Πατραϊκό Ημερολόγιο

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

11:00 -14:00 Πλατεία Γεωργίου Α΄ : Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδος και το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας», διοργανώνουν βιωματική δράση  πουπεριλαμβάνει την διανομή ενημερωτικού υλικού Στη συνέχεια, πολίτες της Πάτρας, κλείνοντας τα μάτια τους, μπορούν χρησιμοποιώντας λευκό μπαστούνι και σκύλο οδηγό, να περιηγηθούν στο χώρο της πλατείας, όσο και σε παρακείμενους δρόμους, για να διαπιστώσουμε από κοινού την αποτελεσματικότητα των μέτρων προσβασιμότητας στην πόλη.
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν γραφομηχανές, όπου με τη βοήθεια εθελοντών και μελών του Συλλόγου, καλούνται οι συμμετέχοντες, να γράψουν με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Bralle, ώστε να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο γράφει και διαβάζει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης.

13.00 Πολύεδρο : Παρουσίαση των δυο βιβλίων της  Μαρίας Δαλαμήτρου, «Μνημοθόνη»  από τις εκδόσεις Παρέμβαση και «Ηλιοστάσιο», εκδόσεις Περισπωμένη. Δύο συλλογές διηγημάτων που εκδόθηκαν το 2022.

-19.00 αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου, Φιλοποίμενος 24: Οι Εναλλακτικές Εκδόσεις παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά: «1909 – 1922, Επανάσταση & Αντεπανάσταση στην Ελλάδα». Συντονισμός: Βίκυ Φλέσσα, δημοσιογράφος.

-19.00 Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών: Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πατρών και το λογοτεχνικό περιοδικό Διαπολιτισμός διοργανώνουν στο "Σπίτι του Ηπειρώτη", Μουρούζη 14-16   εκδήλωση αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση του Ηπειρώτη συγγραφέα και φιλολόγου ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΗΛΙΩΝΗ.

-21.00 Δημοτικό Θέατρο Απόλλων  : Ένας νέος κύκλος τραγουδιών του μελωδιστή συνθέτη Γιώργου Κουρουπού, με τον τίτλο «Δέκα εικόνες και ένα κορίτσι». Προπώληση: Ταμείο του θεάτρου Απόλλων (τηλ.:2610273613) και στο ticketservices.gr. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ και ισχύει και η πολιτική εισιτηρίων του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 23  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-09.00-12.00 Την απελευθέρωσης της Πάτρας το 1828 από τον οθωμανικό ζυγό και την τεσσάρων αιώνων σκλαβιά και την παράδοση της πόλης στον Γάλλο Στρατηγό Μαιζών, γιορτάζουν με Εορταστικές εκδηλώσεις, όλοι οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης της χώρας, με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου “Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης ‘Παναγιώτης Καρατζάς’” ( Δοξολογία, παρέλαση συλλόγων ιστορικής αναβίωσης, κατάθεση στεφάνων )

-11:30  και 18.00 παλαιό Πτωχοκομείο ( νυν Royal ) Ακτή Δυμαίων 53 : Το θέατρο σκιών του Μπάμπη και Κώστα Μακρή θα παρουσιάσει, την επίκαιρη παράσταση «Ο Καραγκιόζης λοχίας στον πόλεμο του ‘40». Μια παράσταση - ύμνος στο έπος του ’40  για όλη την οικογένεια!

-10.30 Με εκκίνηση τα Ψηλα Αλώνια Περίπατος Ζωής Pink the City

-11.00 Η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας προσκαλεί τους μικρούς της φίλους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών για να ακούσουν την ιστορία της Μέδουσας, να την ανακαλύψουν και να δημιουργήσουν τα δικές τους Μέδουσες. Η δράση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 χρονών και θα διαρκέσει 1 ώρα και 30 λεπτά. Υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης του προγράμματος: Αλεξία Μπαρδάκη, εκπαιδευτικός-μουσειοπαιδαγωγός. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν στα παιδιά και σε έναν συνοδό τους. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Τηλ. Επικοινωνίας: 2610275070, 2610276207 και ώρες 9:00 –14:00.

-17:30  και  19:30 Το ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ- τμήμα ενηλίκων, παρουσιάζει την παράσταση :ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΟΥΠΟΛΗ Η παράσταση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Πατρέων  και  με  την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Αθλητισμού και του ΔΗΠΕΘΕ.

19.00 καφέ Roque games&more (πλ. Αγίας Λαύρας) Patras Stratego Team :Συνάντηση / ευκαιρία γνωριμίας με το άθλημα νόησης του Stratego,

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-18.00 Με την πραγματοποίηση «Ιστορικών Περιπάτων»  ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων συνεχίζει τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Σημείο συνάντησης και αφετηρία της διαδρομής θα είναι η διασταύρωση Παπαδιαμαντοπούλου και Λόντου.

18:30  Αγορά Αργύρη Εκδήλωση με θέμα «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΗΡΙΑ»‼ που διοργανώνει η Κλινική Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (Διευθυντής Καθηγητής Ορθοπαιδικής κος ΜίνωςΤυλλιανάκης) για την #Ημέρα Του Αύριο, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων της Κλινικής»,  την «Αναστασία Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», τον «Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (Κ.Ο.ΔΗ.Π.)», τον «Αθλητικό Σύλλογο Ήφαιστος».

-Πρώτη προβολή: 7.00 μμ Δεύτερη προβολή:  9.30 μμ. Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας το νέο αριστούργημα του Φαραντί "Ένας ήρωας" 

ΤΕΡΤΑΤΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

-19.00 Αγορά Αργύρη  Σωματείο «ilFaro»  Προβολή - Αφιέρωμα στον Ιταλικό κινηματογράφο   Comedians, GabrieleSalvatores – 2021 (Comedians, Γκαμπριέλε Σαλβατόρες – 2021)με ελληνικούς υπότιτλους Είσοδος ελεύθερη.

18:30 Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών :  Εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη της Μικρασιακής Καταστροφής με θέμα «Κοινωνικές αναφορές και η εγκατάσταση των προσφύγων στην Πάτρα».

19.00 ξενοδοχείο «Αστήρ». Νομαρχιακή επιτροπή  ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας. Πολιτική εκδήλωση: Αλέξης Χαρίτσης και Γιώργος Βασιλειάδης, θα εξειδικεύσουν τις 6 εθνικές προτεραιότητες του κόμματος, όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

-Το Πανεπιστήμιο Πατρών και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA), συνδιοργανώνουν το πρώτο στην Ελλάδα Επιστημονικό Συνέδριο που γεφυρώνει την ακαδημία με την ελληνική βιομηχανία στον κλάδο των ψηφιακών – αναδυόμενων τεχνολογιών. Το EDGE INTELLIGENCE Conference (https://conference.hetia.org/) θα διεξαχθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου 2022 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και προσδοκά να αποτελέσει την απαρχή μιας σταθερής ετήσιας διοργάνωσης, θεμελιώνοντας τη συνεργασία του επιχειρηματικού χώρου με όλα τα αναγνωρισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στις 27 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί Ημέρα Καριέρας με την συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών Τεχνολογίας οι οποίες θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες απασχόλησης και θα αλληλεπιδράσουν με τους ενδιαφερόμενους φοιτητές, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούν θέματα εργασίας. Η συμμετοχή των φοιτητών στην Ημέρα Καριέρας προσφέρεται δωρεάν.

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

-18.30, στο Αμφιθέατρο ΑΑ στο κτίριο Πρυτανείας του Πανεπιστημίου : Με αφορμή την απονομή του φετινού Νόμπελ Φυσικής στον τομέα της Κβαντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών οργανώνει μία εκδήλωση πάνω στο αντικείμενο.  Ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, κ. Χάρης Αναστόπουλος θα κάνει μία εκλαϊκευτική παρουσίαση του αντικειμένου με τίτλο: (Σχεδόν) 100 χρόνια κβαντική θεωρία: «Πώς η διαμάχη για τη φύση της πραγματικότητας οδηγεί σε νέες τεχνολογίες». Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό.

ΚΥΡΙΑΚΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

-Συνέχεια κινητοποιήσεων δημοτικής Αρχής, συλλόγων και φορέων για την πλήρη υπογειοποίηση της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής με  τη διοργάνωση  πορείας από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι.

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

-10:00-15:00 : To Tμήμα Αλιείας & Υδατοκαλλιεργειών της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών, οργανώνει την «4η ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ»,), προς τιμή της εορτής του Αγ. Ανδρέα, «Aλιέα» στο επάγγελμα και «Ιεραπόστολο», σύμβολο-λογότυπο του Παν/μίου Πατρών και πολιούχο. Η διοργάνωση υποστηρίζεται έμπρακτα από τον τοπικό Σύνδεσμο Ιχθυοκαλλιεργειών Δυτικής Ελλάδος και από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ). Συμμετέχουν με παρουσιάσεις εκπρόσωποι από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/νίκης, το Παν/μιο Κρήτης, το Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, την Γεωπονική Σχολή Αθηνών. η εκδήλωση θα γίνει στις εγκαταστάσεις της Σχολής στο Μεσολόγγι και είναι ανοικτή στο κοινό.

ΚΤΡΙΑΚΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

-2η Αγωνιστική Α2 Εθνικής Πόλο : ΝΕ Πατρών ΠΑΚΕΒ, ΝΟ Πατρών -ΟΦΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

-09.00 : Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών : Διεξαγωγή της εξ αναβολής δίκης της Αχαϊκής Τράπεζας

*Επιμέλεια Ανδρέας Αλεξ. Βρής, dytikosaxonas@gmail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου