«Η οικογένειά μου δεν ήξερε που είμαι, δεν είχα δικηγόρο, όλο αυτό ήταν παράνομο», λέει η Ιρανή ποιήτρια.

Κατάλαβε ότι πρέπει οπωσδήποτε να βρει τρόπο να φύγει από τη χώρα, όταν καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα επειδή στον υπολογιστή της βρήκαν φωτογραφία που στεκόταν δίπλα σε έναν άνδρα.

«Ξέρετε, δεν επιτρέπεται γυναίκες να στέκονται δίπλα σε άνδρα. Σκεφτόμουν λοιπόν πως αν με μαστιγώσουν ίσως δεν επιζήσω. Συνεπώς έπρεπε να βρω τρόπο να φύγω από το Ιραν», είπε συγκινημένη.

Η ιστορία της Φατμέ Εκτεσαρί

Η ιρανή ποιήτρια - συγγραφέας Φατμέ Εκτεσαρί, συνελήφθη για λογοκρισία ενάντια στην ιρανική κυβέρνηση και παρέμεινε έγκλειστη, σε απομόνωση για 38 ημέρες στις φυλακές Evin της Τεχεράνης.

Προκειμένου να αποφυλακιστεί, πλήρωσε εγγύηση, το κόστος της οποίας ήταν ισάξιο με εκείνο ενός σπιτιού και για δυο χρόνια εμφανιζόταν στο δικαστήριο κάθε μήνα μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Τελικά, καταδικάστηκε σε 99 μαστιγώματα και 11,5 χρόνια φυλάκισης για εγκλήματα κατά της ιρανικής κυβέρνησης, ανήθικη συμπεριφορά, και βλασφημία. Ο λογαριασμός της στο Facebook παραβιάστηκε και το ιστολόγιό της έκλεισε.

Η ίδια φοβούμενη ότι δεν θα επιβιώσει από τα 99 μαστιγώματα πλήρωσε λαθρέμπορους και από το Ιράν πέρασε στο Ιράκ, μια χώρα επίσης καθόλου φιλική προς τις γυναίκες, κι από εκεί στην Τουρκία. Σήμερα ζει ελεύθερη στη Νορβηγία.

Πηγή: skai.gr