ΠΑΤΡΑ : Πρόταση σπιράλ για Πλανητάριο Πάτρας «ΔιονύσηςΣιμόπουλος»

Ανοικτό κάλεσμα στην πόλη, για την καταγραφή προτάσεων και ιδεών

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη απώλεια του Διονύση Σιμόπουλου, ενός επίλεκτου Πατρινού, λαμπρού επιστήμονα και ανθρώπου που τίμησε πολλαπλά την πόλη μας και, ακόμα και μετά θάνατον, αποτελεί ένα τεράστιο αξιοποιήσιμο κεφάλαιο. Περιμέναμε το (για εμάς) αυτονόητο από τη δημοτική αρχή: να φέρει ως θέμα συζήτησης -με εισήγηση και συγκεκριμένες προτάσεις- τον τρόπο που η Πάτρα θα τιμήσει τον εκλιπόντα και θα «επωφεληθεί» από τη μεγάλη αγάπη που εκείνος έτρεφε γι’ αυτή. Μάταιη προσδοκία.

Την ημέρα του θανάτου του Διονύση Σιμόπουλου ο απερχόμενος Δήμαρχος Πατρέων περιορίστηκε σε μια ολιγόλογη ανακοίνωση. Την ίδια μέρα ο επικεφαλής του σπιράλ, Πέτρος Ψωμάς, είχε κάνει την εξής δήλωση: «Η Πάτρα πρέπει να τον τιμήσει και να πάρουμε από τη λάμψη του και τη γνώση του. Τρεις προτάσεις που επεξεργαζόμαστε ως παράταξη είναι η θεσμοθέτηση ενός επιστημονικού συνεδρίου που θα γίνεται στην πόλη και θα έχει το όνομα του, η θεσμοθέτηση υποτροφιών «Διονύσης Σιμόπουλος» που θα μπορεί να δίνει ο Δήμος Πατρέων σε φοιτητές η μαθητές και η δημιουργία ενός πλανητάριου στην Πάτρα. Ήταν ένα όνειρο του για το οποίο είχε δουλέψει πολύ, είχε μελέτες, πηγές χρηματοδότησης και ιδέες για το πως θα λειτουργούσε. Ο Διονύσης Σιμόπουλος είχε καταφέρει να απλουστεύει την επιστήμη και να τη φέρνει κοντά σε μαθητές ή μη γνώστες, εκλαϊκευμένη. Αυτό πρέπει η πόλη να το αξιοποιήσει, να κάνουμε πράγματα για τις επιστήμες, στο όνομα του και στη μνήμη του».

Εκτιμάμε πως οι αποφάσεις για τα επόμενα βήματα για το πώς η Πάτρα θα τιμήσει το άξιο τέκνο της θα έπρεπε να έχουν τη θεσμική σφραγίδα του Δήμου Πατρέων. Το σπιράλ δεσμεύεται να αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες, ειδικά για τη δημιουργία του Πλανητάριου Πάτρας «Διονύσης Σιμόπουλος». Ειδική ομάδα εργασίας του σπιράλ έχει ήδη ξεκινήσει να επεξεργάζεται συγκεκριμένες ιδέες, ενώ επίκειται σχετική επικοινωνία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους θεσμικούς φορείς. Παράλληλα, απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα για την κατάθεση σκέψεων και προτάσεων, προκειμένου το τελικό προτεινόμενο πλάνο να είναι πλήρες και αντάξιο της προσωπικότητας του σπουδαίου πατρινού επιστήμονα.

Δυστυχώς στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν θα αποφασιστεί ούτε καν κάτι συμβολικό. Ονοματοδοσία κτιρίου ή δομής, πρόβλεψη για μελλοντική ονομασία δρόμου ή πλατείας της πόλης ή άλλη σχετική απόφαση δεν έχει πρόθεση να λάβει η δημοτική αρχή. Ρίγη θλίψης μας προκαλεί η σκέψη πως τον Διονύση Σιμόπουλο δεν σκέφτηκαν να τον τιμήσουν απλώς και μόνο γιατί δεν θεωρούν πως συνδέεται μαζί τους ιδεολογικά. Η συνολική διοίκηση του Δήμου Πατρέων(ακόμα και η λήψη μη πολιτικών αποφάσεων) αποκλειστικά με κομματικά κριτήρια, αποδεικνύεται πολλαπλά επικίνδυνη για την πόλη και την προοπτική της. Αιδώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου