Χάρης Λυμπερόπουλος : Η ζωή του με φόντο την ελληνική δημοσιογραφία και ιστορία

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο

*Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

Αποτέλεσε κάτι παραπάνω από ευχάριστη έκπληξη το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» της Κατερίνας Λυμπεροπούλου, η παρουσίαση του οποίου έγινε πριν λίγες μέρες (Παρασκευή 14 Οκτωβρίου )  από  το βιβλιοπωλείο Γωνιά του βιβλίου - Παπαχρίστου, και τις  Εκδόσεις Πατάκη, στην αίθουσα  της  Φιλαρμονικής Εταιρίας Πατρών, εκ μέρους της οποίας χαιρέτησε ο κ. Χρήστος Μούλιας. ( οι φωτογραφίες από την εκδήλωση ). 







Ευχάριστη έκπληξη  γιατί πέρα από  βιογραφία μιας προσωπικότητας της ελληνικής δημοσιογραφίας και της κοινωνικής ζωής,  το βιβλίο είναι ταυτόχρονα λεύκωμα και ντοκουμέντο, εμπλουτισμένο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για μια περίοδο δεκαετιών στην ιστορία της χώρας και του τύπου που συντελέστηκαν κομβικές εξελίξεις και αλλαγές.

Αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του βιβλίου φώτισαν και ανέδειξαν ο καθένας από την πλευρά του οι συμμετέχοντες στην παρουσίαση Γιώργος Δάσιος, Ομ. καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Τάσσος Σταθόπουλος, δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης, Βασίλης Ρούβαλης συγγραφέας και η ίδια η συγγραφέας Κατερίνα Λυμπεροπούλου δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ,  με συντονίστρια την δημοσιογράφο Κρίστυ Κουνινιώτη.

Ο Χάρης Λυµπερόπουλος (1922-2020) ήταν  πατριάρχης του αθλητικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, ένας δημοσιογράφος που τίμησε το λειτούργημα όσο λίγοι.

Αξιοσημείωτο βιογραφικό στοιχείο : Ο παππούς του από την πλευρά του πατέρα του είχε ραφείο στην Πάτρα κι έμενε στα Ψηλά Αλώνια. Ωστόσο, κάποια στιγμή άρχισαν οι οικονομικές δυσκολίες. Ηταν η εποχή 1909- 1910, όταν το φαινόμενο της μετανάστευσης βρισκόταν σε παγκόσμια έξαρση, ειδικά στην Ευρώπη· η Αμερική προσέφερε εργασία σε όλους. Γι’ αυτό, μετά τον θάνατο του παππού του, η μητέρα και τ’ αδέλφια του πατέρα του πήγαν στην Αμερική. Η Πάτρα παρέμεινε, όμως, πάντα, στον νου όλων ως ο τόπος καταγωγής της οικογένειας.

Όπως αναφέρεται  στο οπισθόφυλλο «Συνομιλώντας με την κόρη του Κατερίνα, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, βετεράνος αθλητικογράφος, πρωταθλητής Ελλάδας στα αγωνίσματα του πεντάθλου και του άλματος εις μήκος στα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, κοσμοπολίτης επίσης Αθηναίος που άφησε τη σφραγίδα του στην εποχή του, ξετυλίγει το νήμα της αφήγησης του 20ού αιώνα όπως τον έζησε. Ζωντανή ιστορία ο ίδιος στα 98 του χρόνια, καταθέτει τις αναμνήσεις του για κορυφαίες προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητικού στερεώματος, που έγιναν εθνικά σύμβολα των χωρών τους. Από τον Τσεχοσλοβάκο υπεραθλητή-δρομέα μεγάλων αποστάσεων, Εμίλ Ζάτοπεκ, που τον συνάντησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, ως τους Μαύρους Πάνθηρες Τόμμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, που τους είδε να υψώνουν τις γροθιές τους υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών στο βάθρο της Πόλης του Μεξικού το ταραγμένο 1968, σε μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο αναγνώστης στις σελίδες του βιβλίου θα βρει, επίσης, μαρτυρίες για μεγάλες προσωπικότητες που διακρίθηκαν και σε άλλου είδους στίβους. Από τον ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη -που έσωσε τον Λυμπερόπουλο από βέβαιη εξορία κι ίσως θάνατο στα χρόνια του Εμφυλίου- έως τον στρατάρχη Τίτο -ο οποίος στην ψυχροπολεμική περίοδο παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στον νεαρό τότε συντάκτη της Αθηναϊκής- αλλά και τον Νάσο Μπότση, θρυλικό εκδότη της Απογευματινής, με τον οποίο έφεραν επανάσταση στον ελληνικό Τύπο παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ένθετο αθλητικό τετρασέλιδο σε πολιτική εφημερίδα.
Μνήμες και μαρτυρίες που τεκμηριώνονται από σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα. Κι όλα με φόντο την εξέλιξη και την αλλαγή της Αθήνας από τον Μεσοπόλεμο έως τις αρχές του 21ου αιώνα- ένα καρδιογράφημα της πρωτεύουσας του περασμένου αιώνα».

Το βιβλίο «Χάρης Λυμπερόπουλος. Κοντά στον Αιώνα. Συνομιλώντας με τον πατέρα μου» έλαβε την τιμητική διάκριση των δημοσιογραφικών βραβείων του Ιδρύματος Μπότση, για το έτος 2022

ΤΑ περιεχόμενα κεφάλαια με τα οποία διαρθρώνεται :

-Λίγα λόγια από τον Χάρη Λυμπερόπουλο
Αντί προλόγου
Εισαγωγή του Τίτου Ιω. Αθανασιάδη
Σημείωμα του επιμελητή της ύλης Άρη Λαζαρίδη
1922-1940: Στην Αθήνα του Μεσοπολέμου
1941-1946: Έφηβος στην Κατοχή
1947-1950: Εμφύλιος· είσοδος στον δημοσιογραφικό στίβο
1951-1960: Οι πρώτες δημοσιογραφικές επιτυχίες
1960-1967: Το πρωτοποριακό ένθετο της Απογευματινής
1967-1974: Η εποχή της επαγγελματικής ωριμότητας
1975-1981: Η χρυσή περίοδος του καζίνου της Πάρνηθας
1981-1999: Καταξίωση και μαχητική αρθρογραφία
Το απόσταγμα μιας ζωής
Επίμετρο: Ο Νίκος Κατσαρός σκιαγραφεί την προσωπικότητα του Χάρη Λυμπερόπουλου και θυμάται τον θρυλικό Πελέ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, στην Αγγλία
-Ευχαριστίες

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου