ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Ανάπηρη» η Δημοτική Αρχή Πατρέων, στην επίλυση προβλημάτων σε σχολικά συγκροτήματα.

Ευτυχώς που ο αρμόδιος Αντιδήμαρχός Παιδείας του Δήμου Πατρέων, δεν υπέβαλε την παραίτησή του μετά την δημοσιότητα του προβλήματος με τον μαθητή με ειδικές δεξιότητες στο 2ο Γυμνάσιο Πατρών. 

Ευτυχώς που ο δήμαρχός κ. ΑΝΑΘΕΤΙΔΗΣ δεν τον απάλλαξε των καθηκόντων του, όταν μέχρι σήμερα έχει επιδείξει μέγιστο συγγραφικό έργο και ραδιοφωνική φλυαρία, αλλά επί θεμάτων της αρμοδιότητάς του, άλλοι φταίνε.

Η παραίτηση ή η αποπομπή θα γίνονταν εάν υπήρχε έστω και ελάχιστη ευαισθησία.

 Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΑΤΡΑ», περίμενα τις επίσημες ανακοινώσεις του Δήμου, σχετικά με το πρόβλημα που ανέδειξε η μητέρα του μικρού μαθητή, ώστε να τοποθετηθούμε.

Διαπιστώνουμε την ΑΝΑΠΗΡΙΑ που διακρίνει την παρούσα Δημοτική Αρχή, στην άμεση επίλυση της καθημερινότητας και σε προβλήματα που ανακύπτουν σε σχολικά συγκροτήματα, ιδιαίτερα σε αυτά που φοιτούν μαθητές με ειδικές δεξιότητες.

Μετά την αδιαφορία που έχει επιδείξει ως σήμερα η  Δημοτική Αρχή ΑΝΑΘΕΤΙΔΗ, για την αδειοδότηση της πισίνας στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών, την οποία είχαμε αναδείξει και με ερώτησή μας τον Απρίλιο του 2021.

https://www.patrasevents.gr/article/540604-n-nikolopoulos-adiaforia-gia-tis-anagkes-ton-mathiton-tou-1ou-eidikou-dimotikou-sxoleiou?fbclid=IwAR3dJctRliS6potaV7-diJegcypBZV51II6xE1uxr9fbUrQQKHZ5qLSERpo

Σήμερα με ψέματα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η Δημοτικά Αρχή προσπαθεί να δικαιολόγηση την αδιαφορία της.

Επικαλείται γραφειοκρατικά ζητήματα όταν είναι γνωστό ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, δίνει τη δυνατότητα για την άμεση αδειοδότηση της εγκατάστασης εξωτερικού ανελκυστήρα σε κτίρια.

Πολύ περισσότερα εάν εξυπηρετούν άτομα με κινητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον Ν. 4067/2012 απαιτούνται τα κάτωθι:

1) Υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, στην οποία αναφέρεται ότι οι μελέτες προσθήκης ανελκυστήρα και του χώρου πρόσβασης σ’ αυτόν, συντάχθηκαν σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις και κανονισμούς, είναι πλήρεις και τα στοιχεία και οι διαστάσεις τους συμφωνούν με τις προδιαγραφές και τους κανονισμούς που ισχύουν. Δηλώνεται επίσης ότι στο υφιστάμενο κτίριο, κατά τον χρόνο ανέγερσής του δεν ήταν υποχρεωτική η κατασκευή ανελκυστήρα από τις ισχύουσες τότε διατάξεις, ή ότι ήταν υποχρεωτική αλλά η σχετική αλλαγή κατά την κατασκευή έχει υπαχθεί στις διατάξεις περί τακτοποίησης ή ρύθμισης αυθαιρέτων ή ότι το κτίριο διαθέτει ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ - ΕΝ 81-70, ή ότι στο κτίριο πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση.

2) Τοπογραφικό διάγραμμα ή αντίγραφο τοπογραφικού διαγράμματος, κατά τα οριζόμενα στην περ. ε της παρ. 3 του άρθρου 1, με την υπό κλίμακα αποτύπωση του ανελκυστήρα και του απαιτούμενου χώρου πρόσβασης σε αυτόν.

3) Σχέδιο κάτοψης και τομής σε κλίμακα 1:100, καθώς και όψη στην περίπτωση που ο ανελκυστήρας τοποθετείται εκτός του περιγράμματος του υφιστάμενου κτιρίου.

4) Στατική μελέτη από αρμόδιο μηχανικό όταν πρόκειται για προσθήκη νέας κατασκευής/εγκατάστασης ανελκυστήρα σε υφιστάμενο κτίριο, ή πιστοποιητικό στατικής επάρκειας στην περίπτωση επέμβασης σε υπάρχον κέλυφος σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές ή ευρωπαϊκές προδιαγραφές και κανονισμούς.

5) Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη ή τεχνική έκθεση αρμόδιου Μηχανικού για την ασφάλεια της εγκατάστασης στην περίπτωση επέμβασης σε υπάρχον κέλυφος σύμφωνα με τις ισχύουσες ελληνικές ή ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

6) Αντί της υποβολής Δήλωσης Συναίνεσης, πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας με πλειοψηφία του 51% του συνόλου των ψήφων κατά το άρθρο 11 του ν. 3209/2003 για την κατά παρέκκλιση του ΝΟΚ κατασκευή ανελκυστήρα στις περιπτώσεις που η οικοδομή έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3741/1929 «Περί ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους».

Εκτός των παραπάνω απαιτείται και η έκδοση Άδεια εργασίας Δόμησης Μικρής Κλίμακας, από την αρμόδια Πολεοδομία του Δήμου.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, μήπως η Γραφειοκρατία τελικά βρίσκεται στις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων και όχι σε άλλες υπηρεσίες; 

Θα πρέπει να μας ενημερώσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Παιδείας αναλυτικά, ποια ημερομηνία παρέλαβε το αίτημα από τον Δ/ντη του σχολείου, πότε στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης για την εγκατάσταση εξωτερικού Ανελκυστήρα στο κτίριο.

Όσον αφορά περί διατηρητέου κτιρίου και την αδειοδότηση από την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για οποιαδήποτε παρέμβαση σ’ αυτό, θα είχε επιλυθεί άμεσα εάν είχε κατατεθεί αίτημα από το Δήμο στις αρχές του χρόνου, αφού σήμερα ήδη υπάρχει και εξωτερική μεταλλική σκάλα, στην οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί ο θάλαμος του εξωτερικού ανελκυστήρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου