Η Δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ

Οι ιστορικές επέτειοι προσφέρονται για να βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα. Και η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, μάς ωθεί σε μια ουσιαστική αναδρομή στο παρελθόν, αντιπαραβάλλοντας το χθες με το σήμερα.   

Το 1974, με ηγέτη τον αείμνηστο Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, η Ελλάδα ξεκίνησε τη μακρά και δύσκολη προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί και να μετασχηματιστεί από μια χώρα – παρίας σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, με θεμέλιο λίθο το πρωτοποριακό για την εποχή του Σύνταγμα του 1975.


Στο πέρασμα των χρόνων, οι βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος που έθεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποδείχθηκαν πολύ γερές, στέρεες, ενώ η επίτευξη της ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αποδείχθηκε καθοριστικής σημασίας και δικαίωσε τη διορατικότητα του αείμνηστου Εθνάρχη.

Δυστυχώς, όμως, ανεύθυνες και δημαγωγικές πολιτικές που ακολουθήθηκαν τη δεκαετία του 1980 εξέθρεψαν το τέρας του λαϊκισμού και μάς έφεραν στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής.

Είναι, αν μη τι άλλο, ενθαρρυντικό το γεγονός ότι με ανακούφιση διαπιστώνουμε πλέον ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, αφού φτάσαμε προηγουμένως  στο χείλος του γκρεμού.

Πετύχαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη και να θεωρούμαστε πια στην Ευρωπαϊκή Ένωση πια μια χώρα - πρότυπο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Παράλληλα, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας, η κοινωνία βλέπει επιτέλους το φως της εξόδου από την μακροχρόνια οικονομική κρίση, δρέποντας τους πρώτους καρπούς των σκληρών θυσιών στις οποίες υποβλήθηκε.

Σήμερα, η Δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ. Εξοστράκισε με δικαιοσύνη τους σκοτεινούς εχθρούς της. Έμεινε όρθια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού και πιστή στους κανόνες του κοινοβουλευτισμού, του διαλόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, κλείνει την πόρτα σε κάθε εθνική απειλή με την ισχυρή άμυνα και την ενεργητική της διπλωματία. Την κρατά, ωστόσο, ορθάνοιχτη στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της χώρας, στην ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας της.

Βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλάζει την Ελλάδα και την οδηγεί σε μια νέα εποχή, όπως έπραξε και στο παρελθόν με αφετηρία το 1974, ως η παράταξη της εθνικής ευθύνης και της δημιουργίας.

 

Με εκτίμηση

Αντώνης Κουνάβης

Πρόεδρος Δ.Ε.Ε.Π.

Ν.Δ. Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου