Της Ντροπής 73 μικρές Βαρωσιώτικες ιστορίες…μνήμες μέ μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας

Μια παρουσίαση βιβλίου διαφορετική από τις άλλες

Ηταν μια βραδυά γεμάτη μνήμες συγκίνησης και στοχασμού, με φόντο ένα θέμα που μας πληγώνει αλλά ταυτόχρονα μας κάνει πιο δυνατούς και αισιόδοξους. Μια λέξη αρκεί για να μας συνταράξει : Αμμόχωστος.

Ο Σύλλογος Νέων Καλλιτεχνών Πατρών σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και τις Εκδόσεις Μελάνι συνδιοργανώσαν  εκδήλωση παρουσίασης του εμβληματικού βιβλίου με τίτλο “Της Ντροπής”, 73 μικρές Βαρωσιώτικες ιστορίες, της Βίβιαν Αβραμίδου Πλούμπη, την  Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022  στο ξενοδοχείο My Way Hotel.Για το βιβλίο, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παρισταμένων, μίλησαν, δίνοντας ο καθένας την δική του διάσταση στο έργο της ταλαντούχου συγγραφέως, η Έφη Αναλυτή, Πρόεδρος Συλλόγου Νέων Καλλιτεχνών Πατρών, ο Οδυσσέας  Κουφοπαύλου, Πρόεδρος Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας, Καθηγητής Τμ. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών και η  Χριστίνα Καραντώνη, Φιλόλογος, Ποιήτρια, ενώ χαρακτηριστικά αποσπάσματα   διάβασαν με εκφραστικότητα  ο Άκης Βαβαρούτας, δικηγόρος και η Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, πτυχιούχος Ελληνικού Πολιτισμού  ΕΑΠ. Επίσης εύστοχες ερωτήσεις στην συγγραφέα  υπέβαλε η δημοσιογράφος, Άνθη Ροδοπούλου συμβάλλοντας στην κατανόηση των διαχρονικών μηνυμάτων που περιέχει όπως η ανάγκη διαρκούς εθνικής ενότητας, διαρκούς αλληλεγγύης προς την Κύπρο  και άσβεστης ελπίδας για το αύριο.

Το μουσικό μέρος της εκδήλωσης κάλυψαν με εξαιρετικά επιλεγμένο πρόγραμμα ο Νίκος Λέκκας, στα πλήκτρα μαζί με τους αξιόλογους υπέροχους συνεργάτες του  Σόνια Ζδέτση, τραγούδι, Γιώργο Καλλιβωκά, τραγούδι Παναγιώτη Αθανασίου, τύμπανα, Άγγελο Βέρρα, βιολί και  Θόδωρο Μπιτσικόλη ήχο.

Την εκδήλωση, που είχε την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου “ Γωνιά του βιβλίου” της οικογένειας Παπαχρίστου,  συντόνισε με επιτυχία ο τηλεοπτικός παραγωγός Αχιλλέας Παπαδιονυσίου.

Ανδρ.Β

Και κάτι σαν πρόλογος...στα περιεχόμενα

 Όχι, όχι! Καμιά λέξη στο χαρτί. Ούτε μια. Ξέρει τι θέλει να γράψει· για τι ποθεί να μιλήσει. Μα ξέρει ακόμα, πως, αν βάλει κάτω αυτές τις λέξεις με τον τρόπο που τις έχει ταιριάξει στο μυαλό της, αν γράψει αυτήν την ιστορία που θα ‘ναι βαμμένη με το φως της ανατολής, που θα ‘χει το άρωμα των ανθών της πορτοκαλιάς και το βαθύ ήχο του ταμπουρά, που θα ‘χει αρχή και μέση, κι ένα τέλος καλό, σαν το «ώπα» του λεβέντικου χορού, ξέρει, πως μετά την τελευταία τελεία, όλο το κουράγιο μέσα της θα έχει στερέψει. Μετά από αυτό το τέλος, δε θα μπορεί πια να αντέξει την πραγματικότητα. Κι ούτε θα ‘χει μείνει πια κάτι άλλο για να γράψει. 73 μικρές ιστορίες περιλαμβάνει η συλλογή με τίτλο Της ντροπής που όλες αναφέρονται στην Αμμόχωστο· την πόλη που βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κύπρου, καταλυμένη από την τούρκικη στρατιωτική εισβολή του 1974, βιασμένη λεηλατημένη, αλυσοδεμένη. Από το 2020, όταν η Τουρκία επέτρεψε την είσοδο σε συγκεκριμένους δρόμους της πόλης, οι παλιοί της κάτοικοι ψάχνουν να βρουν στα συντρίμμια την παλιά τους ζωή.

Η συγγραφέας, πολίτης κι εκείνη αυτού του τραγικού τόπου, αφήνει σκέψεις και αναμνήσεις να γίνουν λέξεις, ιστορίες κι τις αφήνει να πετάξουν ελεύθερα πάνω από την πόλη· κάποτε ακούγονται σαν κραυγές πόνου, άλλοτε σαν νανούρισμα, σαν τα παραμύθια που μας λέγανε στα παιδικά μας χρόνια, κι άλλοτε πάλι, σαν μικρές ευχές, αν μπορούσε ποτέ να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα όσα προηγήθηκαν κι όλα όσα ακολούθησαν εκείνη την εισβολή, ήταν, λέει η συγγραφέας, μια μεγάλη ντροπή.

(10/11/22)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου