ΠΑΤΡΑ : Διαγνωστικό Κέντρο του Ολύμπιον, το κληροδότημα Κόλλα, στην Αγίου Ανδρέου

Στη γωνία των οδών  Αγίου Ανδρέου και Παντανάσσης σε υπάρχον εκεί δημοτικό κτίριο, επιφανείας 660 τ.μ. που χρονολογείται  άνω των 100 ετών και εκτείνεται σ’ όλη την πλευρά του τετραγώνου μέχρι την Οθωνος – Αμαλίας, τους τελευταίους μήνες πραγματοποιούνται εκτεταμένες εργασίες ανακατασκευής.

Πρόκειται για το γνωστό κληροδότημα των πρώην σταφιδαποθηκών  Αδελφών Κόλλα όπου μέχρι πρόσφατα ήταν εγκατεστημένα τα δημοτικά συνεργεία ηλεκτροφωτισμού. Στη συνέχεια και για αρκετό καιρό ο χώρος έμενε αχρησιμοποίητος.




Τώρα προορίζεται να μετατραπεί σε Διαγνωστικό Εργαστήριο Βιολογικών υλικών και Απεικονίσεων και Εργαστήριο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης  του ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ,  με βάση μακροχρόνια συμφωνία ενοικίασης και αξιοποίησης που έχει συναφθεί με τον Δήμο Πατρέων και πιο συγκεκριμένα τήν Δημοτική Βιβλιοθήκη/ Πολιτιστικό Οργανισμό,  στον οποίο  ανήκει.

Για την ιστορία, μερικές αξιοσημείωτες πληροφορίες σχετικά με την όλη διαδικασία :

Σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω μισθωτηρίου, «η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε δωδεκαετής, αρχομένη από 01/01/2021 και λήγουσα την 31/12/2032. Ως μηνιαίο καταβαλλόμενο μίσθωμα ορίστηκε το ποσό των χιλίων πεντακοσίων πενήντα ευρώ (1.550,00€) μηνιαίως (*), το οποίο θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον μισθωτή, με περίοδο χάριτος 18 μηνών μη καταβολής μισθώματος (έναρξη υποχρέωσης καταβολής μισθώματος από 01/07/2022), λόγω ανάγκης διενέργειας εκτεταμένων επισκευών και εφ’ όσον ο μισθωτής δεν θα εκμεταλλεύεται το μίσθιο. Οι υπ’ όψιν επισκευές θα διενεργούνταν αποκλειστικά με ευθύνη και δαπάνες του μισθωτή».

(*)Επισημαίνεται πώς για  τον καθορισμό του ύψους του μηνιαίου μισθώματος, μετά την περίοδο χάριτος, ελήφθη υπ’ όψιν η απόσβεση του αποκλειστικά βαρύνοντος τον μισθωτή κόστους επισκευών – ανακαίνισης).

Προϋπόθεση της προς έκδοση άδειας «ήταν κατ’ αρχήν η έγκριση των προσόψεων και της εν γένει αποκατάστασης του υπό κατασκευή ακινήτου από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Δυτικής Ελλάδος», καθότι το εν λόγω κτίριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης».

Στο μεταξύ, τμήμα της κεραμοσκεπούς του άνω κτιρίου είχε καταρρεύσει πριν τη μίσθωση και σχεδόν ολόκληρο το υπόλοιπο τμήμα αυτής κατέρρευσε πριν από δύο μήνες περίπου.  

Η μισθώτρια, μόλις έλαβε γνώση του άνω γεγονότος, αμέσως, δηλαδή την επόμενη ημέρα (στις 14/05/2022) προέβη στη τοποθέτηση ικριωμάτων τόσο στη πρόσοψη επί της οδού Όθωνος Αμαλίας όσο και στη πρόσοψη επί της οδού Αγίου Ανδρέου και θα πρέπει, λόγω της επικινδυνότητας του κτιρίου, να προβεί άμεσα στην διενέργεια εργασιών και δη στην αποξήλωση σαθρών στοιχείων κλπ μέχρι τη χορήγηση της σχετικής οικοδομής άδειας.

Κατόπιν όλων αυτών, τον περασμένο Ιούνιο, η αρμόδια Επιτροπή Κληροδοτήματος του Δήμου, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλα τα ανωτέρω δεδομένα, και συγκεκριμένα:– τις υπηρεσιακές καθυστερήσεις που έχουν μεσολαβήσει με δεδομένη τη δυσλειτουργία που προκάλεσε στην λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών η περίοδος της πανδημίας,– τα έκτακτα γεγονότα που έλαβαν χώρα με την κατάρρευση της στέγης, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης για λόγους ασφαλείας,– το αίτημα της μισθώτριας για παράταση της περιόδου χάριτος και ισόχρονη παράταση της μισθωτικής σχέσης,– τον εύλογο χρόνο που απαιτείται για την έκδοση των οικείων αδειών και την ολοκλήρωση των εργασιών, ενέκρινε   την «παράταση περιόδου χάριτος και συνολικής διάρκειας μίσθωσης κατά δέκα  μήνες, δηλαδή η περίοδος χάριτος θα λήγει 30-4-2023, αρχομένης της υποχρεώσεως της μισθώτριας σε καταβολή μισθώματος από την 1-5-2023, η δε μισθωτική σχέση θα διαρκεί έως και 30-10-2032».

Οι εργασίες πάντως και μέχρι διευθέτησης των εκκρεμοτήτων, κυρίως όσο αφορά επισημάνσεις του  Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων, προσωρινά έχουν σταματήσει αλλά είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου να επαναρχίσουν.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου