνες αργότερα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο το οποίο συνεδρίασε στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ύστερα από πολυήμερη διαδικασία (συνεδρίαζε από τις 6 έως τις 22 Δεκεμβρίου 1995) κήρυξε ενόχους και τους τρεις αλλοδαπούς κατηγορούμενους χωρίς όμως τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αντιτρομοκρατικού νόμου, ο οποίος είχε καταργηθεί.

Έτσι, επέβαλε 25 ετών κάθειρξη στους Νουμπάνι και Μπακαϊράτ και τριών ετών φυλάκιση στον Αουάντ Καλίλ.

Τους δύο κήρυξε ένοχους για κατοχή, προμήθεια, κατασκευή και μεταφορά εκρηκτικών υλών καθώς επίσης για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονίες και σωματικές βλάβες κατά συρροή και για σύσταση και συμμορία και για διακεκριμένες φθορές.

Τον τρίτο, τέλος, τον κήρυξε ένοχο μόνο για κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών. Διέταξε δε το δικαστήριο την άμεση απέλασή τους μετά την έκτιση των ποινών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου