ΠΑΤΡΑ : Τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης Νίκου Μπελογιάννη

Το θέμα της παραχώρηση χώρου στην πλατεία Παντοκράτορα στην Πάτρα, για τοποθέτηση μαρμάρινης στήλης στη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη, συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Αρχιτεκτονικού Έργου, Χρήστο Κορδά.

Ο κ. Κορδάς αναφέρθηκε στον Νίκο Μπελογιάννη και στο γεγονός, ότι επί μεγάλο χρονικό διάστημα, έζησε και αγωνίστηκε στην Πάτρα και τόνισε:


 «Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη τα ξημερώματα της 30ης Μάρτη του 1952. Η Πάτρα αποτέλεσε σταθμό στην πορεία του Νίκου Μπελογιάννη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, έζησε και αγωνίστηκε μαζί με τον πατραϊκό λαό, από το 1937 έως και την απελευθέρωσή της απ’ τους κατακτητές. Μαζί με συμπατριώτες μας, οργάνωσαν την πάλη κατά της δικτατορίας του Μεταξά και τον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών. Η περιοχή της Άνω Πόλης, ήταν η κύρια περιοχή δράσης και διαμονής του και για το λόγο αυτό επιλέγεται το συγκεκριμένο σημείο για την τοποθέτηση του μνημείου.

Ο σχεδιασμός του μνημείου έγινε με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο χώρο, με σεβασμό στην περιοχή και την ιστορία της. Η βάση του θα αποτελείται από φυσική ανεπεξέργαστη πέτρα, όπου πάνω της θα τοποθετηθούν 2 λευκές μαρμάρινες στήλες. Η μια με το σκίτσο του Π. Πικάσο «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» που δημοσιεύτηκε μια μέρα μετά την εκτέλεση του (30/3/1952) και η δεύτερη με σύντομο κείμενο που θα αναφέρεται στη ζωή και τη δράση του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου