Επιστημονική ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών από την εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία»

 Σημαντικά και κρίσιμα ήταν τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας που διοργάνωσε  στο ξενοδοχείο «MyWay», στην Πάτρα, η εφημερίδα «Αχαϊκή Πολιτεία» με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή – Διάβρωση Ακτών – Απειλή για το Περιβάλλον και την Ποιότητα Ζωής».

 

 

 Η εκδήλωση είχε σημαντική ανταπόκριση εκ μέρους φορέων και αρχών της περιοχής, ενώ αναπτύχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον διάλογος, έπειτα από τις τοποθετήσεις των επιστημόνων. Ειδικότερα, οΓεώργιος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Τμήμα Γεωλογίας, Δ/ντήςΕργ. θαλάσσιας Γεωλογίας Φυσικής Ωκεανογραφίας Παν/μιου Πατρών ανέπτυξε το θέμα: «Διάβρωση ακτών και κλιματική κρίση», ενώ ο Αθανάσιος Α. Δήμας, Καθηγητής Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Δ/ντηςΕργ. Υδραυλικής Μηχανικής Παν/μιου Πατρών μίλησε με θέμα: «Έργα προστασίας ακτών από διάβρωση και πλημμύρα».

Οι εισηγητές περιέγραψαν πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ακτογραμμές, τόνισαν την άψογη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την διερεύνηση και λεπτομερή καταγραφή του προβλήματος, με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα (βυθομετρήσεων κ.λπ.), ενώ παρουσίασαν με οπτικό υλικό την αλλαγή που έχει συντελεστεί σε βάθος χρόνου, έκαναν εκτιμήσεις για το μέλλον και αναφέρθηκαν στους τρόπους αντιμετώπισης στο επίπεδο πρόληψης.

Στην εισήγηση του, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, περιέγραψε τις πτυχές του προβλήματος αναλύοντας τις ενέργειες και δράσεις της Π.Δ.Ε. που αφορούν αφενός, στην πλήρη καταγραφή της Διάβρωσης σε όλο το εύρος των ακτογραμμών, αφετέρου, στα έργα αποκαταστάσεων που είτε έχουν ήδη γίνει ή δρομολογούνται εκ νέου, με πιο πρόσφατο αυτό της Αποκατάστασης της παραλιακής ζώνηςΑγ. Βασιλείου – Ρίου, προϋπολογισμού 9.650.000 ευρώ. Ανέδειξε την καθοριστική συμβολή του Πανεπιστημίου Πατρών στην προσπάθεια που καταβάλλεται, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη νομοθετικής κάλυψης των φορέων στην εκτέλεση έργων σε παράκτιες ζώνες.

Στον χαιρετισμό του, εκ μέρους του Δημάρχου Πατρέων, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΝίκος Ασπράγκαθος επεσήμανε ότι: «Η διάβρωση των ακτών επιδεινώνεται από τη δράση ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι αποτελέσματα και της κλιματικής αλλαγής. Τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας είναι χρήσιμα στο βαθμό, που θα συμβάλουν στην αναζήτηση της πραγματικής αιτίας, τόσο της διάβρωσης των ακτών όσο και της κλιματικής αλλαγής», ενώ παράλληλα, μίλησε με θετικό πρόσημο για την αποκατάσταση της παράκτιας ζώνης από το Ρίο μέχρι τον Αγ. Βασίλειο, έργο για την υλοποίηση του οποίου ο Δήμος Πατρέων θα υπογραφεί σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια, σε τοποθέτησή της η Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου, αναφέρθηκε στα νομικά εμπόδια που πολλές φορές μπλοκάρουν ακόμα και τα έργα, αναφέροντας συγκεκριμένα, τις «καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κατάθεσης προσφυγής κατά των έργων από κατοίκους, με αποτέλεσμα να χάνονται χρηματοδοτήσεις και μαζί με αυτές και τα έργα». Αφορμή για την επισήμανση της Αντιδημάρχου, είναι «η προσφυγή για τις μελέτες του έργου προστασίας των ακτών από την διάβρωση, από τα Ροΐτικα έως τα Τσουκαλέικα, που οδήγησε στην απώλεια της χρηματοδότησης και την αδυναμία εκτέλεσης του έργου, μέχρι την απόφαση του ΣτΕ».

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκανακόμη οιβουλευτές  Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θ. Μπαρής,ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Π.Δ.Ε. Ανδρέας Φίλιας, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας Β. Αϊβαλής,  Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ΟΙΚΙΠΑ, του Αχαϊκού Δικτύου «Διάσωση Ακτών - SAVECOAST», καθώς επίσης, εκπρόσωποι κατοίκων των Συλλόγων Ρίου, Αγ. Βασιλείου, Καστελλοκάμπου, Ιτεών, Αλισσού, Λακκόπετρας κ.α..

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου