Ενθύμια από την Η Πάτρα του Μεσοπολέμου

 Γ. Παναγιωτόπουλος  : Ημερολόγιο και για το 2023

Συνεπής στο τακτικό πλέον ραντεβού του με την πόλη κάθε τέτοια εποχή ο Πατρινός   εκπαιδευτικός Γιώργος Παναγιωτόπουλος έρχεται πάλι με  ένα ενδιαφέρον  καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο για το 2023.

Θέμα του αυτή τη φορά η Πάτρα την εποχή του Μεσοπολέμου με φωτογραφικό υλικό και  άλλα ενθύμια,  από το προσωπικό του αρχείο.

 Το ημερολόγιο περιέχει εμβληματικές κάρτ-ποστάλ , διάφορα έγγραφα    και χαρακτηριστικές διαφημίσεις της περιόδου ( ξενοδοχείο Αγγλίας, Υπερωκεάνια  Βουλκάνια και Σατούρνια, Υδροηλεκτρική Εταιρία Γλαύκος κ.α. ) που ξαναζωντανεύουν εκείνη  την εποχή.





Το συλλεκτικής αξίας, ημερολόγιο κυκλοφορεί σε περιορισμένο τιράζ αντιτύπων που  διατίθενται από τον εκδότη δωρεάν, αλλά επιλεκτικά.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος

αναφέρει :

«Ελληνικός Μεσοπόλεμος ορίζεται η ιστορική περίοδος μεταξύ της Μικρασιατικής καταστροφής (1922) και της είσοδου της χώρας στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940). Μια εποχή χωρίς πολέμους αλλά με  κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά  γεγονότα που επηρέασαν έντονα τον μέχρι τότε τρόπο ζωής ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Να αναφέρουμε    την Πτώχευση του 1932 ,τα συνεχή Πραξικοπήματα με αποκορύφωση τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου, το θάνατο του Βενιζέλου το 1936,τη Περίοδο της Δημοκρατίας και την προσπάθεια αφομοίωσης των προσφύγων της Μικρασιάτικης Καταστροφής.

Είναι η εποχή που θεμελιώνεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής με την δημιουργία δικτύων ηλεκτροδότησης ,τηλεφωνίας, ανάπτυξη των μεταφορών με αυτοκίνητα, αεροπλάνα , σύγχρονα τρένα και μεγάλα ατμόπλοια .

Η Πάτρα αυτή την περίοδο είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.Το δημοτικό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γλαύκου τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα  όλη τη πόλη από το 1929. Μεγάλες  βιομηχανίες κλωστουφαντουργίας ,χαρτοποιίας, φανελοποιίας, μεταλλουργίας και οινοποιίας δημιουργούνται.

Το λιμάνι της αυξάνει την κίνηση του με  απευθείας συνδέσεις με Νάπολη, Τεργέστη ,Μασσαλία, Νέα Υόρκη και της Ν. Αμερική. Τα υδροπλάνα της  Aeroespresso Italiana μέσω Πατρών εκτελούν πτήσεις από Ιταλία  για Αθήνα , Κωνσταντινούπολη και Ρόδο  .

Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στην Πάτρα αυτής της  εποχής που δεν τη ζήσαμε αλλά πολλά από τα γεγονότα   και τα επιτεύγματα της  καθορίζουν διαχρονικά την πόλη μας και τις ζωές μας. 

Καλή Χρονιά με υγεια»

Ο κ. Γ. Παναγιωτόπουλος έχει  εκδώσει  ημερολόγιο το  2022,  με θέμα  την καλλίτερη ίσως δεκαετία του προηγούμενου αιώνα , την «Πάτρα στα 60’ς» και το 2020  με θέμα αφίσες από το Πατρινό Καρναβάλι 1960- 1965.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΕΞ. ΒΡΗΣ   Πηγή : kirix.gr

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου