σπιράλ: «Πάτρα, καν’το όπως η Περιφέρεια»

 

Το Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο για το 1821 πηγή έμπνευσης για Μουσεία πόλης

Αντιπροσωπεία του σπιράλ επισκέφτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο το Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, που βρίσκεται προσωρινά στην Πάτρα. Πρόκειται για μία πρωτότυπη εγκατάσταση αποτελούμενη από 12 containersειδικά διαμορφωμένα, με τρόπο ώστε να συνιστούν ένα ενιαίο εναλλακτικό μουσείο. Η θεματική που επιλέχτηκε (η Επανάσταση του1821 στους τρεις νομούς της Περιφέρειας) εξαντλείται με ποικιλία εκθεμάτων (εικονικές και φυσικές ξεναγήσεις, οθόνες αφής, προβολές, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, εντυπωσιακά virtualrealityκ.α.). Η συνολική εμπειρία είναι μοναδική.

Ο Πέτρος Ψωμάς και τα στελέχη και μέλη του σπιράλ που ξεναγήθηκαν στο Πάρκο διαπίστωσαν πως η συγκεκριμένη προσέγγιση θα μπορούσε να αποτελέσει πυξίδα και έμπνευση για αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν από την Πάτρα. Μιας παρόμοιας λογικής εγκατάσταση θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή της δημιουργίας του Μουσείου Πόλεως ή ακόμα και ενός Καρναβαλικού Θεματικού Πάρκου. Η επιλογή της χρήσης containers, εξάλλου, δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης όλης –ή μέρους- της εγκατάστασης σε άλλους χώρους ή πόλεις. Δεν μπορούμε να φανταστούμε καλύτερο τρόπο προβολής του Πατρινού Καρναβαλιού. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μάλιστα μπορεί πλέον να προμηθεύσει το Δήμο Πατρέων με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που αφορούν κόστη, προμηθευτές, χρηματοδοτικά εργαλεία, δυσκολίες και ευκαιρίες κατά την κατασκευή, εφαρμογή και μεταφορά κ.α.

Υπενθυμίζεται πως το Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο βρίσκεται στην Πάτρα προσωρινά, καθώς μετά από το «ταξίδι» του σε διάφορες περιοχές των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας θα εγκατασταθεί μόνιμα σε Καλάβρυτα και Μεσολόγγι (από 6containersσε κάθε πόλη). Όταν, λοιπόν, η Πάτρα αποκτήσειένα αντίστοιχο Ψηφιακό Θεματικό Πάρκο με θέμα που θα αφορά την πόλη αποκλειστικά, αυτό θα έχει πρωτιά και μοναδικότητα. Η ανάγκη και το κενό υπάρχουν, η ώρα είναι τώρα.

Κλείνουμε με τον έντονο προβληματισμό μας για τη χωροθέτηση του Πάρκου στην πόλη μας (στο parkingτου ΝΟΠ). Ένα κεντρικό σημείο (Πλατεία Γεωργίου, Πλατεία Τριών Συμμάχων, λιμενοβραχίονας Αγίου Νικολάου ή άλλο) θα προσφερόταν για μεγαλύτερη επισκεψιμότητααπό πατρινούς και επισκέπτες και για εντονότερη προβολή της έκθεσης και του 1821. Προφανώς η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων ήθελε να αποκλείσει και την προβολή και την επισκεψιμότητα. Γι’ αυτό και ο φόβος μας πως η έκκλησή μας θα πέσει στο κενό, τουλάχιστον για το εναπομείναν διάστημα που διοικεί την πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου