Το έθιμο της φάτνης στον Καθολικό Ναό της Πάτρας

Τοποθετήθηκε και φέτος στο εσωτερικό του  Καθολικού  Ναού  του Αγίου Ανδρέου ( οδός Μαιζώνος 81 ) η περίτεχνη Φάτνη που τραβά το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Την   δημιούργησε Ομάδα ενοριτών – μελών της Καθολικής Κοινότητας της πόλης  με επικεφαλής τους Ιωσήφ Απατάγγελο και Ιωσήφ Δεμαρτίνο υπό τις οδηγίες του εφημέριου του Ναού πατρός Παύλου Σινιγάλια. Ενα έθιμο που καθιερώθηκε και τηρείται τα τελευταία χρόνια.






Κατασκευάστηκε πρώτη φορά το 2017, ενώ το 2019 ήταν περισσότερο εντυπωσιακή και σε μέγεθος περιλαμβάνοντας τρισδιάστατη αναπαράσταση και της Πάτρας με το λιμάνι της όπου κατέφθανε ο Αγιος Ανδρέας αλλά και της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Η φετινή κατασκευή, λόγω της μικρότερης κλίμακας, αναγκαστικά για τεχνικούς λόγους, συγκριτικά με τις προ της πανδημίας, εστιάζει στο θρησκευτικό μήνυμα της Γέννησης,  με αισθητικά πιο απλό αλλά ισάξιο σε ποιότητα επίπεδο, διατηρώντας μόνο τον κλασσικό χαρακτήρα της, χωρίς το σύγχρονο στοιχείο.

Μια από τις πλέον αξιοπρόσεκτες κατασκευαστικές λεπτομέρειες του διοράματος  είναι  η μικρογραφία της πόλης της Βηθλεέμ, που διακρίνεται φωταγωγημένη, μέσα από την πύλη του τείχους, ενώ φωτισμός υπάρχει και σε άλλα σημεία. Οσο για τα καλαίσθητα αγαλματίδια χρονολογούνται από την δεκαετία του 1960.

Η φάτνη θα παραμείνει στο χώρο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Ο Ναός είναι ανοικτός για επίσκεψη κοινού, τηρώντας  αυστηρά τους κανόνες υγιεινής προστασίας, καθημερινά 10 έως  13.00.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρωτοπόρος εφευρέτης της Φάτνης θεωρείται ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης ο οποίος τη δημιούργησε για πρώτη φορά το 1223 ενώ   στις κατακόμβες της Ρώμης έχουν βρεθεί σχετικές αναπαραστάσεις είτε ζωγραφισμένες είτε χαραγμένες στους τοίχους. Ο μοναχός Θωμάς da Celano, συγγραφέας του βίου του Φτωχούλη του Θεού, αφηγείται πως όταν τα Χριστούγεννα του 1222 ο Φραγκίσκος πήγε στη Βηθλεέμ και συμμετείχε στις τελετές της Γεννήσεως του Ιησού, «εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ που όταν επέστρεψε στην Ιταλία θέλησε να τις επαναλάβει». Επειδή όμως την εποχή εκείνη δεν επιτρεπόταν οποιαδήποτε ιερή αναπαράσταση εντός των Ναών ο Πάπας Ονώριος Γ΄ του χορήγησε την άδεια να τελέσει τη Λειτουργία των Χριστουγέννων σε μια σπηλιά. Σιγά σιγά όλο και περισσότεροι χωρικοί συγκεντρώθηκαν γύρω από τη σπηλιά που φωτίζονταν από τις δάδες των μοναχών ενώ στο κέντρο της είχε τοποθετηθεί ένα παχνί με άχυρα, ένα γαϊδουράκι και μια αγελάδα. Αυτή ήταν η πρώτη ζωντανή φάτνη, ενώ η πρώτη φάτνη με όλους τους πρωταγωνιστές δημιουργήθηκε το 1283 από το γλύπτη Αρνόλφο di Cambio ο οποίος κατασκεύασε 8 αγάλματα που αναπαριστούν τη γέννηση και του Μάγους.

 Σήμερα κάθε χρόνο, ακολουθώντας αυτή την παράδοση, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την υφήλιο κατασκευάζουν φάτνες σε Εκκλησίες, σε πλατείες αλλά και σε σπίτια.

Στην Πάτρα πάντως δεν υπάρχει σήμερα άλλη παρόμοια κατασκευή  διοράματος και  φάτνης σε εσωτερικό χώρο, ανάλογης κλίμακας με αυτή του Καθολικού Ναού  .

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου