ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ


Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη

                                                     Επιτ. Δικηγόρου

H  πρόεδρος του Δ.Ν.Τ.  κ. Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, παρέδωσε  στον τότε (2010)  υπουργό των Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μία ηλεκτρονική λίστα CD,  στην οποία περιλαμβάνονταν (2.059) ονόματα Ελλήνων  οι οποίοι   είχαν  σε ελβετική τράπεζα (HSBC) καταθέσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων, αν όχι δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Αυτά όλα  τα ποσά η   ένα μεγάλο μέρος  τους  ήταν    αφορολόγητα.

 Από μια αντίστοιχη λίστα  με ονόματα Γάλλων υπηκόων, η κ. Λαγκάρντ κατόρθωσε να  εντοπίσει  πολλούς Γάλλους φοροφυγάδες και να τους υποχρεώσει να καταβάλουν προς όφελος των Γάλλων φορολογουμένων αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια   ευρώ.

 Παρόμοιες λίστες εξασφάλισαν   και το ίδιο έπραξαν  Ισπανοί, Γερμανοί και Ιταλοί  προς όφελος των πολιτών τους.

Οι  δικοί μας ηγέτες   έκριναν  πως δεν έπρεπε να κάνουν χρήση της λίστας  και προτίμησαν να επιβαρύνουν τον Ελληνικό λαό με πρόσθετους φόρους , έκτακτα τέλη εισφορές.

 Έκριναν πως η λίστα αποκτήθηκε με ανήθικο  τρόπο,  και άφησαν άθικτα αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

 Θεώρησαν  πως ήταν περισσότερο ηθικό και δίκαιο να αφήσουν σε  συρτάρια τους  τη λίστα .

 Όμως διαπίστωσαν  κάποια στιγμή όταν χάριν παιδιάς ασχολούνταν με   τη λίστα ο,τι κατά την αντιγραφή  και  μεταφορά της  από τον  ένα Υπουργό στο άλλο και από το ένα συρτάρι στο άλλο είχε υποστεί αλλοίωση, (έκαναν λάθος που δεν την έβαλαν στο ψυγείο)  ζήτησαν την εκ νέου  την αποστολή της λίστας .

Μετά από  δύο και πλέον χρόνια από την αρχική παραλαβή και ενώ δεν είχε γίνει τίποτε για την αξιοποίησή της  διαπιστώθηκε πως  η λίστα που δόθηκε από τον  ένα Υπουργό των Οικονομικών στον άλλο Υπουργό, περιελάμβανε τρία ονόματα καταθετών λιγότερα και αυτά είχαν συγγενική σχέση με τον ένα Υπουργό των Οικονομικών.

Αυτό το στοιχείο υπήρξε ο καταλύτης που ξεσήκωσε τη συνείδηση του πολιτικού κόσμου και έκρινε πως ήλθε η ώρα της λίστας όχι ασφαλώς να την αξιοποιήσουμε αλλά να ανακαλύψουμε το χέρι εκείνο που απέσυρε απ’ αυτή τα τρία ονόματα καταθετών.

 Βρέθηκε η ευκαιρία για να προβάλουν ένα ως  ένοχο και να καλύψουν τους λοιπούς.

 Η υποκρισία και η προσπάθεια συγκάλυψης  των υπευθύνων προφανής.

Χτες ζήσαμε την αποθέωση του διασυρμού των θεσμών της Δημοκρατίας.

 Μετά  από χρονικό διάστημα τριών σχεδόν ετών  συνήλθε η  Βουλή  να αποφασίσει με ψηφοφορία με πολλές κάλπες  ποίον θα παραπέμψει  όχι  για  να καταδικάσει  τον υπαίτιο ή τους υπαίτιους  που  δεν αξιοποίησαν τη λίστα  και παρέλειψαν το θεσμικό τους καθήκον αλλά εκείνο  που  αλλοίωσε  τη λίστα που δεν χρησιμοποιήθηκε διόλου από την Κυβέρνηση και τις ελεγχόμενες φορολογικές αρχές.

Για το έγκλημα των κυβερνήσεων που  έφεραν σε  απόγνωση  το λαό μας  με  επακόλουθο τις  καθημερινές αυτοχειρίες πολιτών ποιος θα πληρώσει τελικά;

Αντί λοιπόν  να ξεκαθαρίσουν  το τοπίο  και να παραπεμφθούν  στη δικαιοσύνη όσοι ενέχονται και  να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου oι υπαίτιοι  της εγκληματικής τους συμπεριφοράς, στήθηκε μια θεατρική παράσταση στη βουλή, που θυμίζει το θέατρο του παραλόγου, προκειμένου να  συσκοτίσει τα πράγματα  να  βάλουν  δίχτυ προστασίας  για   τους πραγματικά ενόχους.

Περιόρισαν το αντικείμενο της έρευνας και του καταλογισμού ποινικών ευθυνών για εκείνον  ή εκείνους που  αλλοίωσαν το περιεχόμενο  της λίστας και μόνον.

Εάν  το σκηνικό αυτό με  την πληθώρα καλπών  στη βουλή δεν αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία γελοιοποίησης των θεσμών, τότε έχουμε όλοι μας πλέον παραφρονήσει.

Δεν ήταν παρά προσπάθεια ελέγχου της ψηφοφορίας και παραβίασης  της μυστικότητας της ψήφου την οποία  ο ίδιος ο πρωθυπουργός παραβίασε  με το να προσέλθει και να ψηφίσει μόνο σε μια κάλπη.

Οι ηγέτες μας  έχουν χάσει το μέτρο ή μας θεωρούν αφελείς η έχουν υπερεκτιμήσει τις πνευματικές τους ικανότητες.

Δεν μπορεί διαφορετικά να ερμηνευτεί αυτή η τακτική.

Αν δεν επαναστατούν οι  συνειδήσεις των πνευματικών ανθρώπων τότε κάποια βαρύτατη ενδημική νόσος  έχει ενσκήψει και χρειάζεται πλέον να προστρέξουμε σε θεράποντες.

Ο  πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου στην Κυβέρνηση του οποίου χρημάτισε  Υπουργός των Οικονομικών και  μάλιστα με υπερεξουσίες  που του παραχώρησε   να υπογράφει μόνος αυτός για λογαριασμό των Ελλήνων, δεν έχει καμιά ευθύνη;

 Ο ίδιος δεν ζητούσε  πληροφορίες από τις  Ελβετικές αρχές  για την ύπαρξη μεγάλων καταθέσεων Ελλήνων  στις εκεί Τράπεζες προκειμένου να πατάξει  όπως  διατείνονταν   τουλάχιστον τη φοροδιαφυγή;

Τι έπραξε όταν έφτασαν στα χέρια του τα στοιχεία;

O εξ απορρήτων και   πρώτος τη τάξη Υπουργός των Οικονομικών Γεώργιος Παπακωνσταντίνου δεν ήταν υπεύθυνος για την πάταξη της φοροδιαφυγής;

 Δεν έπρεπε μόλις του δόθηκε  η λίστα  να την αξιοποιήσει όπως έκανε η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία;

Δεν έχει ευθύνη ο Υπουργός αυτός για  την αδιαφορία και την απόρριψη της λίστας , απλά, κάπου  στο γραφείο του;

Ο έτερος  πρωτοκλασάτος Υπουργός μέλος της συγκυβέρνησης και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ  Ευάγγελος Βενιζέλος , που  διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου είναι άμοιρος ευθυνών;

 Kι αυτός δεν  αδιαφόρησε για τη λίστα ενώ από καθήκον αλλά και από το αξίωμά  του   γνώριζε τη σημασία της   και  τον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησαν αντίστοιχες  λίστες   άλλα ευρωπαϊκά κράτη;

Τελικά οι συγκυβερνώντες  αφού μας βεβαίωσαν ότι η λίστα δεν  θα μπορούσε  να  αξιοποιηθεί  προς όφελος του λαού, αφού μας είπαν πως αποτελούσε  προϊόν εγκληματικών πράξεων, και πως δεν μπορούσαμε να την πάρουμε στα σοβαρά.

 Αφού τελικά μετά από σχεδόν τρία χρόνια απραξίας  πετάξαμε τη λίστα  στον κάλαθο των   αχρήστων, τώρα θυμηθήκαμε πως κάποιος ή κάποιοι αλλοίωσαν εκείνη τη λίστα και τώρα βάζουμε τον μηχανισμό της διώξεως του υπεύθυνου ή των υπεύθυνων να δουλεύει.

Ασφαλώς και μας δουλεύετε κύριοι, είστε μακριά νυχτωμένοι αν συνεχίζετε να νομίζετε  πως  ο λαός συνεχίζει να πιστεύει τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα!…Αρκετά πλέον, καταλάβαμε που το πάτε…

Αίσχος…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου