Νέα Σμύρνη : H κυβέρνηση έχει αποθρασύνει το οργανωμένο έγκλημα

Του Μαρίνου Σκανδάμη

Η μαφιόζικη δολοφονία δυο ατόμων και ο τραυματισμός ενός τρίτου, σε κατάμεστη καφετέρια στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, αναδεικνύει με τρομακτικό τρόπο την πλήρη αποθράσυνση των οργανωμένων εγκληματιών.

Η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δοκιμάζεται για άλλη μια φορά.

Διότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο είδος εγκλήματος, από το οργανωμένο. Καθότι αυτό απειλεί, πέρα από τις ζωές όσων εμπλέκονται στο στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενο από τις αστυνομικές αρχές «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», πλείστα άλλα πρόσωπα και έννομα αγαθά.

Δηλαδή, δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες, εργαζόμενους σε θέσεις ευθύνης σε κάθε μορφής νομικά πρόσωπα, ακόμη και κάθε αμέτοχο τρίτο πρόσωπο που από μια συγκυρία μπορεί να βρεθεί στον «λάθος» τόπο, την «λάθος» στιγμή.

Ενώ ταυτόχρονα διεισδύει και διαπλέκεται με σκοτεινά τμήματα της δημόσιας διοίκησης και του τραπεζικού συστήματος, διαβρώνοντας κάθε θεσμοθετημένη οργανωτική λειτουργία, παράγοντας εκτεταμένη διαφθορά.

Αυτό λοιπόν, που αναμένει κανείς από μια ευνομούμενη πολιτεία είναι η αποτελεσματική εφαρμογή της προληπτικής και κατασταλτικής πολιτικής για την αντιμετώπισή του.

Και σε αυτόν τον στόχο η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Η χώρα μας, με έμφαση και ιδιαίτερη ένταση στην Αττική, έχει παραδοθεί σε ανεξέλεγκτα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος, που δεν συναντούν αντιστάσεις στην δράση τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Και ενώ οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων πολιτικών προσώπων, υπουργών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών αποδίδουν τα μέγιστα, σε σημείο κυβερνητικής αυτοκαταστροφής, οι παρακολουθήσεις των οργανωμένων εγκληματιών, ιδίως όσων εμπλέκονται σε φρικώδεις ανθρωποκτονίες, είναι σαν να μην υπάρχουν, δεδομένης της έλλειψης οποιουδήποτε αποτελέσματος.

Κατά τα χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ είναι μάλιστα πολυάριθμες οι δολοφονίες που οφείλονται σε  «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», χωρίς να έχει οδηγηθεί ένας δράστης στην δικαιοσύνη.

Και αυτό παράγει μια βεβαιότητα στα εγκληματικά δίκτυα ότι η σύλληψή τους είναι σχεδόν αδύνατη, που ισοδυναμεί και σε κάθε περίπτωση δημιουργεί, μια αίσθηση ακαταδίωκτου στους οργανωμένους εγκληματίες.

Η καταδιωκτική παράλυση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως προς το οργανωμένο έγκλημα προκύπτει από διάφορα γεγονότα που παράγουν αντίστοιχα ερωτήματα.

Κάποια από αυτά είναι :

Τι απέγινε η περίφημη «λίστα Χρυσοχοΐδη» των 500 επικίνδυνων υποδίκων και καταδίκων για οργανωμένο έγκλημα που ο ίδιος ο Υπουργός κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τον Μάιο του 2021;

Πόσοι από αυτούς έχουν συλληφθεί και παραπεμφθεί δικαστικά για νέα κακουργήματα, δεδομένης της γνώσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τον ρόλο τους;

Πόσοι δράστες δολοφονιών που αποδίδονται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών έχουν συλληφθεί και τους έχουν αποδοθεί οι σχετικές ποινικές ευθύνες από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης της ΝΔ και οπωσδήποτε από τον Μάιο του 2021;

Γιατί το αρμόδιο Υπουργείο εμμένει στην υποστελέχωση των τμημάτων ασφαλείας και των αστυνομικών τμημάτων;

Τα κύρια αυτά ερωτήματα παρότι έχουν τεθεί δημόσια στον κ. Θεοδωρικάκο δεν έχουν λάβει την παραμικρή απάντηση.

Η πλήρης σιγή ως προς την απάντησή τους, επιβεβαιώνει έτσι την ενοχλητική και συνάμα επικίνδυνη για το δημόσιο συμφέρον και τα ατομικά δικαιώματα, αναποτελεσματικότητα του αρμόδιου υπουργείου.

Η εικόνα της δήθεν επιτυχίας του κ. Θεοδωρικάκουκαι του προκατόχου του μπορεί να φιλοτεχνήθηκε από τα ΜΜΕ που λατρεύουν την κυβέρνηση, καταθρυμματίζεται όμως από τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Και τελικά είναι αυτές οι συνεχόμενες αποτυχίες που μας υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ ορκίζεται ψευδεπίγραφα στην ασφάλεια των πολιτών, υπηρετώντας εν τέλει απροκάλυπτα την ανασφάλειά τους.

* Ο Μαρίνος Σκανδάμης είναι Διδάκτωρ Νομικής, Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στο ΠΑΣΟΚ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου