ΠΑΤΡΑ : Εφυγε από την ζωή η Γιώτα Κολλιοπούλου-Κωνσταντοπούλου: Ηταν ταυτισμένη με το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και την δημιουργία του ομώνυμου Μουσείου στην Μαρτυρική πόλη

 


Ηταν η δική μας ηρωϊδα

Έφυγε σήμερα από τη ζωή  η  Γιώτα Κολλιοπούλου- Κωνσταντοπούλου  πρωτεργάτρια του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων. Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου-Κολλιοπούλου ήταν 12 ετών όταν έγινε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943

. Η κηδεία της θα γίνει την Κυριακή 24 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, στα Καλάβρυτα

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου ήταν  μια ηρωίδα. Το λέει η ίδια η ιστορία. Γεννήθηκε το 1931 στα Καλάβρυτα. Ηταν δηλαδή μόλις 12 χρονών στις 13 Δεκεμβρίου 1943 την μαύρη ημέρα του Ολοκαυτώματος τότε που οι Γερμανοί κατακτητές συγκέντρωσαν όλους τους άρρενες κατοίκους της πόλης από 15 έως 65 ετών στον λόφο του Καπή, και τούς εκτέλεσαν, αφού έκλεισαν τις γυναίκες και τα παιδιά στο σχολείο της πόλης. Η Γιώτα ήταν εκεί μαζί με τη μητέρα της και τις δύο αδελφές της. Συνολικά χάθηκαν  499 άνθρωποι στη σφαγή των Καλαβρύτων. Μόνο 13 επέζησαν βαριά τραυματισμένοι. (Φέτος  συμπληρώθηκαν 77 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα)

Η 12χρονη Γιώτα με την μητέρα της Ελένη Κολλιοπούλου -Λερούνη, λίγο μετά την εκτέλεση ,εντόπισαν νεκρούς, ανάμεσα σε άλλους 499 :

- τον πατέρα Κωνσταντίνο Κολλιόπουλο του Νικολάου, έμπορο 60 ετών,

- του αδελφούς της Τάκη 15 ετών και

- Σπήλιο 18 ετών.

 

Η Γιώτα Κολλιοπούλου – Κωνσταντοπούλου διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Ενωσης Καλαβρυτινών Πάτρας αλλά και δημοτική υπάλληλος Καλαβρύτων.

Αφιέρωσε τη ζωή της στην καταγραφή της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στη  δημιουργία, με πολλούς κόπους, αλλά και ανάμεσα σε πολλές αντιξοότητες, του Ομώνυμου Δημοτικού Μουσείου που σήμερα είναι σημείο αναφοράς και προσκυνήματος στη Μαρτυρική πόλη.

Μεχρι και σήμερα στα 91 της χρόνια κρατούσε  στη μνήμη της άσβεστα τα τραγικά βιώματά της και πάλευε ακούραστα , με όλες τις δυνάμεις της για τη δικαίωση των θυμάτων με κάθε τρόπο κυρίως μέσα από την εξιστόρηση των γεγονότων όπως πραγματικά συνέβησαν.

Γι’ αυτό και της οφείλουμε πολλά.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου