Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Ο δολοφόνος πίστευε πως ήταν μέλος θρησκευτικής οργάνωσης που κατέστρεψε τη μητέρα του

Δολοφονία Σίνζο Άμπε: Ο δολοφόνος πίστευε πως ήταν μέλος θρησκευτικής οργάνωσης που κατέστρεψε τη μητέρα του

Λαοθάλασσα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε. Κοσμοπλημμύρα και στο σπίτι του στο Τόκιο όπου μεταφέρθηκε η σορός του. Σοκαρισμένη ακόμα, η Ιαπωνία θρηνεί τον Σίνζο Άμπε, τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της που δολοφονήθηκε την Παρασκευή (08.07.2022) κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου.

Μια μέρα μετά τη δολοφονία του Σίνζο Άμπε, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως τόσο για τα κίνητρα του δολοφόνου του όσο και για τα κενά που υπήρχαν στην ασφάλειά του. Ο 41χρονος είχε ακολουθήσει τον 67χρονο πρώην πρωθυπουργό και σε άλλες συγκεντρώσεις!

Ο δράστης είχε καταφέρει, χωρίς να τον δει κανείς από την ασφάλεια του Σίνζο Άμπε, να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον 67χρονο πολιτικό, όπως φαίνεται τόσο και στη φωτογραφία ντοκουμέντο όσο και στα βίντεο από τη στιγμή της εκτέλεσης του πρώην πρωθυπουργού.

Οι αρχές εξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί στον χώρο, στην πόλη Νάρα, της δυτικής Ιαπωνίας όπου έγινε η προεκλογική ομιλία του Άμπε, όταν ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε τις δυο σφαίρες που του έκοψαν το νήμα της ζωής. Ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης παραδέχτηκε ότι δεν μπορεί να διαψεύσει ότι υπήρχαν προβλήματα με την ασφάλεια του Άμπε.

Ο θάνατος του 67χρονου Άμπε, που δέχθηκε δύο σφαίρες στον λαιμό, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την επίθεση και παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε μια ομάδα 20 γιατρών, επί 5,5 ώρες και με μεταγγίσεις αίματος για να τον σώσει.

Τον θεωρούσε υπεύθυνο για την καταστροφή της μητέρας του

Από κοντινή απόσταση και με ένα αυτοσχέδιο τουφέκι, ο 41χρονος Τετσούα Γιαμαγκάμι, πρώην μέλος του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, πυροβόλησε τον Σίνζο Άμπε. Η αιμορραγία ήταν ακατάσχετη. Από την πρώτη στιγμή ο 67χρονος πολιτικός δεν είχε τις αισθήσεις του.

Μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της αστυνομίας, μετέδωσαν ότι ο δολοφόνος του Σίνζο Άμπε, που συνελήφθη επί τόπου, πίστευε ότι ο πρώην πρωθυπουργός συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί ότι ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή της μητέρας του και για την διάλυση της οικογένειάς του. Η αστυνομία δεν έχει κατονομάσει την οργάνωση.


Ο 41χρονος είπε στους ανακριτές ότι είχε επισκεφθεί και άλλα μέρη όπου είχε πραγματοποιήσει προεκλογικές εμφανίσεις ο Άμπε, ανάμεσά τους και την πόλη Οκαγιάμα, η οποία απέχει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα από την Νάρα.

Την ώρα της επίθεσης ο Άμπε μιλούσε σε προεκλογική εκστρατεία στη Νάρα για τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της άνω βουλής που θα γίνουν αύριο Κυριακή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε χθες ότι οι προετοιμασίες για τις εκλογές, «τη βάση της δημοκρατίας» συνεχίζονται κανονικά.

Λαοθάλασσα συγκεντρώθηκε τις τελευταίες ώρες στο σημείο όπου ο Σίνζο Άμπε δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση. Πολίτες κάθε ηλικίας, με λουλούδια στα χέρια και δάκρυα στα μάτια, θρηνούν τον Σίνζο Άμπε.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, μια οχηματοπομπή που μετέφερε τη σορό του πρώην πρωθυπουργού έφθασε στο σπίτι του, στο Τόκιο. Η χήρα του Άμπε, Άκιε, συνόδευε τη σορό του.


Η δολοφονία ενός από τους πιο γνωστούς πολιτικούς της Ιαπωνίας, την οποία κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια, συγκλόνισε και προκάλεσε θλίψη τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι περίμεναν στην ουρά σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) για να αφήσουν λουλούδια σε ένα τραπέζι πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένη μια φωτογραφία του δολοφονημένου πρώην πρωθυπουργού

Τη Δευτέρα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί ολονυκτία, ενώ η κηδεία του Άμπε θα τελεστεί την Τρίτη παρουσία συγγενών και φίλων, μετέδωσαν ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό αν θα πραγματοποιηθεί δημόσια τελετή στη μνήμη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου