ΠΑΤΡΑ : Το βιβλίο της Β. Φιλιππαίου παρουσιάζεται στη Φιλαρμονική Εταιρία

Το βιβλίο της Βασιλικής Φιλιππαίου«Πραγματεία στην αρμονία της τονικής μουσικής» παρουσιάζεται από τις εκδόσεις «Το Δόντι» και τη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας (Ρ. Φεραίου 7) την Τετάρτη8Φεβρουαρίου 2023, στις 8.30 μ.μ.

Μαζί με τη συγγραφέα για το βιβλίο θα μιλήσει ο Σπύρος Δελέγκος, μουσικός, εθνομουσικολόγος, υποψήφιος διδάκτοραςτης Ακαδημίας Sibelius του Πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικάο Σταύρος Πήττας (φλάουτο).






Η σπουδή στην Αρμονία αποτελεί τον βασικό κορμό της μουσικής εκπαίδευσης και είναι η αρχή ενός πεδίου αναζήτησης και εξερεύνησης του μουσικού φαινομένου.Το βιβλίο είναι ένας σημαντικός οδηγός για τις σπουδές Αρμονίας. Με απλό, περιεκτικό και κατανοητό τρόπο έχουν καταγραφεί η τέχνη και τα συστήματα γραφής της κάθετης συνήχησης στη δυτική μουσική και οι αλληλοεξαρτώμενες σχέσεις των διαστημάτων και των συγχορδιών.

 

Η Βασιλική Φιλιππαίου είναι συνθέτις και καθηγήτρια Ανώτερων Θεωρητικών της Μουσικής στη Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών. Δίδαξε στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση απότο 1981έως και το 2005. Το συνθετικό της έργο περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, για μικρά οργανικά ή φωνητικά σύνολα, για ορχήστρα, για φωνή και ορχήστρα ή οργανική συνοδεία. Η μουσική της γραφή βασίζεται στην εσωτερική αναζήτηση και στον στοχασμό, χρησιμοποιώντας πολυρυθμία, ατονικότητα και γενικά σύγχρονες τεχνικές που συνδυάζονται αβίαστα με τους τρόπους της ελληνικής μουσικής.

Ως καλλιτεχνική διευθύντρια της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών, έχει δημιουργήσει δύο θεσμικούς κύκλους, το «PODIUM Νέων Καλλιτεχνών» και τον «Μουσικό Μάιο», διοργανώνοντας παράλληλα συναυλίες, σεμινάρια και ημερίδες που αφορούν τη μουσική, έχοντας και η ίδια ενεργό συμμετοχή. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.Από το Δόντι κυκλοφορεί επίσης η μελέτη της «Σημειώσεις πάνω στα Χορικά του J.S. Bach» (2018).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου