Καρναβαλική Πάτρα : Η Ιστορική και Φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς

1.000 + μία ιστορίες,

1.500 + μία φωτογραφίες,

900 σελίδες,για το Πατρινό Καρναβάλι!

-Πότε και ποιος, κατασκεύασε τον μοναδικό Βασιλιά Καρνάβαλο, που περπατούσε …όρθιος στους δρόμους της Πάτρας;

- Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, είχε προβλέψει στον Τζον Λένον, τον θάνατό του;

-Ποιος Πατρινός Καρναβαλικός Σύλλογος, απέκτησε περίοπτη θέση στο Βιβλίο καταγραφής Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες και για ποιο λόγο;

-Πότε κάηκε ο Καρνάβαλος, λίγο πριν παρελάσει, από φανατικούς  …αντικαρναβαλιστές;

-Ποιος είναι ο Πατρινός κατασκευαστήςαρμάτων, που από το Καρναβάλι, έφθασε να  κάνει σκηνικά στη φημισμένη Ντίσνευλαντ της Φλόριντα;

-Ποια Βασίλισσα του Πατρινού Καρναβαλιού, πέθανε εξ αιτίας της χρυσόσκονης, με την οποία εμφανίστηκε στην παρέλαση;

-Ποια χρονιά και γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, παρήλασε με καθυστέρηση… ενός ολόκληρου έτους και πότε κάηκε στις …4 το πρωί;

-Πότε και για ποιο λόγο, οι πολιτικές εξελίξεις ματαίωσαν την καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου;

-Ποια χρονιά και γιατί, ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, κατασκευάστηκε μέσα σε μόλις …2 ημέρες;

-Ποιο άρμα, λογοκρίθηκε και τροποποιήθηκε την τελευταία στιγμή, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την παρέλασή του;

-Πότε καρναβαλικό άρμα σύρθηκε στα …δικαστήρια, προκειμένου να μην παρελάσει;

 

Σε αυτές και σε ακόμα …990 παράξενες και ευτράπελες Καρναβαλικές ιστορίες της Πάτρας, εστιάζει το δίτομο λεύκωμα «Καρναβαλική Πάτρα – Η ιστορική και φωτογραφική καταγραφή της Πατρινής Αποκριάς», που εξέδωσαν τα «24 Γράμματα», με την υπογραφή του δημοσιογράφου Παναγιώτη Ρηγόπουλου.

Πρόκειται, για ένα «χορταστικό» οδοιπορικό στο κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας, το οποίο ξεκινάει από τη γέννησή του θεσμού, λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους (1828) και καταλήγει στις μέρες μας, μέσα από ιστορική τεκμηρίωση και εκατοντάδες ανέκδοτες φωτογραφίες.

Συνολικά οι δύο σκληρόδετοι τόμοι του λευκώματος, περικλείουν 900 ιλουστρασιόν σελίδες και περισσότερες από 1.500 φωτογραφίες, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί, ότι κατά το 70% βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Το λεύκωμα θα παρουσιαστεί την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου (ώρα 19:30) στην αίθουσα του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Εμπορικού Συλλόγου και με την υποστήριξη της ΕΣΗΕΠΗΝ, του Φυσιολατρικού Συνδέσμου Πατρών, του Π.Α.Σ.Γ. Καλλιπάτειρα, του Συλλόγου Καλών Τεχνών «Κ. Παλαμάς», του Κέντρου Πολιτισμού - Ολυμπισμού και της Πολιτιστικής Ανάπτυξης. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Σύλλογο Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών και το πανελλαδικό περιοδικό «Πατρινόραμα».

Την βραδιά θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Χριστίνα Λαμπίρη, ενώ στο μουσικό μέρος θα τραγουδήσουν τραγούδια τους, που έχουν συνδεθεί με το καρναβάλι της Πάτρας, η Μπέσσυ Αργυράκη και ο Γιώργος Σαλαμπάσης.

Τη μουσική επιμέλεια, θα έχει ο Μο της Ιόνιας Ορχήστρας, ΧρήστοςΠαναγιωτόπουλος.

Θα μιλήσουν οι:Χαράλαμπος Μπονάνος-Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χρήστος Μπούρας- Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Κώστας Ζαφειρόπουλος-Πρ. Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Κώστας Παπασπήλιος- Συγγραφέας, Δημήτρης Πεφάνης-πρ. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ

 

Το δίτομο αυτό έργο, αναδεικνύει στις σελίδες του, όλη την ενέργεια, την ενάργεια και την ζωτικότητα του θεσμού του Καρναβαλιού, την απίστευτη δυναμική και την θρυλική του ιστορία, τις άγνωστες πτυχές αλλά και τα ευτράπελα περιστατικά του, από την απελευθέρωση της Πάτρας από τους Τούρκους, μέχρι και σήμερα. Χρονολογικά καλύπτεται σχοινοτενώς η περίοδος 1828- 2022, με κάθε εποχή και ενότητα του Καρναβαλιού παρουσιάζεται στο δίτομο αυτό λεύκωμα ξεχωριστά, με έμφαση στα πρόσωπα, στις εικόνες και στον κοινωνικό απόηχο της.

Στόχος είναι, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και πολιτιστικών επιρροών, της κουλτούρας, των ηθών, των εθίμων και της καλλιτεχνικής έκφρασης, που καθόρισαν σε συνδυασμό με άλλες  παραμέτρους, την κυοφορία, τη γέννηση και την εξέλιξη του αμίμητου Πατρινού Καρναβαλιού.   

Δεκάδες καρναβαλιστές, φορείς, σύλλογοι και πολίτες της Πάτρας, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προσέφεραν ευγενικά το ιστορικό και φωτογραφικό τους αρχείο, ώστε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, να παρουσιαστεί ένα τέτοιας έκτασης, πληρότητας και τεκμηρίωσης, ιστορικό πόνημα για το Πατρινό Καρναβάλι.

 

ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ: ΕΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

Όπως τονίζεται στον πρόλογο του λευκώματος:

«Το Καρναβάλι της Πάτρας με την μακραίωνη ιστορία, δεν είναι απλά μια πηγή εκτόνωσης, χαράς και διασκέδασης, αλλά ένας πυλώνας πολιτισμού, ένα εφαλτήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας και μία κονίστρα  κοινωνικής όσμωσης.

Στην αγκαλιά του περικλείει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες καρναβαλιστών κάθε ηλικίας και πολύ περισσότερους επισκέπτες, που συναθροίζονται στην μητρόπολη της Αποκριάς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να ξεδιψάσουν από το νάμα της αυθόρμητης και ανεπιτήδευτης εξωστρέφειας, να γευτούν την αίσθηση του απροσδόκητου και να κυνηγήσουν το όνειρο της προσωπικής μεταμόρφωσης.

 

Το Πατρινό Καρναβάλι, κρατάει δικαίως τα σκήπτρα της διασκέδασης και την πρωτοκαθεδρία των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς να ανταγωνίζεται ή να αντιμάχεται τα εμβληματικά λαογραφικά καρναβάλια που ανθίζουν σε πολλές περιοχές της χώρας και τα οποία προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στον κάθε τόπο.  

Η Πάτρα, κάθε χρόνο από την έναρξη του Τριωδίου, μετατρέπεται σε επίκεντρο πολιτισμικής αναφοράς και σε Μητρόπολη του κεφιού. Δεκάδες εκδηλώσεις μεσολαβούν μέχρι την κεντρική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής και την καύση του εφήμερου άνακτος του γέλωτος: Εκθέσεις μάσκας, καπέλου, στολών, εικαστικές, μουσικές και θεατρικές δράσεις, παραστάσεις Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου, σεμινάρια καρναβαλικού μακιγιάζ, κατασκευής μασκαράτας και καρναβαλικών αξεσουάρ, διαδραστικά παιχνίδια και εκπαιδευτικά δρώμενα, Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θιάσων, βραδιές οπερέτας, παραδοσιακά δρώμενα Τσικνοπέμπτης, κινητές Καρναβαλουπόλεις, μικτά θεάματα, φάσεις και παιχνίδια πόλης του Κρυμμένου Θησαυρού, παρελάσεις, χοροί, σοκολατοπόλεμοι και τόσα άλλα.

Το δίτομο αυτό έργο, παραδίδεται από τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο στην πόλη των Πατρών, ως ελάχιστη ένδειξη ανταπόδοσης, ευελπιστώντας ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να ακολουθήσουν ανάλογες εκδόσεις, αλλά παράλληλα απευθύνεται και σε κάθε έναν επισκέπτη, που φεύγοντας από το Πατρινό Καρναβάλι και την πόλη, θα μπορεί να κουβαλήσει στον τόπο του και να κρατήσει για πάντα στη βιβλιοθήκη του, ατόφια την αυθεντική ιστορία και εικόνα του Καρναβαλιού της.» 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου