ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΙΣ ΒΡΑΔΥΝΕΣ ΩΡΕΣ

Λόγω υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας (κατηγορία κινδύνου 4) την Τρίτη 19 Ιουλίου και για όσες ημέρες συνεχιστούν οι επικίνδυνες συνθήκες, το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πατρέων εφιστά την προσοχή των πολιτών.

Τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση, για προληπτικούς λόγους,της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων λόγω επικινδυνότητας για πρόκληση πυρκαγιάς  σε  δασικούς δρόμους στις εξής περιοχές:

·      Κοινότητα Καλλιθέας, από Γήπεδο και άνω  &από Δεξαμενή και άνω

·      Πευκόδασος Δασυλλίου του Δήμου Πατρέων& Πευκόδασος περιοχής Γηροκομείου

·      Πευκοδάσος Κεφαλοβρύσου Κρήνης. (Δασικό οδικό δίκτυο και αντιπυρικές ζώνες)

·      Από Άγιο Κωνσταντίνο προς Ιερά Μονή Ομπλού (Κρήνη)

·      Δάσος Καρκαλός Άνω Καστριτσίου στις θέσεις Μοχλός-Χάραδρος-Πασχαλιάνοι-Αγ. Παρασκευή-Γεφύρι Σώφαινας-Μοχλός.

·      Ιππικός Όμιλος Πλατανιού έως ΑνωΚαστρίτσι.

·      Δρέπανο - Άγιος Γεώργιος - Ανεμοδούρι (Καϊμακά)

 

 

Η απαγόρευση ξεκινάει από τις 9 το βράδι έως τις 6 το πρωί.

 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι, οι κτηματίες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και όσοι κινούνται σε εθνικούς, επαρχιακούς και ασφαλτοστρωμένους δημοτικούς δρόμους.»

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΕΞΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

·       Μη καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά την διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι.

·       Μην ανάβουμε, τους θερινούς μήνες, υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.

·       Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).

·       Δεν πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο ενώ είμαστε σε κίνηση.

·       Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Θα υπάρξει κίνδυνος ανάφλεξης , λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

·       Σεβόμαστε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε δασικές περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου

·       Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από την βλάστηση που θα γίνουν  ξερά χορτάρια τους θερινούς μήνες και από σωρούς κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.

·       Εφόσον αντιληφτείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο τηλέφωνο 199 και δώστε σαφείς πληροφορίες για το σημείο όπου βλέπετε την πυρκαγιά.

Επίσης συνίσταται στου πολίτες και κυρίως σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια όπως το κάψιμο χόρτων - κλαδιών &υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, καθώς και η χρήση γεωργικών μηχανημάτων (καταστροφέα) για καθαρισμό οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων.

Το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας σε 24ωρη βάση με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του Δήμου.

     Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.grκαι στην ιστοσελίδα του Δήμου www.e-patras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου