ΠΑΤΡΑ / ΣΚΑΝΔΑΜΗΣ για Καραμανδάνειο: Έγκλημα εις βάρος των παιδιών μας

Όταν η Ελλάδα το 1990 κύρωνε τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι μετά από 32 χρόνια η χώρα μας θα την παραβίαζε συστηματικά.

Αφού στο άρθρο 24 αυτής της σύμβασης, που εξέφραζε την διεθνή αγωνία για την προστασία των παιδιών,προβλεπόταν «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να απολαμβάνει το καλύτερο δυνατόν επίπεδο υγείας και να επωφελείται από τις υπηρεσίες ιατρικής θεραπείας…».


Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση με τις πολιτικές επιλογές της κάνει τα πάντα για να κατατάξει τη χώρα μας στον «τρίτο κόσμο», εκεί δηλαδή που κυρίως στόχευε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Έτσι, ο διαρκής κίνδυνος ζωής και υγείας των παιδιών της υγειονομικής μας περιφέρειας από την ουσιαστική κατάργηση του χειρουργικού τμήματος του Καραμανδανείου, αποτελεί ένα -εντός ή εκτός εισαγωγικών- έγκλημα εις βάρος όλων των ανηλίκων ασθενών που χρειάζονται την κατάλληλη, αλλά μη παρεχόμενη, ιατρική φροντίδα και θεραπεία.

Και το έγκλημα αυτό φέρει την σφραγίδα της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.

Βέβαια, η ουσιαστική διάλυση του Καραμανδάνειουδεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό έχουμε επισημάνει ότι εκτυλίσσεται ένα σχέδιο πλήρους απαξίωσης του λαμπρού νοσοκομείου μας, με στόχο την απώλεια κάθε λειτουργικής αυτοτέλειας του.

Γι’ αυτό και παρά τις επί μακρόν κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αναβάθμιση του νοσοκομείου και τις δήθεν ουσιαστικές λύσεις, βρισκόμαστε στο χειρότερο δυνατό σημείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αφού ύμνησε υποκριτικά το Ε.Σ.Υ. στις δύσκολες φάσεις της πανδημίας, δεν έκανε τίποτε για να το στηρίξει. Γι’ αυτό και πίσω από την ουσιαστική κατάργηση του χειρουργικού τμήματος του Καραμανδανείου κρύβεται κατά μία άποψη αυτό που πραγματικά επιδιώκεται, δηλαδή η πλήρης ιδιωτικοποίηση του αγαθού της δημόσιας υγείας. Έτσι ώστε οι έχοντες να μπορούν να χειρουργούν έγκαιρα τα παιδιά τους στις ιδιωτικές κλινικές και οι μη δυνάμενοι να συνωστίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, περιμένοντας την τυχόν απόσπαση ή μελλοντική πρόσληψη κάποιου αναισθησιολόγου.

Τα υπουργικά ευχολόγια έχουν τελειώσει. Διεκδικούμε το αυτονόητο, την διαφύλαξη της ζωής και υγείας των παιδιών της Αχαΐας και όλων των περιοχών αρμοδιότητας του Καραμανδανείου και δεν αρκούμαστε πια σε υποσχέσεις. Ήλθε η ώρα των ευθυνών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου