Ξεκίνησε στην Πάτρα το συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό – Έργα και δράσεις που αλλάζουν το «τοπίο» στη Δυτ. Ελλάδα

ΤΙ ΕΙΠΕ O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΣΤΗΝ 

«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε διαμορφώσει ένα νέο αθλητικό τοπίο» σημείωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στην έναρξη του συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 8 Απριλίου 2022, στην Πάτρα (κλειστό Εθνικό Κέντρο «Δ. Τόφαλος»

Ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου για την περιοχή, εστίασε στα εξής:

 

·    


   Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών: «Με το ν. 4809/2021 συστήσαμε το Ινστιτούτο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας, της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας στον τομέα του αθλητισμού. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, και υπό την επιστημονική και ακαδημαϊκή ευθύνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ξεκινάμε τη λειτουργία του Ινστιτούτου με έδρα το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και των αρχών του Ολυμπισμού.  Σκοπός του είναι η διαρκής επιμόρφωση όλων των αθλητικών στελεχών που μετέχουν σε σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, η διάδοση και εφαρμογή των αρχών της σύγχρονης διοίκησης στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, καθώς και η προώθηση και περαιτέρω ανάπτυξη των αξιών του αθλητισμού» σημείωσε.

·       Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας: Όπως είπε, «το Αυτοκινητοδρόμιο Χαλανδρίτσας αποτελεί μεγάλη επένδυση την οποία αγκαλιάσαμε και υλοποιούμε σε συνεργασία με τα στελέχη της Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας ΑΕ και την τοπική κοινωνία.  Ήδη έχουμε ξεκινήσει επαφές για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Μια επένδυση που θα αναβαθμίσει το μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα δημιουργήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές αυτοκινητοδρόμιο, θα προωθήσει τις δράσεις οδικής ασφάλειας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα».

·       Κολυμβητήριο Αγυιάς: «Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες από την Περιφέρεια και προχωρούν τα τεύχη δημοπράτησης» σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 5 εκ. ευρώ. «Ανακοινώνουμε σήμερα την ένταξη του έργου στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του Υπουργείου μας, ενώ ένα μέρος αυτού εντάσσεται στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας» είπε.

·       Τέλος, τόνισε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση των υποδομών του Προπονητηρίου / Πίστας κανόε-καγιάκ σλάλομ στη Ναύπακτο. «Να σας θυμίσω ότι φιλοξενούσε όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ τώρα λειτουργεί μόνο για προπονήσεις. Το έργο περιλαμβάνει εργασίες αναβάθμισης, ώστε να θωρακιστούν οι πίστες από τα έντονα φυσικά φαινόμενα και τις πλημμύρες, και να μπορούν να λειτουργούν αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Στόχος μας να καταστεί άρτιο και λειτουργικό για να αναπτυχθεί περαιτέρω το άθλημα, να φιλοξενεί διεθνείς αγώνες και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής».   

Αναφορικά με τα αθλητικά έργα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στην Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός», έργα στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο και στο Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου, ενώ παράλληλα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος» μια σειρά έργων στους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Πέραν τούτων, ο υφυπουργός Αθλητισμού στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο που παρήχθη από το υπουργείο τα τελευταία 2,5 χρόνια, κάνοντας λόγο για «πολλές και βαθιές τομές στον αθλητισμό για τις χρειάστηκε να συγκρουστούμε, να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά».

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε μεταρρυθμίσεις όπως το Μητρώο Αθλητικών Φορέων, το Πρόγραμμα αξιολόγησης Ομοσπονδιών «ΧΙΛΩΝ», το Μητρώο προπονητών, η καταγραφή αθλητικών εγκαταστάσεων, η ηλεκτρονική ψηφοφορία στους αθλητικούς φορείς, το Μητρώο Εθελοντών, το Μητρώο Αθλητών, κ.ά., αλλά και στη στήριξη των ερασιτεχνικών σωματείων με απευθείας επιχορήγηση μετά από 12 χρόνια. Σε ότι αφορά τη Δυτική Ελλάδας, όπως είπε ο υφυπουργός, επιχορηγήθηκαν από το στοίχημα για το 2021:

● 170 αθλητικά σωματεία με ποσό 435.083,89€ στην Π.Ε. Αχαΐας

● 73 αθλητικά σωματεία με ποσό 213.450,27€ στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

● 71 αθλητικά σωματεία με ποσό 148.727,83€ στην Π.Ε. Ηλείας

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως το διήμερο συνέδριο είναι ευκαιρία συζήτηση για το όραμα για τη Δυτική Ελλάδα στα θέματα της ανάπτυξης του αθλητισμού και της ανάπτυξης της οικονομίας με όχημα τον αθλητισμό. «Επιδιώκουμε να συν-διαμορφώσουμε το αθλητικό μέλλον της Δυτ. Ελλάδας με την ενεργό συμμετοχή όλων σας. Ατελείωτα χρήματα δεν υπάρχουν. Μπορούν, όμως, να γίνουν συνέργειες, οι οποίες θα ωφελήσουν τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία, τον αθλητικό τουρισμό και την οικονομία.  Περιμένουμε με ανυπομονησία τις προτάσεις σας, τις απόψεις σας, τις ιδέες σας» είπε.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΧΩΤΕΡΙΚΏΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΜΕ 267 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

Ο Στέλιος Πέτσας, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αναφέρθηκε στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ότι είναι  αναπτυξιακός, κοινωνικός, πολιτιστικός και αθλητικός. Τόνισε ότι χρειάζεται να υπάρχει σχέδιο, δουλειά και συνεργασία, προϋποθέσεις απαραίτητες και για την ανάπτυξη του αθλητισμού. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σοβαρά σχέδια να υποβάλλονται από την Αυτοδιοίκηση» παρατήρησε και πρόσθεσε «Σήμερα υλοποιούνται έργα ύψους  367 εκατ ευρώ με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα μέσα από  τα χρηματοδοτικά εργαλεία  Αντώνης Τρίτσης, Φιλόδημος και Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων».

Ανέφερε ότι βασικό εργαλείο, η αξία του οποίου θα φανεί τα επόμενα χρόνια, είναι το η πλατφόρμα  «Πέλοπας» και στην κατεύθυνση αυτή κάλεσε Περιφερειάρχες,Δημάρχους να συμβάλλουν στην καταγραφή όλων των αθλητικών υποδομών της χώρας.«Εμείς είμαστε εδώ να ακούσουμε όλους όσους εμπλέκονται με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, ώστε να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε όλοι, την Ελλάδα να πηγαίνει όλο και ψηλότερα» κατέληξε ο κ. Πέτσας.

 

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ: «Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να μετατρέψει τον τόπο μας σε πρωταθλητή σε όλα τα επίπεδα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε και για την αθλητική οικογένεια της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.

Ο Περιφερειάρχης, υπογράμμισε ότι ο αθλητισμός αποτελεί μία ισχυρή βάση ανάπτυξης που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες. Αυτοί είναι, η οικοδόμηση της ψυχοσωματικής υγείας των παιδιών και της νέας γενιάς, η λειτουργία του ως μοχλός ενίσχυσης της κοινωνικής αισιοδοξίας και η σύνδεσή του με τον πολιτισμό που αναδεικνύει το σύγχρονο και εξωστρεφές πρόσωπο της Δυτικής Ελλάδας. «Επιδίωξή μας είναι η Δυτική Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα ισχυρό κέντρο ανάδειξης του υγιούς αθλητισμού, σε περιοχή που θα φιλοξενεί σημαντικά αθλητικά γεγονότα και θα επενδύει σταθερά στον αθλητικό τουρισμό, έναν κλάδο με τζίρο άνω των 500 δις δολαρίων σε ετήσια βάση» ανέφερε.

Τοποθετούμενος σχετικά με το κολυμβητήριο της Αγυιάς στην Πάτρα, επεσήμανε από την πλευρά του ότι έχουν εγκριθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και αναμένεται η έγκριση των οριστικών μελετών, κάτι που εκτίμησε πως μπορεί να γίνει πολύ σύντομα, ώστε μέσα από το χρηματοδοτικό πλαίσιο που έθεσε ο κ. Αυγενάκης να ξεκινήσει σύντομα η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.

«Ο αθλητισμός αποτελεί συστατικό της ιστορικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας, αλλά και ένας πολύ σημαντικός παράγοντας της κοινωνικής μας καθημερινότητας, εδώ στη Δυτική Ελλάδα. Και γι’ αυτό, αποτελεί και ένα από τα πιο ισχυρά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, πάνω στα οποία πρέπει να επενδύσουμε για να εξελιχθούμε, ατομικά και συλλογικά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η περιφερειακή Αρχή δημιούργησε για πρώτη φορά στα χρονικά, Αντιπεριφέρεια Ολυμπισμού και Αθλητισμού.

«Σε επίπεδο υποδομών, αξίζει να αναφέρω ότι πετύχαμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ ή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να εκτελούμε ή να προγραμματίζουμε για δημοπράτηση ή συμβασιοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα, έργα που ξεπερνούν τα 12 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, μιλώντας μεταξύ άλλων για την αναβάθμιση του κλειστού γηπέδου του Απόλλωνα Πατρών,  τις ενεργειακές αναβαθμίσεις στο κολυμβητήριο «Πεπανός» και στο «Παπαχαραλάμπειο» Στάδιο, την κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και την αποκατάσταση και αναβάθμιση του κολυμβητηρίου στον Πύργο.

Επίσης, υπογράμμισε τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε όλες τις σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της περιοχής, όπως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα θαλάσσιου σκι στη λίμνη Στράτου, τον Μαραθώνιο Ολυμπίας, τους τριήμερους ποδηλατικούς αγώνες και το διεθνές ράλλυ ΦΙΛΠΑ. Επίσης, όπως είπε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα είναι παρούσα ως συνδιοργανώτρια στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα KiteSurf που θα διεξαχθεί στη Ναύπακτο αλλά και στo μοναδικό αθλητικό event άλματος επί κοντώ που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, το FlyOlylmpia.

«Ας δούμε ποιοι είμαστε, σε ποια γη πατάμε και τι κουβαλάμε ως πολύτιμη κληρονομιά. Και πρώτα – πρώτα την αρχαία Ολυμπία. Τον τόπο που ανήγαγε τον αθλητισμό σε ιδεώδες και του προσέδωσε πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Ζούμε στη γη του Κόροιβου, του Χείλωνα του Πατρέα και του Εράτωνα του Αιτωλού. Είμαστε κληρονόμοι του Τόφαλου, του Πεπανού, του Καρασεβδά και τόσων άλλων Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών. Και μέχρι σήμερα, καμαρώνουμε για τις ομάδες και τους αθλητές μας που σημειώνουν μεγάλες νίκες και πρωταγωνιστούν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Ζούμε σε μία περιοχή όπου ο αθλητισμός ανθεί τόσο σε επίπεδο κορυφής, όσο και σε επίπεδο βάσης. Πάνω από 25.000 ερασιτέχνες αθλητές δραστηριοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα» τόνισε ο κ. Φαρμάκης.

ΑΛΛΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν και παράγοντες του αθλητισμού. Ο Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής,Σπύρος Καπράλος τόνισε ότι για πρώτη φορά που γίνεται  συγκροτημένη προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση στον αθλητισμό κι επεσήμανε ότι από τα σημαντικότερες αποφάσεις που ‘έχουν ληφθεί είναι η φορολόγηση των κερδών από το στοίχημα για την ενίσχυση των δομών του αθλητισμού. Αναφερόμενος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόνισε ότι «πρόκειται για μια περιοχή με τεράστια σημασία για τον αθλητισμό και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, αφετηρία για το ταξίδι των Ολυμπιακών Αγώνων».

Η τ. Αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φάνη Πάλη – Πετραλιά χαρακτήρισε πρωτοποριακή τη συνάντηση για τον αθλητισμό, επισημαίνοντας: «Ανανεώνοντας και μετασχηματίζοντας τον αθλητισμό συμβάλουμε στην επίλυση προβλημάτων που γενικότερα απασχολούν τη χώρα». Αναφέρθηκε στους δεσμούς που έχει με την Πάτρα, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί των ημερών της για την θωράκιση του αθλητισμού με νόμους, ενώ μίλησε και για την  αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Αντιστοίχως ενδιαφέρουσες προτάσεις κατατέθηκαν από τον  Γιώργο ΚαπελλάκηΠρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπή, την Βούλα Κοζομπόλη Πρόεδρο της Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες,  από την Εκπρόσωπο των Ελλήνων Ολυμπιονικών ΕυηΜουραϊτιδηκαι τον Γρηγόρη Πολυχρονίδη Πρόεδρο των Ελλήνων Παραολυμπιονικών.

Το συνέδριο θα συνεχιστεί και το Σάββατο με επτά θεματικές ενότητες και τοποθετήσεις κυβερνητικών φορέων, εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων και του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου, υπάρχει έκθεση με περίπτερα τοπικών φορέων και αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και την Κυριακή, 10 Απριλίου 2022, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα παρουσιαστούν πολλά events και επιδείξεις αθλημάτων.

 O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ

Ο Δήμαρχος, Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απηύθυνε χαιρετισμό, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό», το οποίο διεξάγεται από σήμερα, στο γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».

Στο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος, ανέφερε τα εξής:

«Πριν προχωρήσουμε στις πολιτικές μας εκτιμήσεις για την αθλητική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, θα ήθελα να θέσω δύο ζητήματα -βασικά κατά τη γνώμη μας-, γιατί η όποια ανταλλαγή απόψεων, θέσεων, αιτημάτων, πρέπει να γίνει πάνω σε κάποια βάση.

Γιατί δεν έχουμε μέχρι σήμερα αυτά που θα μπορούσαμε και πρέπει να έχουμε; Γιατί φτάσαμε στο 2022 και συζητούμε ακόμα για τον αθλητισμό και για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει ήδη.

Συζητούμε για τον αθλητισμό, άρα για τη νεολαία μας και τις δυνατότητες που έχει.

Από την πλευρά μας, βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστια ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, της επιστήμης και της τεχνικής. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα ικανοποίησης πολύ περισσότερων αναγκών απ ότι παλαιότερα. Στην πράξη, όμως, αυτό δε συμβαίνει, γιατί κυριαρχούν κοινωνικοοικονομικά οι κάτοχοι του πλούτου, που για το δικό τους όφελος, οδηγούν την κοινωνία στην οπισθοδρόμηση και στην παρακμή.

Τις επιπτώσεις της κατάστασης αυτής, ζούμε σήμερα παγκοσμίως, φθάνοντας στην καταστροφή, στον πόλεμο.

Έτσι, οι νέοι μας και συνολικά ο λαός μας, δεν έχει πρόσβαση στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, αλλά και στον αθλητισμό.

Ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, αποτελεί ανάγκη για το λαό και τη νεολαία μας. Στόχος της προσπάθειας όλων μας, πρέπει  να είναι, όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, να μην μένουν απλοί θεατές, να μην περιορίζονται στο ρόλο του «καταναλωτή» αθλητικών προϊόντων, αλλά να γίνονται πραγματικοί συμμετέχοντες και πρωταγωνιστές.

Ο αθλητισμός υπηρετεί έναν πολύπλευρο κοινωνικό ρόλο, ο οποίος εκτείνεται, από τη διαπαιδαγώγηση με τα ιδανικά της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της φιλίας των λαών, του σεβασμού του αντιπάλου, μέχρι την προστασία από καταστροφικές συνήθειες και εξαρτήσεις, όπως ναρκωτικά, αλκοόλ, τζόγος κ.λπ.

Επιπλέον, ο  αθλητισμός προασπίζει την υγεία του λαού και αποτελεί ποιοτική διέξοδο ψυχαγωγίας.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ν’ αναπτυχθεί ο αθλητισμός μαζικά, ν’ αγκαλιάσει το σύνολο της νεολαίας χωρίς αποκλεισμούς, γεγονός που απαιτεί μια άλλη αθλητική πολιτική από το κράτος, που θα στηρίζεται στην γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και θα βάλει στο επίκεντρο τον αγωνιστικό αθλητισμό, με δομικό κύτταρο τα ερασιτεχνικά σωματεία, τον σχολικό αθλητισμό, τα σχολεία, τους αθλητικούς φορείς, τα συνδικάτα των εργαζομένων και τους κοινωνικούς φορείς .

Για την ανασυγκρότηση του ελληνικού αθλητισμού, απαιτείται ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, τον ερασιτεχνικό αγωνιστικό αθλητισμό, τον σχολικό και πανεπιστημιακό αθλητισμό, τον γυναικείο αθλητισμό, τον αθλητισμό ΑΜΕΑ.

Η υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης, δεν μπορεί παρά να χρηματοδοτηθεί από το κράτος, που εισπράττει από τον ελληνικό λαό τα έσοδα, για να του παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες.

Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη πλέον, με τη συμμετοχή των αθλητικών και άλλων κοινωνικών φορέων, αλλά και με τη συμμετοχή της Τοπικής Διοίκησης, ν’ ανοίξει η συζήτηση για τον αναπροσανατολισμό, την αναδιοργάνωση, την ανασυγκρότηση του Αθλητισμού.

Στην πόλη μας υπάρχει το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το οποίο έχει αφεθεί να το λειτουργεί ο Δήμος, με τα ισχνά οικονομικά του.

Το παλιό κολυμβητήριο της Αγυιάς, στο οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός, όπως και ο Περιφερειάρχης, εδώ και χρόνια μένει ερειπωμένο και αναρωτιόμαστε γιατί, ποιος ο λόγος και ποιος έχει την ευθύνη. Είναι δυνατόν να έχεις έναν τέτοιο χώρο και να μην τον αξιοποιείς;

Ως Δημοτική Αρχή, ως Δημοτικό Συμβούλιο, είπαμε να γίνουν οι παράκτιοι αγώνες, μ’ ένα βασικό στόχο, να επαναλειτουργήσει το κολυμβητήριο, κάτι που δεν έγινε. Και πάλι ρωτάμε, γιατί;

Δόθηκαν κάποια χρήματα για να γίνουν οι αγώνες και αυτό που έμεινε στην πόλη μας, ήταν μόνο άμμος. Τίποτα άλλο.

Αναφέρομαι σήμερα ξανά σ’ αυτό το θέμα, γιατί ξεκινάμε μια συζήτηση για τον αθλητισμό, χωρίς να έχουμε δει πώς και γιατί φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο.

Επί σχεδίου είμαστε τέλειοι, στην πράξη όμως δε γίνεται τίποτα.

Λέμε λοιπόν, για παράδειγμα, ότι απαιτείται να δημιουργηθεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας, αθλητικών υλικοτεχνικών υποδομών, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι στελεχωμένος με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και θα έχει τη συνολική ευθύνη για τον εθνικό σχεδιασμό ανάπτυξης, λειτουργίας και συντήρησης υποδομών.

Με τα σημερινά δεδομένα, χρειαζόμαστε δέκα χρόνια να εκπονηθεί μια μελέτη, έξι μήνες να γίνει το έργο, επί παραδείγματι το κολυμβητήριο της Αγυιάς και μετά θα το εγκαταλείψουμε, γιατί δεν θα υπάρχει υπηρεσία να το συντηρήσει.

Γι’ αυτό ζητάμε να καταργηθούν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και ανταποδοτικότητας, στις δημοτικές εγκαταστάσεις, στα προγράμματα μαζικού λαϊκού αθλητισμού, γιατί διαφορετικά θα έρθουμε και πάλι σ’ ένα συνέδριο όπως το σημερινό, είτε με την ίδια είτε με διαφορετική κυβέρνηση και θα λέμε πάλι τα ίδια. Για να έχουν νόημα όλες αυτές οι συναντήσεις, πρέπει να βγαίνουν συμπεράσματα που θα γίνουν πράξεις.

Πρέπει να δούμε, επίσης, το ζήτημα της προσβασιμότητας των ατόμων με ειδικές ανάγκες στα στάδια και την ανάπτυξη εξειδικευμένων, δωρεάν προγραμμάτων, την ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του μαζικού αθλητισμού.

Επίσης, ήταν λάθος η κατάργηση του προγράμματος δωρεάν αθλητισμού για τις γυναίκες και πρέπει να επανέλθει.

Κλείνοντας, η συζήτηση είναι ωφέλιμη και πρέπει να καταλήξει σε έργα. Επί παραδείγματι, γιατί τα προαύλια των σχολείων να είναι κλειστά το απόγευμα και να μην εκτονώνονται τα παιδιά μας με αθλητικά παιχνίδια; Αυτό, για να γίνει, προϋποθέτει να υπάρχουν εργαζόμενοι. Και πώς να υπάρχουν εργαζόμενοι, όταν απαγορεύονται οι προσλήψεις;

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα μπροστά. Διαφορετικά θα μείνουμε μόνο στα λόγια».

 

 ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ


Ο Δήμαρχος, Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στη δευτερολογία του, στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον Αθλητισμό», το οποίο διεξάγεται από σήμερα, στο γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος», υπογράμμισε:

 

«Τα αποτελέσματα της πολιτικής που υλοποιείται διαχρονικά και στον τομέα του αθλητισμού, είναι αρνητικά και τα κριτικάρουμε κάθε φορά που βρισκόμαστε. Αφού λοιπόν τα κριτικάρουμε και αφού δε μας αρέσουν πρέπει να τα αλλάξουμε. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι αυτό, που το γνωρίζουμε μεν όλοι, αλλά δεν το ονοματίζουμε και δεν το παραδεχόμαστε όλοι, ότι δηλαδή δε φτάνει να κάνουμε τις υποδομές, αλλά οι υποδομές, για να μπορέσουμε να τις λειτουργήσουμε και να τις συντηρήσουμε, χρειάζονται εργαλεία. Έχουμε γήπεδο, το χτίσαμε, αλλά από μόνο του δεν θα λειτουργήσει. Ειπώθηκε προηγουμένως για τα προγράμματα, «Αντώνης Τρίτσης», «Φιλόδημος» κλπ, με την αξιοποίηση των οποίων, δύσκολα ή εύκολα, μπορούμε να αποκτήσουμε μία υποδομή. Μετά; Έχουμε τους εργαζόμενους; Δεν είναι κατανοητό σε όλους μας ότι χωρίς εργαζόμενους δεν μπορείς να λειτουργήσεις τίποτε; Θα έχουμε τα χρήματα για να μπορέσει η υποδομή να λειτουργεί απρόσκοπτα; Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα και νομίζω ότι αν αυτά δεν απαντηθούν από όλους μας, θα συζητάμε για θρησκευτικό τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, πράγματα που δε λύνουν τα λαϊκά προβλήματα και δε θα ζήσουμε με αυτά. Κλείνω με ένα θέμα: Όπως προσδιορίστηκε από το νόμο «Καλλικράτης για να λειτουργήσει ένας Δήμος πρέπει να έχει το 12% από το ΦΠΑ που εισπράττει το κράτος, το 20% των φόρων που πληρώνονται στο κράτος, το 11,2% του ΕΝΦΙΑ. Δεν τα είπαμε εμείς οι Δήμαρχοι αυτά,  αυτά λέει ο νόμος που ψήφισαν οι κυβερνήσεις.

Για το Δήμο Πατρέων, το ποσό που του αναλογεί με βάση τα παραπάνω είναι 91 εκατομμύρια. Τόσα έπρεπε να παίρνει από το κράτος ο Δήμος μας κάθε χρόνο. Αντί αυτών ο παίρνουμε 23 εκατομμύρια. Πώς γίνεται να λένε ότι για να λειτουργήσουμε ως Δήμος χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα και να μας δίνουν κάτω και από το ¼ αυτών των χρημάτων; Αυτό είναι το κρίσιμο. Αν δεν το απαντήσουμε ποιος ο λόγος να ερχόμαστε να συζητάμε; Μας λένε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Μα τα προσδιορίσαμε ποσοστιαία από όσα χρήματα συγκεντρώνονται από άμεσους κι έμμεσους φόρους ετησίως. Άρα, τα χρήματα αυτά, το ποσοστό δηλαδή που δεν παίρνουμε, πάει κάπου αλλού. Πού πηγαίνει; Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανείς που δεν το καταλαβαίνει. Όλοι εδώ μέσα ξέρουμε πού βρισκόμαστε, αλλά και ο λαός μας καταλαβαίνει πού πηγαίνουν τα χρήματα. Δεν πηγαίνουν εκεί που πρέπει. Αν δεν έχουμε χρήματα λοιπόν, θα έχουμε ένα γήπεδο δημοτικό που δεν θα μπορεί να συντηρηθεί και να λειτουργεί, αφού δεν έχουμε προσωπικό. Μας απαγορεύεται η πρόσληψη προσωπικού. Κάθε 31/12 εκάστου έτους έρχεται η εκάστοτε κυβέρνηση και λέει απαγορεύονται οι προσλήψεις. Προσπαθούμε εμείς, αλλά με το μάτι δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε με μαγικό ραβδί. Άρα πρέπει να πάμε και να θέσουμε το ερώτημα, θα έχουμε προσωπικό ή όχι; Αν όχι, τότε γιατί καθόμαστε και κάνουμε αυτή τη συζήτηση;

Αυτά αγαπητοί συνάδελφοι και σύνεδροι πρέπει να συζητάμε εδώ πέρα. Έχω έναν κατάλογο από την εκλεκτή ομάδα που είναι εδώ και που δουλεύει για το Δήμο Πατρέων κι έκανε σχέδια καταπληκτικά, μαζί με τους συνεργαζόμενους αθλητικούς φορείς, οι οποίοι απαρτίζονται από καταπληκτικούς ανθρώπους, αλλά για να υλοποιηθούν, πρέπει να έχουμε τα εργαλεία. Άρα θα πρέπει να λύσουμε το πολιτικό ζήτημα πρώτα και όταν λέω πολιτικό ζήτημα είναι πού πηγαίνουν τα έσοδα που εισπράττει το κράτος, ποιος τα παίρνει; Αν δεν τα παίρνει ο λαός, δεν τα παίρνουμε για τον αθλητισμό, δεν τα παίρνουν οι Δήμοι, κάποιος άλλος τα παίρνει. Να ονοματιστεί λοιπόν αυτός που τα παίρνει. Κι αφού τον ονοματίσουμε, να δούμε, δικαιούται να τα πάρει; Εμείς λέμε ότι δεν δικαιούται.

Μιλάμε για το ρεύμα, για το Παμπελοποννησιακό στάδιο ξέρετε πόσο ρεύμα πληρώνουμε για να λειτουργήσει; Για μία μόνο βραδινή λειτουργία του χιλιάδες ευρώ. Το πραγματικό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το 1/5 της αξίας που απαιτούν να πληρώσουμε. Γιατί πρέπει να πληρώνουμε τα 4/5 σε αυτούς που κάνουν τη διαχείριση και το έκαναν χρηματιστηριακό είδος το ρεύμα; Ποιος ο λόγος μια χούφτα άνθρωποι να εκμεταλλεύονται όλο το λαό; Εμείς αυτό δεν το αποδεχόμαστε και γι’ αυτό βάζουμε πρώτα στη συζήτηση το πολιτικό ζήτημα. Πάμε λοιπόν σ' αυτό το κομμάτι να συζητήσουμε με την εκάστοτε κυβέρνηση και μεταξύ μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου