Σταύρος Σαράφης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ (1950-2022)

 Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής νοσηλευόταν στο ΑΧΕΠΑ έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Πέθανε ο Σταύρος Σαράφης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ

Γεννήθηκε το 1950 στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ από το 1968 μέχρι το 1981 κατακτώντας ένα πρωτάθλημα και δύο Κύπελλα. Βρίσκεται στην κορυφή των σκόρερ στην ιστορία της ομάδας της Θεσσαλονίκης με 136 γκολ και τέταρτος σε συμμετοχές με 358.



Η ανακοίνωση του ΠΑΟΚ:

Ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στις σελίδες του βιβλίου της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ένας υπέροχος άνθρωπος που υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ για περισσότερα από 45 χρόνια. Ο Ιβάν Σαββίδης, η διοίκηση, το αγωνιστικό τμήμα, τα «παιδιά του» στην Ακαδημία και όλο το προσωπικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σταύρου Σαράφη για τον αδόκητο χαμό του. Καλό ταξίδι, Καίσαρα…

Ο Σταύρος Σαράφης αγωνίστηκε με σθένος από τις 17 Σεπτεμβρίου, οπότε μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Το πρωί της 13ης Οκτωβρίου, ωστόσο και παρότι τις τελευταίες μέρες υπήρχαν ενθαρρυντικά σημάδια, Καίσαρας έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στη θλίψη όλους αυτούς που τον αγάπησαν.

Ο Καίσαρας του ΠΑΟΚ

Γεννήθηκε στην Επανωμή στις 18 Ιανουαρίου 1950 και από το Δημοτικό Σχολείο ξεκίνησε η “ερωτική” του σχέση με το ποδόσφαιρο. Οι γονείς του ήταν αγρότες και κάθε πρωί ξεκινούσαν νωρίς για τα χωράφια τους. Εκείνος δεν έμενε στο σπίτι για να κοιμηθεί περισσότερο. Έπαιρνε τη μπάλα για να παίξει ποδόσφαιρο με τους συμμαθητές του, πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία ανάμεσα τους και θυσίαζαν τον ύπνο τους για να κλωτσήσουν τη μπάλα. “Ακόμη και αν δεν ήταν κανείς, χτυπούσα την μπάλα στον τοίχο με σουτ ή κεφαλιές”, θυμόταν.

Στα 13 του χρόνια υπέγραψε δελτίο στην Επανωμή και συμμετείχε στην πρώτη ομάδα, ως ο μικρότερος του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης, στο οποίο αγωνιζόταν τότε η Αναγέννηση. “Ο πρώτος προπονητής με τον οποίο δούλεψα ήταν ο Αδάμ Κιτσούδης, στην Επανωμή, στον οποίο άρεσε να δουλεύει με τους μικρούς της Επανωμής και να ασχολείται με τα αδύναμα σημεία τους. Έτσι, στα 15 μου είχα εξελιχθεί και λόγω της προπόνησης, αλλά και της δύναμης που έπρεπε να αποκτήσω για να αντιμετωπίσω σαφώς μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους”.

Από το ξεκίνημα της καριέρας του αγωνίστηκε στα χαφ και στην Επανωμή έμεινε από το 1963 μέχρι το 1967. Ο Νίκος Πάγκαλος είχε εντοπίσει το ταλέντο του και μάλιστα το 1965 που είχε κάνει μια εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, φρόντισε να αναλάβει τα έξοδα και κάθε διαδικαστικό η ομάδα του ΠΑΟΚ. Η μεταγραφή του στον Δικέφαλο ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου 1967.

Ήταν μόλις 17 ετών, αλλά ήταν τόσο έτοιμος, ώστε με λιγότερο από έναν μήνα στην ομάδα ξεκίνησε ως βασικός στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με την Λιέγη για το Κύπελλο Εκθέσεων στο Καυτανζόγλειο Στάδιο στις 13 Σεπτεμβρίου 1967 και μια εβδομάδα αργότερα (20.09) ήταν πάλι βασικός στο ματς της Ελβετίας.




Η έναρξη του πρωταθλήματος άργησε και η 1η αγωνιστική που έγινε στις 8 Οκτωβρίου 1967 τον βρήκε πάλι βασικό και μάλιστα να σημειώνει το πρώτο γκολ της σεζόν για τον ΠΑΟΚ στο 72ο λεπτό με σουτ. Αυτό ήταν και το πρώτο του τέρμα στην Τούμπα, το πρώτο του για τον Δικέφαλο. Ακολούθησαν ακόμη 137 σε 358 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, ενώ για το Κύπελλο Ελλάδος αγωνίστηκε σε 54 αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ και σημείωσε 26 γκολ. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε 21 συμμετοχές και πανηγύρισε 7 γκολ. Συνολικά αγωνίστηκε σε 433 επίσημους αγώνες με τον ΠΑΟΚ και σημείωσε 169 τέρματα.

Ήταν από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του Πρωταθλήματος το 1976, ενώ νωρίτερα – το 1972 και 1974 – είχε αγωνιστεί και στους δύο τελικούς στους οποίους κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος ο ΠΑΟΚ.

Το προσωνύμιο Καίσαρας

«Καίσαρα με… βάπτισε ο πρώτος μου προπονητής στον ΠΑΟΚ, ο Νίκος Πάγκαλος, επειδή είχα σγουρά καστανόξανθα μαλλιά. Τότε στους κινηματογράφους έπαιζε η ταινία Ιούλιος Καίσαρας και έτσι έκανε την σύνδεση».

Κεφάλαιο Εθνική Ομάδα

Αγωνίστηκε σε όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας μας και ήταν μέλος της Εθνικής Νέων όταν ήταν ακόμη ποδοσφαιριστής της Αναγέννησης Επανωμής. Αγωνίστηκε σε 32 αγώνες με την Εθνική Ανδρών και σημείωσε 7 γκολ.

Στην Εθνική έκανε ντεμπούτο στις 19 Ιουλίου 1969 στην αναμέτρηση Αυστραλία – Ελλάδα 1-0 που έγινε στο Σίδνεϊ. Αγωνίστηκε για τελευταία φορά στις 24 Απριλίου 1977 στο Σοβιετική Ένωση – Ελλάδα 2-0 στη Μόσχα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΡΑΦΗΣ

433 ΑΓΩΝΕΣ
169 ΓΚΟΛ
Ντεμπούτο:  13 Σεπτεμβρίου 1967 | ΠΑΟΚ – Λιέγη  0-2
Τελευταίο παιχνίδι:  7 Ιουνίου 1981 | Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 0-2

Milestones

Πρωταθλητής Ελλάδας 1975-76

Κυπελλούχος Ελλάδας 1971-72, 1973-74
1ος σκόρερ του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική με 137 γκολ.
4ος ποδοσφαιριστής σε συμμετοχές με τον ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική, πίσω από τους Κούδα, Ιωσηφίδη και Γούναρη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου