Γαλλικές εκλογές: Πρωτιά Μακρόν με 4,2% διαφορά από Λε Πεν - Καθορίζει νικητή στο δεύτερο γύρο ο Μελανσόν

Η αποχή ανήλθε στο 25,14%, στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από τος εκλογές του 2002.

   Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λε Πεν θα είναι οι αντίπαλοι για τη γαλλική προεδρία στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως και το 2017, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, ο κεντρώος κ. Μακρόν κερδίζει το 27,6% αυτών, η ακροδεξιά κα Λε Πεν το 23,41% και έπεται ο αριστερός Μελανσόν με 21,95%, πολύ πάνω από τις δημοσκοπήσεις.


Ακολουθούν με 7,05% ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, η υποψήφια του δεξιού και άλλοτε κυρίαρχου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Βαλερί Πεκρές με 4,79% και ο υποψήφιος των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό με 4,58%.

Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν κατά σειρά ο κεντρώος Ζαν Λασάλ με σχεδόν 3,16% ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ με 2,31%, ο ακροδεξιός Νικολά Ντουπόντ-Αϊνιάν με 2,07% η δήμαρχος Παρισιού και υποψήφια των Σοσιαλιστών Αν Ινταλγκό με μόλις 1,74%, ο αντικαπιταλιστής Φιλίπ Πουτού με 0,77% και η ακροαριστερή Ναταλί Αρτό με 0,57%.

Η αποχή ανήλθε στο 25,14%, στο δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά από τος εκλογές του 2002.

Οι Ζαντό, Ρουσέλ και Ινταλγκό κάλεσαν τους ψηφοφόρους του να στηρίξουν τον Πρόεδρο Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Η κα Πεκρές είπε ότι προσωπικά θα ψηφίσει Μακρόν, καλώντας όμως τους οπαδούς της να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ ο Μελανσόν ζήτησε να μη δοθεί ούτε μία ψήφος στη Λε Πεν, αποφεύγοντας όμως να καλέσει σε στήριξη του Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά οι Ζεμούρ και Ντουπόντ-Αϊνιάν ζήτησαν από τους ψηφοφόρους τους να στηρίξουν τη Λε Πεν στο δεύτερο γύρο.

Ο Πρόεδρος Μακρόν είπε στους οπαδούς του πως «τίποτα δεν τελείωσε», ζητώντας τη στήριξης τους στο δεύρο γύρο. «Η συζήτηση που θα έχουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστική», πρόσθεσε, καλώντας τους υπόλοιπους υποψήφιους και τους πολίτες σε ένα «μεγάλο κίνημα ενότητας και δράσης».

Όπως είπε σε μια προειδοποίηση κατά της εκλογής Λε Πεν, δε θέλει να δει τη Γαλλία να έχει συμμάχους μόνο λαϊκιστές και ξενοφοβικούς.

Από την πλευρά της η 53χρονη ηγέτιδα του κόμματος Εθνική Συσπείρωση κάλεσε όσους δεν ψήφισαν Μακρόν να τη στηρίξουν στο γύρο. Είπε ότι θα εγγυηθεί την εθνική ανεξαρτησία, τον έλεγχο της μετανάστευσης και την αποκατάσταση της ασφάλειας του πολίτη. «Θα βάλω τη Γαλλία σε τάξη σε πέντε χρόνια», είπε η Μαρίν Λε Πεν.

Σύμφωνα με νυχτερινή δημοσκόπηση για το BFM, στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα λάβει το 52% των ψήφων έναντι 48% της Λε Πεν. Η δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού TF1 μειώνει αυτή τη διαφορά σε 51%-49% ξανά υπέρ του Μακρόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου