Τραγωδία της Marfin: Οι τρεις νεκροί ακόμη, 12 χρόνια μετά, περιμένουν δικαίωση

Μια μέρα σαν σήμερα, 5 Μαΐου του 2010 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των οικονομικών μέτρων για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, ομάδα αγνώστων πέταξε βόμβες μολότοφ στην Τράπεζα την ώρα που βρίσκονταν μέσα σε αυτήν περίπου 25 έως 30 εργαζόμενοι: Η Ιστορία καταγράφει την Τραγωδία της MarfinΜία ομάδα τεσσάρων ατόμων μεταξύ των οποίων και μία νεαρή γυναίκα (λέγεται ότι) διέσχισε την οδό Σταδίου και έφτασε μπροστά από την τράπεζα Marfin, που στεγαζόταν πλάι στον κινηματογράφο «Αττικόν», και με πέτρες έσπασε τη γυάλινη πρόσοψη ενώ στη συνέχεια πέταξαν στο εσωτερικό βόμβες μολότοφ και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υλικό.

Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τον πύρινο κλοιό, πέντε άτομα διέσωσε η Πυροσβεστική, τρεις άνθρωποι όμως πέθαναν από ασφυξία λόγω των τοξικών αναθυμιάσεων: Ήταν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης (36 ετών) και η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών). Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα!

Ο πρώτος άνθρωπος που απεγκλωβίστηκε από το φλεγόμενο κτίριο της Marfin, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, λίγα χρόνια μετά περιέγραφε πως μέσα σε λίγα λεπτά, μετά την πυρπόληση της τράπεζας με μολότοφ, το κτίριο γέμισε καπνούς: «Τρία άτομα με κουκούλες, αρχίζουν και σπάνε την τζαμαρία του κάτω ορόφου, αφού την σπάσανε, ρίξανε μέσα ούτε εγώ ξέρω τι, αμέσως λαμπάδιασε, μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ώρα που έβγαινα από την πόρτα. Η πόρτα ήταν ηλεκτρονική και έπρεπε να μπω μέσα στο κουβούκλιο, να μείνω μέσα για πέντε δευτερόλεπτα και μετά να ανοίξει και δεν ήξερα αν θα άνοιγε για να βγω έξω. Βγήκα, αρχίσανε οι πέτρες, να με βρίζουνε “να καείτε”, “καλά να πάθετε” και τέτοια…».

 

Αυτόπτες μάρτυρες και διασωθέντες έχουν περιγράψει τους δράστες, στους οποίους περιλαμβάνεται και μία γυναίκα.
«Βρισκόμουν στο πατάρι του Ιανού. Είδα τα πάντα. Μία ξανθιά με κοτσίδα, ένας ψηλός με γιακά, ένας με φανταχτερά ρούχα και ένας εύσωμος, κατευθύνονται προς την τράπεζα. Τους βλέπαμε όλοι, είχαν ξεχωρίσει για κάποιο σκοπό. Φτάνουν εκεί, βγάζουν ένα σφυρί, σπάνε την τζαμαρία και πετούν μέσα μολότοφ». Η ταυτότητα των αυτουργών της επίθεσης δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Ένας ύποπτος και δυο δίκες

Ως ύποπτος για τον εμπρησμό της Μαρφίν συνελήφθη ο Θεόδωρος Σίψας 34 ετών και ο ο Παύλος Αντρέεβ οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη. Το βούλευμα αναφέρει ότι υπήρχαν και άλλα δύο άτομα αυτουργοί του εμπρησμού, τα οποία είναι άγνωστα.
Στην Κόλαση της οδού Σταδίου. Έπειτα από πολλές αναβολές, η δίκη ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2016 χωρίς κάποιος από τους αυτουργούς του εμπρησμού να καταδικαστεί. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι.
Επίσης το 2013 στελέχη της τράπεζας καταδικάστηκαν για φόνο εξ αμελείας τριών υπαλλήλων, τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων και για πολλαπλές παραλείψεις στα μέτρα πυρασφάλειας και στην εκπαίδευση του προσωπικού.
Να σημειώσουμε εδώ ότι, φάκελος της υπόθεσης, που μετά την αθώωση των δύο κατηγορουμένων είχε κλείσει οριστικά, επεστράφη στην ΕΛ.ΑΣ. για περαιτέρω έρευνα, 11 χρόνια μετά, το 2021.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι ο νέος γύρος ερευνών για τον εμπρησμό, που κόστισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους της τράπεζας, θα οδηγήσει σε ταυτοποίηση των δραστών, με τα στελέχη της Αστυνομίας να σημειώνουν ότι «είμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας». Στην αρμόδια υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας συγκροτήθηκε ειδική ομάδα, τα μέλη της οποίας ανέλαβαν όχι μόνο την επεξεργασία του διαθέσιμου υλικού αλλά και την αναζήτηση νέου. Περιμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου