«Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας»

Με το σύνθημα «Η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας», ο Δήμος Πατρέων αρχίζει καμπάνια καθαριότητας μέσω των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης,  στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών,  στους οποίους απευθύνθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης ζητώντας τους «να δουν τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης ως προέκταση της αυλής του σπιτιού τους».Με αφορμή την έναρξη καμπάνιας ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, παραχώρησαν, σήμερα Τρίτη 14 Ιουνίου, συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Δημαρχείου.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας.

Ο Δήμαρχος Πατρέων στην εισήγησή του τόνισε:

«Η προτροπή «Σκέψου καθαρά και κάνε τη διαφορά, η καθαριότητα της πόλης είναι υπόθεση όλων μας» τα λέει όλα. Η Πάτρα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι πολύ μεγάλη πόλη με ακτογραμμή 40 χιλιόμετρα, ξεκινά από τα Καμίνια και φτάνει ως τη Ροδινή. Για να γίνει η καθαριότητα σε όλη αυτή την έκταση χρειάζεται ο Δήμος να έχει και ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Σήμερα το ανθρώπινο δυναμικό που έχει ο Δήμος δεν φθάνει για όλο αυτό το έργο. Είμαστε περήφανοι για τους εργαζόμενους που έχουμε. Αυτοί δίνουν όλο τους τον εαυτό για να είναι η πόλη μας καθαρή, αλλά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, των συνταξιοδοτήσεων και της απαγόρευσης των προσλήψεων,  δεν μπορούμε να σηκώσουμε καθημερινά όλο το βάρος της Καθαριότητας αν δεν συνδράμουμε όλοι.

Άλλωστε η καθαριότητα του Δημόσιου χώρου δεν είναι κάποιου άλλου, είναι δική μας υπόθεση. Είναι η αυλή του σπιτιού μας ο δημόσιος χώρος κι έτσι πρέπει να τον αισθανόμαστε, να τον υπερασπίζουμε και να τον κρατάμε καθαρό.

Ζούμε 300 χιλιάδες άνθρωποι σε αυτή την πόλη κι αν ο καθένας μας αφήνει ένα φύλλο χαρτιού θα συγκεντρωθούν στους δρόμους 300 χιλιάδες φύλλα!

Κάνουμε πολλές συναντήσεις με τον Εμπορικό Σύλλογο, τους επαγγελματίες και τους δημότες για τα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων, το θέμα είναι αυτά που λέμε και συμφωνούμε να γίνονται και πράξη. Για τον καθένα από μας είναι λίγα λεπτά την ημέρα να αφιερώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Έτσι θα συμβάλλουμε στο να είναι η πόλη μας καθαρή. Δεν κάνουμε μετάθεση ευθυνών, καλούμε απλά όλους τους κατοίκους να στηρίξουν το έργο της Υπηρεσίας Καθαριότητας για να είναι η Πάτρα πεντακάθαρη όλο το 24ωρο».

Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Νίκος Ασπράγκαθος, σημείωσε:

«Οι εργαζόμενοι από όλα τα Τμήματα της Διεύθυνσης Καθαριότητας  με πρόγραμμα και επιμέλεια εργάζονται καθημερινά ώστε  η Πάτρα να είναι καθαρή πόλη και τους ευχαριστούμε για το έργο που επιτελούν. 

Πέραν της καθημερινής αποκομιδής και πεζής και μηχανικής σάρωσης, και  παρά τις ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, μεταφέρουν ετησίως στην Ξερόλακκα χιλιάδες φορτηγά κλαδιών και ογκωδών, καθαρίζουν τους χώρους σε όλες τις εκδηλώσεις και τις λαϊκές αγορές, και δίνουν λύσεις στα αιτήματα των δημοτών.  Παράλληλα επιτελούν έργα  για πλατείες, πάρκα, τοποθέτηση διακοσμητικών στοιχείων, αποξήλωση περιπτέρων κλπ μαζί με την Αυτεπιστασία και συμβάλουν στην Πολιτική Προστασία, όταν απαιτηθεί.

Με την νοικοκυρεμένη διαχείριση των οικονομικών έχει επιτευχθεί ένας πρωτοφανέρωτος εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων και μηχανημάτων νέας τεχνολογίας και υψηλών επιδόσεων. Έχουμε πλήρη επάρκεια σε σάρωθρα, πλυστικά μηχανήματα, καδοπλυντήρια, και αξιοποιούνται τα περισσότερα από αυτά. Όμως θα μπορούσαμε να έχουμε στην καθημερινή μάχη όλα τα μηχανικά μέσα αν είχαμε επάρκεια σε χειριστές και βοηθητικό προσωπικό.

Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών, των επαγγελματιών έχουν σημαντική συμβολή στην καθαριότητα της πόλης. Η σημερινή καμπάνια είναι μέρος της επικοινωνίας με τους δημότες μας, της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Διανέμονται φυλλάδια με τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΠ για την ανακύκλωση, δελτία τύπου, άρθρα, πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών στα σχολεία, στις εκπαιδευτικές δομές και κατασκηνώσεις του Δήμου.

Με την σημερινή καμπάνια απευθυνόμαστε σε όλους τους συνδημότες μας για συνέργεια με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα ώστε να επιτύχουμε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο. Με απλές αλλά πολύ χρήσιμες κινήσεις μπορούμε να βελτιώσουμε αισθητά την καθαριότητα. Να  χαιρόμαστε το δημόσιο χώρο όλη την μέρα και όχι μόνο το πρωί που έχουν περάσει τα συνεργεία καθαριότητας τη νύχτα και τις πρωινές ώρες. Ο σεβασμός και η αγάπη του δημόσιου χώρου είναι δείγμα πολιτισμού και μας αξίζει.

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Όπως είπε και ο Δήμαρχος πριν, Σκεφτόμαστε καθαρά και κάνουμε τη διαφορά στην πόλη μας».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν στοιχεία για το έργο του Δήμο στον τομέα της Καθαριότητας, καθώς και το βίντεο το οποίο θα προβάλλεται από αύριο για να ευαισθητοποιούν οι δημότες και οι επαγγελματίες ώστε να στηρίξουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο Δήμος.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ:

-          334,85 τ.χ

-       40 χλμ  ακτογραμμή

- 213.984 κάτοικοι (σύμφωνα με την απογραφή του 2011)

 

Υπηρεσία Καθαριότητας Δήμου Πατρέων

Μία καθημερινή τιτάνια προσπάθεια για:

- τη συγκέντρωση των απορριμμάτων  

- τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων

 

Τα απορριμματοφόρα του Δήμου διανύουν καθημερινά 650 χιλιόμετρα                                            

Αδειάζουν  6.731  κάδους απορριμμάτων

 

Ο όγκος των απορριμμάτων που συγκεντρώνονται:

                      ΤΟ 2021:          94.821,19 ΤΟΝΟΙ

Καθαρισμός κοινοχρήστων χώρων:

-          Γίνεται καθημερινά και από τις τρεις βάρδιες της υπηρεσίας (πρωινή , απογευματινή , βραδινή)

-          Το ιστορικό κέντρο καθαρίζεται καθημερινά, σε τρεις βάρδιες, με πλυστικά μηχανήματα και πεζή σάρωση

-          Εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαρισμού συνοικιών

-          Καθημερινό άδειασμα 3.000 επιστήλιων καλαθιών (στο κέντρο δυο φορές τηςν ημέρα)

Στον Δήμο Πατρέων λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση 24 Λαϊκές αγορές

Μετά τη λήψη τους συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας σαρώνουν και πλένουν οδόστρωμα και πεζοδρόμια

Αιτήματα κατοίκων:

Από  το Σεπτέμβριο του 2021 έως σήμερα η υπηρεσία  καθαριότητας ανταποκρίθηκε σε: 3.849  αιτήματα πολιτών που υποβλήθηκαν μέσω της εφαρμογής  SENSE CITY

H Υπηρεσία Καθαριότητας λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό

Μόνο την τελευταία πενταετία συνταξιοδοτήθηκαν 68 εργαζόμενοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου