Πρόωρες εκλογές: Προς κάλπες το Σεπτέμβριο – Η συζήτηση για τρεις εκλογικές μάχες και τις συνεργασίες

Οι  Κυριακές 11, 18 και 25 Σεπτεμβρίου. Ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις η 20η Αυγούστου

Με όλες τις ενδείξεις να δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιμένει να σταθμίσει τα πολιτικά δεδομένα στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου για να αποφασίσει το χρόνο των εκλογών όλη η δημόσια συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από την πιθανή ημερομηνία των πρόωρων εκλογών, αλλά για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες.

Αν το αμέσως προηγούμενο διάστημα η 2α Οκτωβρίου εμφανιζόταν ως το επικρατέστερο σενάριο, πλέον φαίνεται να κερδίζουν έδαφος για να στηθούν πρόωρες κάλπες όχι μόνο η 25η Σεπτεμβρίου αλλά ακόμα και η 18η Σεπτεμβρίου και τούτο διότι αφενός υπάρχει συνταγματικά ο προβλεπόμενος χρόνος για τη διεξαγωγή τους αν προκηρυχτούν αμέσως μετά το 15Αύγουστο.

Από την άλλη μεριά το γεγονός ότι με βάση τα ως τώρα δεδομένα φαντάζει δύσκολο έως αδύνατο το ενδεχόμενο να σχηματιστεί κυβέρνηση από τις πρώτες κάλπες που θα γίνουν με απλή αναλογική, ο σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου δεν θέλει η διαδικασία των εκλογών να «τραβήξει» τόσο ώστε για να προκύψει κυβέρνηση να πρέπει να πλησιάσουμε προς το χειμώνα.

Υπ’ αυτή την έννοια οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού αυτή την περίοδο για τις πρόωρες εκλογές θέλουν την 20η Αυγούστου ως ημερομηνία κλειδί για τις αποφάσεις και τις σχετικές ανακοινώσεις και κατ’ επέκταση φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία των εκλογών τις οποίες τοποθετεί σε μια από τις Κυριακές 11, 18 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Με βάση όλα αυτά πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για τις συνεργασίες κυρίως ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στους εν δυνάμει κυβερνητικούς του εταίρους, ενώ από πλευράς κυβέρνησης είναι χαρακτηριστικό της στρατηγικής της για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων της αφήνει να αιωρείται το ενδεχόμενο και τρίτων εκλογών.

Από την άποψη αυτή είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε χτες ο Γιάννης Οικονόμου όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με προηγούμενη δήλωσή του που άφηνε ανοιχτό το θέμα και τρίτων εκλογών.

Στο ερώτημα λοιπόν η ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί πως δεν θα στηθούν τρίτες κάλπες και θα υπάρξει Κυβέρνηση ό,τι και να γίνει, είτε στις πρώτες, είτε στις δεύτερες εκλογές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε:

«Η δική μας πρόθεση είναι ότι σε καιρούς αστάθειας, σαν κι αυτούς που ζούμε, χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα. Οι παρατεταμένες εκλογικές αναμετρήσεις, προφανώς και δεν συμβάλλουν σ’ αυτήν την κυβερνητική σταθερότητα. Εμείς έχουμε τονίσει, από τα πιο επίσημα χείλη, ότι εκείνο που επιδιώκουμε με τη δεύτερη εκλογή, είναι να δημιουργηθεί μία κυβέρνηση αντίστοιχη με αυτή που συγκροτήθηκε το 2019, για λόγους που πολλές φορές έχουμε εξηγήσει. Από κει και πέρα η βούληση του ελληνικού λαού θα διαμορφώσει τις συνθήκες της διακυβέρνησης του τόπου, μετά από αυτές τις εκλογές».

Στον αντίποδα όλων αυτών ο Αλέξης Τσίπρας έχοντας θέσει τον πήχη για μια καθαρή πρωτιά – νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση για τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης εντείνει τις πιέσεις του προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώ σε συνέχεια των δηλώσεων Τσακαλώτου δεν ξεκόβει τη συζήτηση για συνεργασία με το Γιάνη Βαρουφάκη.

Ειδικότερα στη συνέντευξή του στο euractiv ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων λέγοντας ότι «δυστυχώς, αυτό δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, όχι με δική μου ευθύνη. Αλλά κυρίως σε ό,τι αφορά την προοπτική μιας προοδευτικής κυβέρνησης, κυρίως εξαιτίας της επιλογής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ να μην ανοίξει τα χαρτιά του, τα προγραμματικά του χαρτιά, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Το σέβομαι, κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστεί να τα ανοίξει».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, «θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς».

Αναφέρει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή ή όχι και ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί, ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο για εκ νέου συνεργασία και ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «αν θέλουμε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα και μια κυβέρνηση η οποία θα νοιαστεί, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά θα νοιαστεί για το συμφέρον των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μ’ έναν τρόπο: Αν στις εκλογές με απλή αναλογική βγει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ».

Προσθέτει δε ότι έτσι «θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης, με όσες δυνάμεις μπορούν να συμβάλουν ώστε να διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα ο κ. Τσίπρας απαντά κατηγορηματικά «όχι» σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξηγώντας ότι «υγιείς συνεργασίες δεν είναι μεταξύ των δυο βασικών πόλων του πολιτικού συστήματος, είναι έκαστου πόλου κάθε φορά, του ενός εκ των δύο, με δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να βρίσκει προγραμματική σύγκλιση». Ωστόσο προσθέτει έναν αστερίσκο για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ σε περίπτωση εθνικού κινδύνου.

«Η συνεργασία των δυο βασικών πόλων μπορεί να συμβεί μονάχα σε πάρα πολύ έκτακτες περιόδους εθνικού κινδύνου, εθνικής ανάγκης. Ας ευχηθούμε όλο ότι δεν θα ζήσουμε τέτοιες περιόδους» τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας και τονίζει πρέπει να γίνουν εκλογές για να φύγει αυτή η κυβέρνηση ενώ για το κλίμα εκλογολογίας σημειώνει ότι «η ευθύνη των εκλογών βαραίνει ένα πρόσωπο, τον πρωθυπουργό και κανέναν άλλον».

«Είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός να λέει δημοσίως ότι θα κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας και όλο το υπουργικό συμβούλιο να διαρρέει στους δημοσιογράφους ότι «έχουμε εκλογές το φθινόπωρο»; διερωτάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και συμπληρώνει:

«Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει τη δύναμη και το θάρρος να πει ότι: ‘’Ναι, πάω σε ένα δύσκολο χειμώνα, πιθανόν επειδή δημοσιονομικά έχω κάνει λανθασμένες επιλογές τα τελευταία χρόνια, δεν σηκώνω το βάρος αυτού του χειμώνα και επειδή δεν θέλω να έχω περισσότερη φθορά οδηγώ τη χώρα σε εκλογές’’. Το να ψάχνει να βρει δικαιολογίες, να αλλάζει τις λέξεις και από το: ‘’πηγαίνω στο τέλος της τετραετίας” να αναφέρει τώρα: “θέλω να γίνουν στο τέλος της τετραετίας’’, δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει: «Είναι συνταγματικό ατόπημα να θεωρούμε ότι η πρώτη εκλογή, όπως λέει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, είναι βατήρας για να πετύχουν την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Υπάρχει εκλογικός νόμος, ψηφισμένος από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι η απλή αναλογική. Διαφωνήσαμε στον τρόπο που έγινε αυτή η απλή αναλογική, γιατί μια σοβαρή απλή αναλογική έπρεπε να δίνει και ανάλογο χρόνο –όπως στο γερμανικό σύστημα– για προγραμματικές συμμαχίες και συζητήσεις των κομμάτων […]. Εμείς λέμε ξεκάθαρα, θα πάμε με τις ιδέες μας, με τις θέσεις μας. Θέλουμε να έχουμε μια ισχυρή εντολή. Όσο πιο ισχυροί είμαστε τόσο πιο πολλές πιθανότητες ο ελληνικός λαός να έχει και σταθερότητα και μια προοδευτική κυβέρνηση με τη σοσιαλδημοκρατία στον αξιακό της πυρήνα».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου